24|07
2019
09:08

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Βιομηχανική τομάτα: Με ποιότητα και ποσότητα το 2019

Άνοιξαν οι πύλες των δύο εργοστασίων επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία απο τη Δευτέρα και καταγράφεται ικανοποίηση για τη φετινή παραγωγή του νομού. Τόσο η μονάδα της Unilever όσο και αυτή της Κύκνου, βασιζόμενες στη συμβολαιακή γεωργία, περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες ικανοποιητικές ποσότητες προϊόντος και εξαιρετικής ποιότητας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος στην επίσκεψή του στα δύο εργοστάσια τη Δευτέρα και την Τρίτη τόνισε πως “… για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και τα δύο εργοστάσια συμπαραστάθηκαν στους τοματοπαραγωγούς, οι οποίοι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Πιστεύουμε πως μέχρι το κλείσιμο των εργοστασίων, στις 15-20 Σεπτεμβρίου, να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όπως έχω ξαναπεί αυτά τα δύο εργοστάσια στηρίζουν την οικονομία της Ηλείας. Αυτά τα δύο εργοστάσια πρέπει αν παραμείνουν και να λειτουργούν. Η Ομάδα Παραγωγών σε συνεργασία και με τα δύο εργοστάσια θα λύνει οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν. Είμαστε παρόντες μαζί με τη Γεωπονική Υπηρεσία και με τα παιδιά που είναι στην πλάστιγγα για να κάνουν τη γραφειοκρατική διαδικασία. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούμε και τον νέο υπουργό τον κ. Βορίδη με δύο θέματα στην ατζέντα. Πρώτον η βιομηχανική τομάτα να συνεχίσει να είναι στα συνδεδεμένα και μετά από το 2021. Δεύτερον η στρεμματική ενίσχυση της βιομηχανικής τομάτας να δίνεται μέσα στον Δεκέμβριο. Ο νομός Ηλείας είναι ο πιο πρώιμος νομός, η καλλιέργεια ξεκινά αρχές Γενάρη”.

tomata paralavi2

Unilever: Καλή και ποιοτική χρονιά

Στο εργοστάσιο της Uniliver στη Γαστούνη οι πύλες άνοιξαν για τα πρώτα φορτία τη Δευτέρα και σταδικά ο ρυθμός παραλαβής θα αυξηθεί. Ο υπεύθυνος παραλαβής
Δημήτρης Ευθυμιόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι “,,, ξεκινήσαμε σήμερα την παραλαβή μετά από μία δύσκολη χρονιά που ήταν το 2018. Σήμερα ξεκινήσαμε με τα πιο πρώιμα χωράφια σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε κάνει από το Γενάρη με τους παραγωγούς. Η ποιότητα της τομάτας είναι πάρα πολύ καλή και αυτό φαίνεται από τα πρώτα φορτία. Φέτος έχουμε ελπίδες και για εμάς και για τους παραγωγούς μας, η σοδειά να είναι πάρα πολύ καλή και ποιοτικά και ποσοτικά. Συνεχίζουμε τον τρόπο της συμβολαιακής και της αειφόρου καλλιέργειας με τους παραγωγούς και αυτό εξασφαλίζει ότι ο παραγωγός θα παρέχει όλη την παραγωγή του στη Unilever, εφόσον τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές και μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μία εντατική καλλιέργεια όπως αυτή”.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του εργοστασίου της Γαστούνης, Ανδρέας Τσαπικούνης, στο ίδιο μήκος κύμματος δήλωσε ότι “… φαίνεται πως θα είναι μία καλή χρονιά και ποιότητας και ποσότητας. Το σύστημα αειφορίας της Unilever φαίνεται πως αποδίδει και ευχόμαστε να έχουμε μία καλή χρονιά και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει τις περασμένες χρονιές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών”.

Ικανοποίηση στον “Κύκνο”

Στο εργοστάσιo του “Κύκνου” στα Σαβάλια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κύκνος» Γιώργος Μανουσάκης δήλωσε πως στόχος είναι οι 55.000 τόνοι προϊόντος «χουμε συμβόλαια για τις ίδιες ποσότητες με τις περσινές. Ο στόχος μας δηλαδή είναι γύρω στους 55.000 τόνους, όπως και πέρυσι όπου χάσαμε 20.000 τόνους λόγω των βροχών. Ελπίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα κρατηθούν σταθερές, είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι μας και οι παραγωγοί και η εταιρεία μας γιατί στα τρία τελευταία χρόνια είχαμε δύο καταστροφές και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Εφόσον ο καιρός πάει καλά το εργοστάσιο είναι έτοιμο να υποδεχθεί την τομάτα. Ξεκινήσαμε χθες με χαμηλούς ρυθμούς, είναι λίγο πιο όψιμη η χρονιά φέτος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με τις πληροφορίες που είαμαστε, περίπου 7-10 μέρες πίσω. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα όλα πάνε κανονικά».

Ανησυχία για την κλιματική αλλαγή

Απαντώντας σε ερώτηση μας για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, σημείωσε πως “… μας απασχολεί ιδιαίτερα η κλιματική αλλαγή. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Είναι ένα θέμα κοινό, παγκόσμιο που θα έπρεπε να απασχολεί όλο τον πλανήτη, αλλά δεν γίνεται αυτό. Οι σημαντικότερες χώρες δεν ασχολούνται με κλασσικότερο παράδειγμα την Αμερική, η οποία αποσύρθηκε από όλες τις συνεδριάσεις και προσπάθειες. Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που απέχουν.
Ότι μπορούμε να κάνουμε εμείς από τη γωνιά της γης που βρισκόμαστε το κάνουμε. Μειώνουμε όσο μπορούμε το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον. Έχουμε 100% ανακύκλωση στα στερεά απόβλητα, συνεργαζόμαστε με αδειοδοτημένους φορείς, επομένος θεωρώ ότι η εταιρεία μας βρίσκεται σε πρωτοποριακό επίπεδο όσον αφορά τις ανακυκλώσεις και το περιβάλλον και την προσοχή στον περιβάλλον. Κάνουμε οικονομία νερού, έχουμε πλέον πύργους ψύξης και ανακυκλώνουμε το νερό που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή κ.α.» κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.