kea pyrgou 1520x250 2020

05|09
2019
07:16

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ξεκίνημα από την Αμαλιάδα για τον Θ. Βασιλόπουλο

Ανέλαβε και επίσημα τα νέα του καθήκοντα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και άνοιξε τον κύκλο των επαφών του με τους φορείς του τομέα του από την Αμαλιάδα. Η Ηλεία άλλωστε είναι γνωστό πως αποτελεί την καρδιά της αγροτικής παραγωγής στην Δυτική Ελλάδα μαζί με την Δυτική Αχαΐα και το βάρος πέφτει στην συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως άλλωστε θα συμβεί και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Βασιλόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Χρήστο Βαλιανάτο.

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα παραγωγών το νέο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο. Εγώ Θοδωρή τον ξέρω, Θοδωρή θα τον λέω, με τον Θοδωρή έχουμε τόσα χρόνια μεγάλη συνεργασία στον αγροτικό τομέα και είμαστε και οι δύο γνώστες των αγροτικών προβλημάτων» είπε στο καλωσόρισμα του στον κ. Βασιλόπουλο.

“Εμείς ως ομάδα παραγωγών δεν χρειάζεται να το πω, η στήριξη είναι δεδομένη, για να δούμε ειδικά στο νομό Ηλείας, ο οποίος νομός είναι αγροτικός, το 70% του εισοδήματος είναι αγροτικό, τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα του ευχηθώ καλή επιτυχία, γιατί η επιτυχία στον Θοδωρή είναι σίγουρη. Πιστεύω, ότι είναι ένας άνθρωπος που είναι γνώστης των αγροτικών προβλημάτων, πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε κάποια αποτέλεσμα στον αγροτικό τομέα. Θοδωρή εγώ είμαι μαζί σου, από κει και πέρα, μαζί θα πηγαίνουμε να διεκδικήσουμε και στο υπουργείο και παντού για τους αγρότες. Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα, έχουμε προβλήματα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, στις ομάδες παραγωγών, στους συνεταιρισμούς, αυτά που κουβεντιάσαμε και με τον υπουργό κ. Βορίδη στην Αθήνα. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως είναι τα δημόσια κτήματα της Αγουλινίτσας που είναι σοβαρό πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε με τη λήξη της παράτασης στις 31 Οκτώβρη» σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος και συμπλήρωσε ακόμα ότι «…σκέφτομαι την άλλη εβδομάδα να καλέσουμε τον κόσμο, γιατί με τον καύσωνα αδικήθηκαν πάρα πολλοί παραγωγοί και ο ΕΛΓΑ Πάτρας και στα καρπούζια και στην βιομηχανική ντομάτα τους απέρριψε, η ομάδα παραγωγών την άλλη εβδομάδα θα συγκεντρώσει τους παραγωγούς, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο έτσι, γιατί ο νομός Ηλείας είχε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και έπαθαν ζημιές. Θοδωρή από εκεί και πέρα σου εύχομαι κάθε επιτυχία και η ομάδα παραγωγών θα είναι δίπλα σου» κατέληξε.

Ο Θοδωρής Βασιλόπουλος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Βαλιανάτο και την ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. «Ήθελα πάρα πολύ η πρώτη μου συνάντηση να είναι εδώ, γιατί είναι συνάντηση αλλαγής, που αλλάζω το ρόλο μου από το συνδικαλιστικό και το συνεταιριστικό κομμάτι μέσω της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και μέσω της νέας μου θέσης, αυτής του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας να είναι το ραντεβού αυτό εδώ, επειδή σηματοδότησε πολλά και για μένα το προηγούμενο διάστημα. Η στήριξη του Χρήστου Βαλιανάτου και της Ομάδας Παραγωγών και των αγροτών της περιοχής μου, για να μπορέσω και εγώ να εκλεγώ και να είμαι σήμερα σε αυτή τη θέση ήταν μεγάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με το Χρήστο έχουμε κάνει αρκετά πράγματα και θα κάνουμε πολύ περισσότερα. Είναι δέσμευσή μου προς τα πάγια αιτήματα της ομάδας παραγωγών, που είναι αιτήματα και όλων των αγροτών. Αιτήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί και να μιλάμε σήμερα για το πως θα κερδίσουμε περισσότερα χρήματα μέσα από την υπεραξία των προϊόντων που έχουμε, διότι έχουμε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Θα έπρεπε σήμερα να τα βλέπουμε παντού. Και σήμερα δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τα προϊόντα μας, διότι δεν έχουμε υποδομές. Λείπουν πολλά πράγματα στον αγροτικό τομέα και κυρίως στην Ηλεία όμως και ευρύτερα στην Δυτική Ελλάδα. Εγώ παρέα με το Χρήστο, από σήμερα και καθημερινά θα αγωνιζόμαστε πραγματικά για το κάθε θέμα. Ένα μεγάλο θέμα επίσης είναι η καλύτερη οργάνωση των ομάδων παραγωγών. Αυτό, το συζητάει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα τώρα στην Διεθνή Έκθεση γίνονται πολλές ημερίδες για την ανασυγκρότηση των ομάδων παραγωγών και για την καλυτέρευση των συνεταιρισμών. Ευελπιστούμε ότι το πάγιο αίτημα που έχουμε εδώ και τόσα χρόνια για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου θα πρέπει να περάσουν στις υγιείς ομάδες παραγωγών και στις υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις, θα πρέπει να γίνει πράξη το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός έχει δεσμευθεί, περιμένουμε να γίνει και αυτό νόμος του κράτους, καθώς δεν μπορούν οι ομάδες παραγωγών να πάρουν αυτά τα κτίρια, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα! Δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα, για να μπορέσουν οι ομάδες να πάρουν χρήματα και να φτιάξουν κτίρια. Δεν είναι μόνο τα κτίρια είναι κι άλλα ζητήματα τα οποία επανειλημμένως έχουμε θέσει στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Επίσης έχουμε τοπικά προβλήματα, όπως η σταφίδα. Η σταφίδα θα έπρεπε να γίνει το εθνικό μας προϊόν. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση της σταφίδας και για μένα θα είναι η σημαία για την επόμενη τετραετία, ώστε το γρηγορότερο δυνατό να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση της σταφίδας. Πρέπει όμως να βρούμε τα επιχειρήματα αυτά και να εξηγήσουμε στον κόσμο για ποιο λόγο θα πρέπει να καλλιεργήσει την σταφίδα, ποιες είναι οι προοπτικές και τα λοιπά. Με την σταφίδα μπορούμε να πολεμήσουμε άλλα ευρωπαϊκά κράτη γιατί είναι το μοναδικό προϊόν που γίνεται σε αυτή τη χώρα, όλα τα άλλα είναι αντιγραφές. Πράγμα το οποίο έχει αποδειχθεί και φαίνεται και σήμερα μέσα από την ζήτηση που έχει η σταφίδα, σε λίγο καιρό, δεν θα έχουμε σταφίδα να δώσουμε στις αγορές. Επίσης πρέπει να δούμε λίγο διαφορετικά και την αντίληψη για την βιομηχανική ντομάτα, υπάρχει μία καλή λειτουργία αλλά όμως θα ήθελα εγώ προσωπικά και στο νομό Αχαΐας αλλά και εδώ στην Ηλεία, να αυξηθούν οι καλλιέργειες γιατί είναι ένα δυναμικό προϊόν και θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη απορρόφηση και καλύτερες τιμές» τόνισε.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «…δεν μπορεί για την σταφίδα και για την ντομάτα, με τα προβλήματα που προκύπτουν με τον παλιό κανονισμό του ΕΛΓΑ να μην μπορούμε να πάρουμε αποζημιώσεις. Είναι μεγάλο το πρόβλημα, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να αλλάξει, είναι θέματα που το υπουργείο τα γνωρίζει καθώς τα έχουμε προτείνει. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει τον κανονισμό, πρέπει να δουν διαφορετικά τον αγρότη, δεν θα πρέπει να είναι μόνο εισπρακτικός αλλά και ορθός απέναντι στον αγρότη. Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλες ανομίες. Αυτά πρέπει να εκλείψουν και θα εκλείψουν στις μέρες μας. Πρέπει να διορθώσουμε τις χρήσεις γης, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η λίμνη της Αγουλινίτσας και τον όμορων λιμνών, όπου σε λίγο δεν θα έχουμε τόπο να καλλιεργήσουμε. Είναι πολλά τα προβλήματα. Δεν έχουμε αποστραγγίξεις, δεν έχουμε αρδευτικό δίκτυο, δεν έχει ξεκαθαριστεί με τον τελευταίο νόμο ποιοι είναι αυτοί που θα την καλλιεργήσουν. Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα δούμε τώρα ώστε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Με λίγα λόγια ο λόγος ο δικός μας ως περιφέρεια αλλά και συγκεκριμένα ο δικός μου είναι να σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα για το κάθε θέμα και όχι να φτάνουμε στο πρόβλημα και να μην μπορούμε να βρούμε λύση. Και κυρίως όταν έχουμε την καλλιεργητική σεζόν, να λέμε ότι έχουμε το ένα ή το άλλο πρόβλημα. Πρέπει να σχεδιάζουμε! Και επειδή ο κύριος Βαλιανάτος δεν είναι μόνο πρόεδρος, αλλά είναι ερωτευμένος με την ελληνική γη, με την αγροτική οικονομία και εδώ με την οικονομία του τόπου μας, θέλω να του ζητήσω και σήμερα επίσημα να είναι δίπλα μου και καθημερινός συνεργάτης μου, ώστε να δούμε όλα τα ζητήματα, όχι μόνο αυτά που αναφέραμε αλλά και μία σειρά άλλων ζητημάτων που ταλανίζουν την Δυτική Ελλάδα και το νομό Ηλείας, που παγκοσμίως είναι χαρακτηρισμένος ως ένας πλούσιος αγροτικός νομός που μπορεί να κάνει πάρα πολλά, με τόσα προϊόντα που μπορεί να παράξει. Μην ξεχνάμε ότι στο νομό Ηλείας παράγουμε τα περισσότερα προϊόντα από όλη τη χώρα. Έχουμε να πούμε πολλά στο επόμενο διάστημα, εγώ σήμερα έχω ξεκινήσει με αρχειοθέτηση ένα προς ένα, τα θέματα που ο κ. Βαλιανάτος έχει δώσει στο υπουργείο, για να μπορέσουμε να δούμε τα αποτελέσματα της κυβέρνησης, αλλά και του περιφερειάρχη μας και των εμπλεκόμενων φορέων που έχουμε στον τόπο μας. Τίποτα δεν είναι δύσκολο, όλα μπορούμε να τα πετύχουμε, αρκεί να υπάρχει θέληση από αυτούς που διοικούν αλλά και εμάς τα εκτελεστικά όργανα, να αποφασίζουμε και να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις για τον μέλλον μας και την τσέπη μας γιατί όλοι αγωνιζόμαστε για να έχουμε μία καλύτερη επιβίωση» δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

?>

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.