14|10
2019
08:02

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ηλεία: Το γλοιοσπόριο παραμονεύει στην ελαιοπαραγωγή

Τι αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος της Παπαδόπουλος - Mediterre για τη φετινή ελαιοπαραγωγή - Βγήκε το πρώτο λάδι - Ανησυχητικά δείγματα γλοιοσπόριου - Που θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά – Κέρδη και ζημίες από το θέμα των δασμών

Το πρώτο ελαιόλαδο της φετινής χρονιάς στην Ηλεία βγήκε στο ελαιοτριβείο της εταιρίας Παπαδόπουλος – Mediterre στη Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μίλησε στο Gaia365.gr για την πρώτη εικόνα. Υπήρξε ποιοτικό ελαιόλαδο, όμως φάνηκε πως το γλοιοσπόριο παραμονεύει να εισβάλει στον καρπό της ελιάς και να καταστρέψει μια ελαιοκομική σεζόν που ο δάκος φαίνεται να αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Όπως μας είπε ουσιαστικά από τον τρόπο συγκομιδής ο καταστροφικός μύκητας, βρίσκει «κερκόπορτα» να εισβάλει στον καρπό και ραγδαία να τον προσβάλει, προκαλώντας ζημιά στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Το πρώτο ελαιόλαδο

«Ξεκινήσαμε αυτές τις ημέρες με το πρώτο ελαιόλαδο της χρονιάς. Έχουμε βγάλει κάποια καλά λάδια, αλλά βλέπουμε ότι δεν έχει φύγει το πρόβλημα του γλοιοσπόριου. Αν τώρα που είναι πάρα πολύ νωρίς και οι ελιές που βγάζουμε είναι σε καλλιέργειες που παρακολουθούμε και φροντίζουμε στενά με τους γεωπόνους μας και τη συνδρομή του Πανεπιστημίου και υπάρχει πρόβλημα εκεί, νομίζω ότι αυτό είναι ένα καμπανάκι για τη συνέχεια και όλοι θα πρέπει να ψάξουμε λίγο αυτό το θέμα, να προσέξουμε τους ελαιώνες» μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος. «Το γλοιοσπόριο δεν φαίνεται στον καρπό που βρίσκεται πάνω στο δέντρο. Δεν υπάρχει δάκος, άρα δεν έχει και τρόπο να εισβάλει στην καρδιά του καρπού. Όμως με την συγκομιδή της ελιάς, μόλις ο καρπός χτυπηθεί δημιουργούνται οι συνθήκες να εισβάλει το γλοιοσπόριο και η ζημιά είναι ραγδαία» συμπλήρωσε.

papadopoulos kostas 1

Τρόποι να αποφευχθεί η ζημιά

Επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε τρόπους πρόληψης, ώστε να βεβαιωθούν οι παραγωγοί πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, πριν προχωρήσουν στην συγκομιδή και απογοητευτούν πλήρως όταν πλέον στο ελαιοτριβείο «τρέξει» το νέο λάδι της σεζόν. «Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν κάποιες δοκιμές στον τρόπο που μαζεύουν τις ελιές για να δουν το αποτέλεσμα. Αυτό που διαπιστώσαμε εμείς τις δύο – τρεις τελευταίες ημέρες και κάνουμε και εμείς δοκιμές, είναι πως όσο πιο ανώδυνα μαζέψεις την ελιά τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο ήπια τεχνική, όπως αυτή της δόνησης, τότε θα επηρεαστεί πολύ λιγότερο η παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες αυτή τη στιγμή ευνοεί το γλοιοσπόριο. Ξέραμε από πέρυσι πως υπάρχει, είχαμε δει τις συνέπειες σε συνδυασμό με το δάκο. Φέτος δεν έχουμε δάκο και έτσι δεν εισχώρησε ο μύκητας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πέρασε μέσα από το άνθος, αλλά η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται όπου υπάρχει στην επιφάνεια του καρπού. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να το αντιληφθεί ο παραγωγός. Όλοι νομίζουμε ότι έχουμε υγιέστατο καρπό. Και πράγματι ήταν, αλλά ο μύκητας δεν φαινόταν με γυμνό μάτι. Πάνω στο δέντρο ο καρπός ήταν εντάξει και όταν χτυπήθηκε παρουσίασε πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Μέτρια χρονιά στην παραγωγή και συμπίεση των τιμών

Ο κ. Παπαδόπουλος σε μια εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή, τόνισε πως υπάρχουν περιοχές στην Ηλεία, που έχουν ποσότητες και άλλες όχι. Ήταν μια χρονιά που δεν θα είχε μεγάλη «λαδιά». Φέτος εκτιμούμε πως θα είναι μια μέτρια καλή χρονιά. Οι τιμές δεν θα είναι καλές, αυτό δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Ξεκινήσαμε το αγουρέλαιο με 3,5 ευρώ το κιλό και με πτωτική τάση. Αυτό είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε όλοι. Στην παγκόσμια αγορά δεν υπάρχει έλλειμμα, καθώς η Ισπανία είχε τεράστια παραγωγή πέρυσι, με πολλά αποθέματα φέτος. Η δική μας παραγωγή στο μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στην Ιταλία. Πέρυσι δεν μας «κοίταξαν» καν καθώς λόγω των γνωστών προβλημάτων σε όλη τη χώρα δεν υπήρχε καλή ποιότητα. Κινήθηκαν προς την Ισπανία που λόγω παραγωγής κάλυψε τις δικές τις ανάγκες και αυτές της Ιταλίας και έχει περίπου 600.000 τόνους απόθεμα ελαιολάδου στη νέα σεζόν. Αυτό πιέζει τις τιμές προς τα κάτω» ανέφερε.

Δίκοπο μαχαίρι οι δασμοί

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των δασμών, όπου η Ελλάδα έναντι της Ισπανίας θα είναι ευνοημένη μετά την εμπορική συμφωνία με της ΗΠΑ. «Η Ισπανία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγέας στις ΗΠΑ. Αυτό το λάδι δεν θα πάει ίσως στο σύνολο του σε αυτή την αγορά λόγω δασμών. Αυτό ανοίγει μια ευκαιρία για την αγορά μας, αφού δεν θα επιβαρυνθούμε με δασμούς. Αυτό όμως μπορεί να συμπιέσει τις τιμές από την Ισπανία διότι εκεί θα χάσουν κάποιες αγορές, όμως θα έχουν περισσότερα αποθέματα. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις τιμές και να είναι χαμηλότερες. Έχει και θετικό και αρνητικό πρόσημο η κατάσταση αυτή. Είναι καλό για να μπούμε σε κάποιες αγορές επιπλέον, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συμπιεστούν οι τιμές» σημείωσε.

papadopoulos 2

papadopoulos 6

papadopoulos 10

papadopoulos 3

papadopoulos 4

papadopoulos 8

papadopoulos 4

papadopoulos 5

papadopoulos 9

papadopoulos 7


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.