kea pyrgou 1520x250 2020

03|08
2019
08:04

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Την Τρίτη με Βορίδη


Για την ερχόμενη Τρίτη κλείστηκε το ραντεβού των εκπροσώπων της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Το ραντεβού οριστικοποιήθηκε χθες και η ατζέντα της συνάντησης θα είναι μεγάλη, καθώς οι εκπρόσωποι των Ηλείων αγροτών έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να θέσουν τα προβλήματα που χρονίζουν.
Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν και οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι έχουν προσκλήθεί.

Τι θα ζητήσει η Ομάδα Παραγωγών

Διαρθρωτικά μέτρα

 1. Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.

Το ακούμε να εγκαινιάζεται για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό Γεώργιο  Ράλλη το 1981 και ακόμα δεν είναι έτοιμο.

Απαραίτητο να γίνει για όλα τα προϊόντα που καλλιεργεί ο νομός. Τι επιτυγχάνεται:

 • Ποιότητα προϊόντων
 • Ταυτότητα προϊόντων
 • Ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση
 • Καλύτερη πληροφόρηση για την αγορά
 • Καλύτερη τιμή παραγωγού
 • Καλύτερη τιμή καταναλωτή
 • Εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος
 1. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου

Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη στη τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευση των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νομό Ηλείας.

 1. Ομάδες Παραγωγών

Πρέπει να γίνει εξυγίανση, να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσφέρουν στο κύκλωμα της εμπορίας. Να υπάρχει ένας μόνιμος νόμος πλαίσιο και όχι όταν αλλάζει ο κάθε υπουργός να αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο, με συνέπεια να μην εφαρμόζεται κανένας νόμος ποτέ.   Επίσης να δοθούν προς χρήση στις ομάδες παραγωγών που είναι ενήμερες στο Μητρώο τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση   Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Επίσης διάλογο και συνεργασία με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών.

 1. Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 2. Φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη.
 3. Λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.
 4. Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους μέσα από νέο πιστωτικό ίδρυμα.
 5. Αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή.
 6. Αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων, ιδιαίτερα των εισαγόμενων.
 7. Αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία.
 8. Αναπροσαρμογή του κανονισμού ΕΛ.ΓΑ. προσαρμοσμένος στις σημερινές καιρικές συνθήκες. Επίσης, όπως προβλέπεται ημερομηνία μέχρι πότε θα πληρώσουν τις εισφορές οι αγρότες να προβλέπεται και μέχρι πότε θα αποζημιωθούν από τις ζημιές που έχουν υποστεί. Επίσης να υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού εισφορών με δικαιούμενά αποζημίωσης.
 9. Κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
 1. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Αναδιάρθρωση-εγκατάσταση ποικιλιών με τα απαραίτητα εμπορικά-καταναλωτικά χαρακτηριστικά σε ζώνες του Ν. Ηλείας.

Ανάγκη αντιπαγετικής προστασίας (εγκατάσταση ανεμομικτών).

 1. ΠΑΤΑΤΑ
 • Κίνητρα στους Παραγωγούς μέσω των σχεδίων βελτίωσης να εγκαταστήσουν ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση του προϊόντος
 • Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας (παρατήρηση του φαινομένου τριπλάσιας διαφοράς τιμής από παραγωγό σε καταναλωτή)
 • Διασφάλιση από πατάτες εξωτερικού με ποιοτικούς ελέγχους
 • Τυποποίηση-Συσκευασία-Ταυτότητα
 • Δημιουργία Ομάδας Παραγωγών
 1. ΚΑΡΠΟΥΖΙ
 • Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας
 • Μητρώο Εξαγωγέων-Εμπόρων
 • Δραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγών
 • Τυποποίηση –Συσκευασία –Ταυτότητα
 1. ΤΟΕΒ

Αναδιοργάνωση Ο.Ε.Β. του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού με προοπτική την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού και τη μείωση του κόστους χρήσης.

 1. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΔΕ

Μετά την ένταξη στο Κανονικό Καθεστώς και την επιβάρυνση των παραγωγών με το λογιστικό κόστος οι Αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε άλλα οικονομικά βάρη. Η πλειοψηφία των Αγροτών έχουν μικρό κλήρο και συνήθως δηλώνουν τα ίδια αγροτεμάχια. Σε αυτούς τους παραγωγούς να δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς κανένα κόστος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να ταχυδρομεί τις αιτήσεις των παραγωγών και όσοι δεν έχουν καμία μεταβολή να τις υπογράφουν και να την επιστρέφουν στον Οργανισμό.

 1. ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας:

Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν αποτελεί η Κορινθιακή Σταφίδα, η οποία αποτελεί προϊόν με μακραίωνη ιστορία, με καθοριστική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με αξιοζήλευτο και αξιόλογο προϊόν, αλλά και μέλλον στις αγορές τόσο της Ευρώπης, όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι προϊόν συνυφασμένο με την ιστορία της Ελλάδας, είναι εκείνο το προϊόν που συνετέλεσε στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μεταπολεμικά και είναι εκείνο το προϊόν που θα δώσει διέξοδο στον Έλληνα αγρότη των περιοχών, όπου ευδοκιμεί, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο σχεδόν της Κορινθιακής Σταφίδας καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την στήριξη του Ελληνικού Κράτους για τη συνέχιση και διατήρηση της καλλιέργειας.

Από την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας παράγεται ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση. Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι τα μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία, όπως υπήρξε σε προγενέστερους χρόνους, αν λάβει την στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της αξίζει να γίνει προσπάθεια για τη διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει για την υποβοήθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Η πεποίθηση είναι ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και της το οφείλουμε.

 1. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

       Α. Έλεγχοι τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα   όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της Φέτας ως ΠΟΠ.      

       Β. Διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό

       Γ. Μείωση του κόστους παραγωγής με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος του πετρελαίου.         

       Δ. Ένταξη όλων των αιτούντων κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.                                                                                                              

       Ε. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων                                                                                                            

       Ζ. Επίσης ισχύσουν πάλι τα κριτήριά επιλογής για την εξισωτική αποζημίωση

20. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ Άμεσα πρέπει να μοιραστούν στους πραγματικούς αγρότες οι οποίοι καλλιεργώντας αυτές τις εκτάσεις θα προσφέρουν και στην Εθνική Οικονομία. Προτεραιότητα οι νέοι Αγρότες

21. Διεκδίκηση αυξημένων πόρων για αγρότες κτηνοτρόφους από την νέα Κοινή Αγροτική πολιτική

22. Διατήρηση της Βιομηχανικής Τομάτας και Κορινθιακής Σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση και μετα το 2021.

?>

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.