31|01
2020
08:13

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

“Ο ΕΛΓΑ μας κορόιδεψε” - Ανάστατοι οι αγρότες σε Καράτουλα - Σόπι για τα πορίσματα των ΠΣΕΑ στη σταφίδα

Ο “μαύρος” Σεπτέμβρης του 2016, τότε που οι βροχές αποδείχθηκαν καταστροφικές για την καλλιέργεια της σταφίδας στα σταφιδοχώρια της Ωλένης, γίνεται πλέον ακόμα πιο μαύρος, μετά την έκδοση των πορισμάτων των ΠΣΕΑ. Οι αγρότες είχαν αγωνιστεί τότε σκληρά, είχαν πετύχει να επισκεφθεί και ο τότε πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φανής Κουρεμπές την περιοχή, για να αποφύγουν τη διαδικασία των ΠΣΕΑ στην αποζημίωση τους και την ένταξη τους στις κανονικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις πως τα ΠΣΕΑ θα έχουν μια βραχύτερη εξέλιξη, δεν απέφυγαν την τριετία. Μετά από τρισήμισι χρόνια, τα πορίστματα που έφτασαν στα χέρια τους για την σταφίδα που οι καταστροφικές βροχές βρήκαν στα αλώνια, είναι απογοητευτικά. Ελάχιστοι θα λάβουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις και η πλειοψηφία είτε δεν αποζημιώνεται, είτε θα λάβει “ψίχουλα”.

porismataΑπογοητευτικά ήταν τα πορίσματα των ΠΣΕΑ του 2016 για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ωλένης

Το ilialive.gr και το gaia365.gr πήγαν στα σταφιδοχώρια της Ωλένης για να καταγράψουν τις απόψεις των αγροτών.

stauropoulosΟ πρόεδρος του Σοπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος

Ο πρόεδρος του Σοπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος ανέφερε ότι "... πέρασαν 3,5-4 χρόνια από τις ζημιές και το αποτέλεσμα ήταν μηδέν.  Οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι καθώς είχαμε πάθει μεγάλη ζημιά. Ήταν όλοι μάρτυρες καθώς και με τους διευθυντές πηγαίναμε και τα βλέπαμε και τελικά τα πορίσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Τους μισούς παραγωγούς τους έχουν πετάξει έξω γιατί δεν έπιασαν το 30% της ζημιά και έβαλαν στο σύνολο τα στρέμματα, άλλοι δεν είχαν πάθει ζημιά άρα 0% και είναι μερικοί που πήραν  χρήματα αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι για τη ζημιά που είχαμε πάθει. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε μία άκρη, να μας ενημερώσουν, να πάμε στον Αντιπεριφερειάρχη, στον ΕΛΓΑ και να δούμε τι θα γίνει. Μας έδωσαν ένα μήνα για ενστάσεις, αλλά τι ένσταση να κάνεις μετά από τόσα χρόνια, να δουν και να μας πουν τι; Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ για να μας εκπροσωπήσει στα προβλήματα μας αλλά βλέπουμε ότι είναι απέναντι από τους αγρότες  για άλλη μία φορά και αντί να μας βοηθήσει που ο κόσμος περίμενε τέσσερα χρόνια, να πάρει το εισόδημα του πίσω και ήρθαν τα χαρτιά μηδενικά. Τα χαρτιά ήρθαν την Δευτέρα και όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν γνώριζε που είναι τα χαρτιά. Οι μισοί παραγωγοί βγήκαν εκτός λόγω του αμπελουργικού μητρώου του 2015-2016. Πρέπει να οργανωθούμε  και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα".

kleiderisΟ πρόεδρος Καράτουλα Θοδωρής Κλειδέρης

Ο πρόεδρος Καράτουλα Θοδωρής Κλειδέρης, σημείωσε πως "...ο ΕΛΓΑ μας απογοήτευσε και τα πορίσματα τα οποία ήρθαν δεν είναι ικανοποιητικά. Από τους 100 που είχαν κάνει αιτήσεις οι μισοί κόπηκαν λόγω ηλικίας, οι άλλοι δεν συμπλήρωναν στρέμματα και από τους είκοσι που έμειναν μόνο οι πέντε πήραν κάποια ελάχιστα χρήματα. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε τι θα γίνει να μας βοηθήσει και ο ΕΛΓΑ από τη στιγμή που πληρώνουμε τις ασφάλειες μας και είμαστε τυπικοί. Πρέπει να μας βοηθήσει καθώς δεν έχει βοηθήσει σε τίποτα, όχι μόνο στα ΠΣΕΑ αλλά και σε άλλα πράγματα. Από εδώ και πέρα θα δούμε τι θα κάνουμε. Οι παραγωγοί βάζουν  διαρκώς από την τσέπη τους για να καλλιεργούν. Εμείς πληρώνουμε ασφάλεια για να μας βοηθήσουν σε κάποια δύσκολα καιρικά φαινόμενα κάτι το οποίο δεν γίνεται και μας κοροϊδεύουν".

papailiopoulosΟ παραγωγός από το Σόπι Σάκης Παπαηλιόπουλος

Ο παραγωγός από το Σόπι Σάκης Παπαηλιόπουλος δήλωσε ότι "... το 2016 πλημμύρισαν αλώνια και υπάρχει μεγάλη φτώχια στην περιοχή μας. Όλοι έχασαν 15-20 αλώνια σταφίδα. Ο κόσμος έχασε το εισόδημα τους και δεν αναπληρώθηκε ούτε επί κυβέρνησης Τσίπρα αλλά ούτε από τούτη την κυβέρνηση. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την αγροτιά. Ο κόσμος δεν έχει ούτε τα προς το ζην, πόσο μάλλον να σπουδάσει τα παιδιά του ή να πιει ένα καφέ στο καφενείο. Είναι όλοι σε απόγνωση".

kotsonisΟ παραγωγός Σπήλιος Κοτσώνης από το Καράτουλα

Τέλος ο παραγωγός Σπήλιος Κοτσώνης από το Καράτουλα είπε ότι "... οι σταφιδοπαραγωγοί του δήμου Ωλένης είναι ανάστατοι όλοι γιατί ήρθαν τα πορίσματα της θεομηνίας του 2016 που πήρε τις σταφίδες από τα αλώνια και περίμενε ο κόσμος να πάρει κανά φράγκο, μα τα πορίσματα ήρθαν μηδενικά. Αυτό το οποίο έγινε δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά . Οι γεωπόνοι ήρθαν και είπαν ότι έχουμε 100% ζημιά και έρχονται μηδενικά τα πορίσματα. Όλοι  οι αγρότες πιστεύουν ότι έχει γίνει πολιτική παρέμβαση και ότι πήραν τα χρήματα από το δήμο Ωλένης και τα πήγαν αλλού. Τα έχουν δώσει σε δικούς τους ανθρώπους. Εμείς θα κάνουμε ένσταση ζητώντας να δούμε τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων διότι από εκεί θα φανεί η κομπίνα που έχει γίνει. Δεν είναι δυνατό να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν τα αποτελέσματα και τους αγρότες να τους έχουν πάντα μέσα στη λάσπη και να μην σηκώνουν κεφάλι".


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.