KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

21|01
2020
17:07

Διευκρινίσεις για χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. και την υποχρέωση υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης

Εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών, Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. 

Κατόπιν γραπτών και προφορικών ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία, αναφορικά με το ανωτέρω θέμα και προκειμένου για την ενιαία εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), επισημαίνονται τα παρακάτω:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) στο ΥπΑΑΤ τηρείται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν στην επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση.

2. Σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία (Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και Καν. (ΕΕ) 809/2014 της Επιτροπής) οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ή όχι ενισχύσεις είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατ΄ έτος, σύμφωνα και με τις ειδικές διατάξεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

3. Με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του ν. 3877/2010 (A΄160) η ασφάλιση στον ΕΛ.Γ.Α. είναι υποχρεωτική και σε αυτήν υπάγονται όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, πλην της περιοχής του Αγίου Όρους. Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. οι πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και οι εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών και καλλωπιστικών προϊόντων και τα φυτώρια. Οι επιχειρήσεις αυτές δύναται να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. ύστερα από αίτησή τους.

4. Με την αριθ. πρωτ. 360/26071/1-3-2016 (ΑΔΑ: 7Ω9Ρ4653ΠΓ-ΔΕΒ) εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση υποχρεωτικά υποβάλλεται το αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω διαλαμβανομένων, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε., εκτός των άλλων προβλεπόμενων δικαιολογητικών, υποβάλλεται στο αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) από το δικαιούχο, υποχρεωτικά, αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, η οποία θα πρέπει να έχει υποβληθεί, εντός των ημερομηνιών που τίθενται κατ΄ έτος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Δεν γίνονται αποδεκτές και δεν εξετάζονται οι δηλώσεις Ε.Α.Ε. που έχουν υποβληθεί μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους που αφορούν (π.χ. Ε.Α.Ε. έτους 2019 γίνεται αποδεκτή και εξετάζεται από τα Τ.Α.Α.Ε. εφόσον έχει υποβληθεί εντός του έτους 2019).

Την ανωτέρω υποχρέωση, προκειμένου για τη χορήγηση βεβαίωσης Μ.Α.Α.Ε. έχουν και οι πτηνοτροφικές, χοιροτροφικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών και καλλωπιστικών προϊόντων, οι φυτωριακές επιχειρήσεις, οι μελισσοκόμοι, οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας με χερσαίες εγκαταστάσεις καθώς και οι απασχολούμενοι στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100KW.

Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση των βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε., ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο Τ.Α.Α.Ε. του τόπου διαμονής του, ή στο Τ.Α.Α.Ε. στην περιοχή ευθύνης του οποίου ανήκει η αγροτική του εκμετάλλευση. Εάν υπάρχουν περισσότερες από μία αγροτικές εκμεταλλεύσεις και βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο Τ.Α.Α.Ε., στην περιοχή του οποίου υπάγονται οι εκμεταλλεύσεις με τις περισσότερες Μ.Α.Ε. (Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας).

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ