motorforum1520x250

06|11
2018
13:37

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ιστορικό χαμηλό για την ελληνική οινοπαραγωγή το 2018

Μειωμένη κατά 13,73% έναντι του 2017 με κύριο αίτιο την κλιματική αλλαγή

Σημαντική πτώση κατά 13,73% το 2018 καταγράφεται στην ελληνική οινοπαραγωγή σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης εκτίμησης που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών στην Commission, όταν η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή παρουσιάζεται αυξημένη κατά 27%.

Ο όγκος παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2018/2019 ανέρχεται (στοιχεία εκτίμησης) στα 2.157.193 HL και αποτελεί τον χαμηλότερο όγκο που έχει παράξει ο ελληνικός αμπελώνας, σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται η ΚΕΟΣΟΕ. Παρά τις (δαπανηρές) φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις των αμπελουργών σχεδόν όλες οι αμπελουργικές περιοχές της χώρας εμφανίζουν μείωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που απέστειλαν οι ΔΑΟΚ.

Όλες οι κατηγορίες οίνων πλην των ποικιλιακών οίνων παρουσιάζουν μείωση σύμφωνα με την κατάταξη που ακολουθεί:

Οίνοι με ΠΟΠ: - 21%

Οίνοι με ΠΓΕ: - 6%

Οίνοι χωρίς ΠΟΠ-ΠΓΕ: -17%

Ποικιλιακοί οίνοι: +27%

Να σημειωθεί ότι η ελληνική οινοαπαραγωγή παρουσιάζει επίσης μείωση κατά 21,40% σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, όταν η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή φέτος ισορροπεί στα επίπεδα του μέσου όρου πενταετίας.

Παρά την αρνητική επίδραση των καιρικών φαινομένων στον όγκο παραγωγής, τάση μείωσης εμφανίζουν και οι εκτάσεις αμπέλων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, λαμβανομένου υπόψιν και του ότι ο ελληνικός αμπελώνας θα έπρεπε ν? αυξάνεται εξαιτίας νέων αδειών φύτευσης κατά 6.300 στρέμματα κατ? έτος.

Ακολουθεί ο διαχρονικός όγκος οινοπαραγωγής από το 1990 μέχρι σήμερα:


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών