Αφιέρωμα Κατοικία Χειμώνας 2022

praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
Oilympian ΚΟΥΦΟΛΙΑΣ Διαφημιστείτε στο ilialive.gr
02|11
2022
20:36

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ζαρωμένο και μικρόκαρπο το μεγαλύτερο ποσοστό της Καλαμών, ακριβό 200άρι κι άνω

Στο Μεσολόγγι, όπου καλλιεργούνται οι περισσότερες ελιές, δεν έχει ωριμάσει ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό της ηρτημένης εσοδείας.

Είμαστε στις αρχές Νοεμβρίου και ακόμα... ποτίζουν τις ελιές Καλαμών οι περισσότεροι παραγωγοί της χώρας, λόγω της σφοδρής ξηρασίας που πλήττει την χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, ξηρικών λιοστασιών, ο καρπός έχει ζαρώσει εδώ και εβδομάδες και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών κι εδώ χρειάζεται η παρέμβαση της επίσημης πολιτείας, όπως έχει κάνει σε πλήθος άλλων προϊόντων. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, πως αν πέσει η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει και πάλι πρόβλημα. Κατά τα άλλα, τιμές πάνω από 2 ευρώ το κιλό προσφέρει το εμπόριο για την ελιά περσινής εσοδείας, με τα χοντρά κομμάτια να έχουν καταστεί περιζήτητα, δεδομένου πως φέτος υπάρχει πολυκαρπία και μικρά μεγέθη. Για το φρέσκο προϊόν, πολλά ακούγονται και το εμπόριο συντηρεί ένα κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των παραγωγών και των ομάδων, με αφορμή την ενεργειακή κρίση, ώστε να πάρει κοψοχρονιά την παραγωγή. Οι αγρότες από την άλλη, διαμηνύουν πως με τιμές κάτω του κόστους (1,40 με 1,50 ανά κιλό) δεν πρόκειται να παραδώσουν ούτε... κιλό, ενώ είναι βέβαιο πως το 200άρι κι άνω (τα πιο χοντρά), θα πληρωθούν αδρά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της ΔΟΕΠΕΛ, διαδικτυακή σύσκεψη, με θέμα την φετινή παραγωγή, το εμπόριο κ.λπ. με τις παραγωγικές τάξεις να απαιτούν βιώσιμες τιμές.

Μικροκαρπία, ξηρασία και έλλειψη εργατών στη Φθιώτιδα

Ο κ. Γιώργος Λουκάς παραγωγός από το νομό Φθιώτιδας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είναι αρχές Νοεμβρίου και οι περισσότεροι παραγωγοί εδώ στη Φθιώτιδα ποτίζουμε, γιατί επικρατεί μεγάλη ξηρασία και υπάρχει κίνδυνος να μην μαζευτεί η παραγωγή μας. Ο μέσος όρος μεγεθών φαίνεται πως θα είναι στα 280 με 300 κομμάτια. Το 99,9% των παραγωγών δεν έχει μπει να μαζέψει. Εκτιμώ πως η συγκομιδή θα αρχίσει μαζικά μετά τις 5 με 6 του μήνα. Ο καρπός έχει μαυρίσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά χρειάζονται κάποιες ημέρες ακόμα. Η περσινή παραγωγή (2021-2022) που έχει απομείνει σε χέρια παραγωγών είναι ελάχιστη. Πράξεις έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, σκούπα μέχρι 320 κομμάτια στο κιλό, με τιμές έως και 2,10 με 2,20 ευρώ το κιλό. Για τη νέα χρονιά δεν έχουν ειπωθεί τιμές καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα. Οι ελάχιστοι που μαζεύουν είναι σε πρώιμες περιοχές, ορεινές. Πάντως, από την εικόνα που έχω, εκτιμώ, πως ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής, θα πάει για ελαιοποίηση, με δεδομένες και τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου».

Είναι πολλά τα πράσινα ακόμα στο δήμο Μεσολογγίου

Ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, έμπειρος καλλιεργητής από την περιοχή του Μεσολογγίου τονίζει στον ΑγροΤύπο πως ακόμα δεν έχει αρχίσει σοβαρά το μάζεμα στην περιοχή, καθώς ο καρπός δεν έχει ακόμα ωριμάσει, ενώ υπάρχει και μεγάλη ξηρασία. Εκτός αυτών, προσθέτει ο κ. Κότσαλος, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη εργατικών χεριών, γεγονός που σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συγκομιδή της ελιάς, η οποία συμπέφτει στην περιοχή και με το μάζεμα των εσπεριδοειδών, που επίσης είναι πολλά στην εν λόγω περιοχή. Σε σχέση με το εμπόριο, ο κ. Κότσαλος, σημειώνει πως γίνονται πράξεις για περσινό προϊόν, σκούπα πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ για το φετινό σίγουρα η τιμή στο τελάρο θα ξεκινήσει από τα 1,40 κι άνω. Βέβαια, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που θα δώσουν άμεσα προϊόν στο εμπόριο, με την συντριπτική πλειοψηφία να κατευθύνει το προϊόν, είτε για ελαιοποίηση, είτε για αποθήκευση και πώληση με το νέο έτος, ανάλογα και τις ανάγκες τους. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, τα κόστη φέτος είναι υπέρογκα κι αν δεν δοθούν καλές τιμές, θα υπάρξει εγκατάλειψη από του χρόνου και παραμέληση της... ποιότητας.

Νεοχώρι: Πάει για ελαιοποίηση ένα μεγάλο κομμάτι

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου εκτιμά πως το 30 με 40% της ελιάς Καλαμών της περιοχής, οδηγείται για ελαιοποίηση, είτε ως μικρόκαρπο είτε ως ζαρωμένο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονιά θα έχει μεγάλες ανατροπές, ενώ τα χοντρά κομμάτια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θα έχουν... συλλεκτική αξία, καθώς δεν υπάρχουν. Στη γειτονική περιοχή του Αγρινίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έχουν βγει και οι πρώτοι τιμοκατάλογοι από τοπικούς εμπόρους, με την τιμή στα 200 κομμάτια για το φρέσκο 200άρι να είναι στα 1,20 ευρώ μόλις, κάτι που δεν έχει ιδιαίτερο νόημα όμως, από τη στιγμή που δεν δίνει κανένας σχεδόν παραγωγός προϊόν.

Ακόμα να αρχίσει η συγκομιδή και στην Αρκαδία

Ο κ. Χρήστος Βλάχος από την ομάδα παραγωγών βρώσιμης ελιάς Κυνουρίας Αρκαδίας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως τα μεγέθη είναι μικρά, αλλά ευελπιστεί ο ίδιος να υπάρξει μια διόρθωση με τις βροχές των επόμενων ημερών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής που είναι καλή, έχει ήδη μαυρίσει και θα έπρεπε να μαζεύεται τώρα το προϊόν, όμως υπάρχει και θέμα με την ανομβρία.

Τις βροχές αναμένουν οι αγρότες της Λακωνίας

Από την πλευρά του, ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, παραγωγός από το Γεράκι και τον τοπικό Συνεταιρισμό μας ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών της περιοχής, αρδεύει αυτές τις ημέρες, καθώς επικρατεί μεγάλη ξηρασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μεγάλη μικροκαρπία κι αν φέτος δεν πληρωθούν σκούπα οι παραγωγές ως τα 300 κομμάτια πάνω από 1,5 ευρώ το κιλό, τότε οι περισσότεροι παραγωγοί πάνε για... λουκέτο και εγκατάλειψη, αφού τα κόστη είναι στο... Θεό.

Στο Αίγιο έχει αρχίσει το μάζεμα

Τέλος, ο κ. Ανδρέας Σταύρου, παραγωγός από την περιοχή της Αιγιαλείας, έχει αρχίσει την συγκομιδή της Καλαμών και όπως χαρακτηριστικά τονίζει, έχει μαυρίσει ο καρπός, αλλά δεν έχει δώσει τιμές το εμπόριο.

Πηγή: Agrotypos.gr

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.