14|01
2020
08:52

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ελαιόλαδο στην Ηλεία: Εξαιρετική ποιότητα, μικρή ποσότητα, χαμηλή τιμή

Κάτω από το όριο των 2,5 ευρώ έχει κατρακυλήσει η τιμή του ελαιολάδου στην Ηλεία. Μπορεί οι παραγωγοί να κέρδισαν σε ποιότητα, αλλά έχασαν σε ποσότητες και κυρίως στην τιμή. Στο ρεπορτάζ του gaia365.gr οι ελαιοτριβείς μίλησαν για την εικόνα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, που ολοκληρώνεται και αφήνει μια πικρή γεύση λόγω της πολύ χαμηλής τιμής.

Koufolias

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στα Μακρίσια, Βασίλης Κουφωλιάς τόνισε ότι “… η φετινή μας χρονιά ολοκληρώνεται σιγά-σιγά, η παραγωγή φτάνει προς το τέλος της, ήταν μία χρονιά που δεν θα την χαρακτηρίζαμε καλή με τα δεδομένα ότι τιμή είναι πολύ χαμηλή στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι στο 2,15 ευρώ, χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση από τους Ιταλούς και θα λέγαμε ότι στον απολογισμό που κάνουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί και εμείς οι ελαιοτριβείς μαζί, είμαστε μείον για την φετινή χρονιά. Η ποιότητα του λαδιού είναι πάρα πολύ καλή δεν έχουμε κάποια προβλήματα μέχρι τώρα αλλά δεν έχουμε τις τιμές που θα θέλαμε για την ποιότητα που έχουμε  και για την καλλιέργεια που κάνουμε. Η παραγωγή κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα”.

papadopoulos kostas 1

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Βαρβάσαινα, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι “… η παραγωγή εξελίχθηκε όσον αφορά στην ποιότητα άριστα, βοήθησε σε αυτό ο καιρός του χειμώνα, όσον αφορά στις ποσότητες θεωρώ ότι υπήρχε μία μέτρια παραγωγή γενικότερα σε όλο το νομό, υπήρχαν περιοχές που είχαν πολλή παραγωγή και άλλες το αντίθετο. Σε γενικές γραμμές μιλάμε για μία μέτρια παραγωγή. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος είναι οι τιμές. Ο βασικός παράγοντας που έχει επηρεάσει τις τιμές ήταν η επιβολή των δασμών στην Ισπανία, ξέραμε ότι θα ήταν πιο χαμηλές από πέρυσι εγώ υπολόγιζα ότι θα παίξουμε από 2,70 έως 2,50 δεν πίστευα ότι θα πέσουν από τα δυόμιση ευρώ. Αυτό επηρέασε πολύ το ισπανικό ελαιόλαδο από τη στιγμή που η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός προς την Αμερική με 300.000 τόνους περίπου το χρόνο.
Αυτό επηρέασε πολύ το ισπανικό λάδι που άρχισε να καταρρέει, όταν καταρρέει το λάδι του πιο μεγάλου παραγωγού στον κόσμο, αυτομάτως συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Το ελληνικό λάδι ακολούθησε μετά το ισπανικό αφού η τιμή του ήταν χαμηλή επηρεάστηκε και το δικό μας λάδι. Σε ό,τι αφορά το μέλλον περιμένουμε μέχρι σήμερα να βγει μία απόφαση από το κογκρέσο για το αν θα επιβάλουν δασμούς και στο ελληνικό και στο ιταλικό ελαιόλαδο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα ισχύσει. Αν ισχύσει οι τιμές μπορεί να πάνε πιο κάτω. Δεν έχω όμως μεγάλες προσδοκίες για ανάκαμψη των τιμών μέσα στην περίοδο αυτή”.

SarakinisJPG

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Βούναργο Διονύσης Σαρακίνης, μιλώντας στο gaia365.gr, τόνισε ότι “… φέτος οι παραγωγές ήταν ικανοποιητικές, είχαμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου. Στην αρχή οι αποδόσεις δεν ήτανε καλές τώρα όμως έχουν βελτιωθεί. Οι τιμές όμως είναι χάλια αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 2,10 ανα κιλό στον παραγωγό και βλέπουμε. Μας λένε ότι όλο αυτό οφείλεται στην Ισπανία και σε μία μεγάλη ποσότητα που έδωσε η Τυνησία στην αγορά σε πολύ χαμηλή τιμή. Η ποιότητα βέβαια η δική μας δε συναγωνίζεται”.

Συνεχίζεται η συγκομιδή

Ο κ. Κουφωλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση με την πορεία της συγκομιδής σημείωσε ότι “… οι παραγωγοί μαζεύουν ακόμα ελιές είμαστε στο 80% με 90%, υπάρχει όμως ακόμα ένα μέρος της παραγωγής πίσω”.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι “… ελιές μαζεύουμε ακόμα δεν έχουμε τελειώσει, τώρα αρχίζουν και παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όσο ωριμάζουν οι ελιές γιατί ήταν πιο όψιμη η χρονιά και τώρα όσο ωριμάζουν αρχίζουν να ανεβάζουν οξύτητες που δρα το γλοιοσπόριο. Γλοιοσπόριο είχαμε από το άνθος μόνο αλλά βοήθησε ο καιρός γιατί ήταν όψιμη παραγωγή, μετά ξεκίνησαν τα κρύα δεν είχε δραστηριότητα μεγάλη, τώρα που ωριμάζουν όμως φαίνεται σε αρκετές περιοχές όχι όμως σε μεγάλο βαθμό”.


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.