kea pyrgou 1520x250 2020

20|03
2020
21:05

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας για τα Μηλοειδή

Για τις περιοχές: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ

Συνθήκες μόλυνσης:

Το παθογόνο διαχειμάζει κυρίως στα προσβεβλημένα φύλλα στο έδαφος και εκεί κατά την διάρκεια της άνοιξης σχηματίζει τα μολύσματά του (σπόρια).Συνήθως, η ωρίμανση λίγων μολυσμάτων αρχίζει από την έκπτυξη των οφθαλμών (πράσινη κορυφή), κορυφώνεται στην ρόδινηή λευκήκορυφή και τελειώνει μέχρι το τέλοςτης άνθισης. Η διασπορά αυτών των μολυσμάτων στα νεοσχηματιζόμεναπράσινα τμήματα του δένδρουπροκαλεί τις πρωτογενείςμολύνσεις. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν μολύνσεις είναι ο υγρός καιρός και η διαβροχή της βλάστησης για 10 τουλάχιστον ώρες. Εάν οι ανωτέρω συνθήκες είναι κατάλληλες,σε διάστημα 10-17 ημερώνδημιουργούνται δευτερογενή μολύσματα (εξάνθιση) στις κηλίδες, τα οποία προκαλούν τις δευτερογείςμολύνσεις.Διαπιστώσεις:Αυτή την εποχή υπάρχουν ώριμα ασκοσπόρια,ικανά να προκαλέσουν πρωτογενείς προσβολές στη νέα βλάστηση και σε πολλές περιοχές οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γιαπρωτογενείςπροσβολές.Συστάσεις:Στόχος η προστασία των ευπαθών ιστών των δένδρων (νεαρή βλάστηση, άνθη, νεαροί καρποί) από τις πρωτογενείς μολύνσεις. Συνιστώνται προληπτικοί ψεκασμοί στα στάδια της πράσινης (μηλιά, αχλαδιά)και της ρόδινης (μηλιά) κορυφής.

ΩΪΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ

Συνθήκες μόλυνσης:

Προσβάλλει φύλλα,οφθαλμούς, τρυφερούς βλαστούς, άνθη και καρπούς και σχηματίζει χαρακτηριστικό μυκηλιακό επίστρωμα. Το παθογόνοδιαχειμάζει ως μυκήλιο μέσα σε προσβεβλημένους οφθαλμούςκαι την άνοιξηπροκαλεί τις πρωτογενείς μολύνσεις στην νέο-εκπτυσσόμενη βλάστηση.Τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η βλαστητική περίοδος εξελίσσεται, οι πρωτογενείς μολύνσεις παράγουν δευτερογενή μολύσματα(κονίδια)τα οποίαμεταφέρονται με το αέρα καιπροκαλούν τις δευτερογενείς μολύνσεις στα νεαρά φύλλα, στα άνθη και στους καρπούς. Τα κονίδια εκβλαστάνουν σε σχετική υγρασία μεγαλύτερη από 70% (σύνηθες στο μικροκλίμα της κάτω επιφάνειας του φύλλου) σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 25°C. Σε αντίθεση με το φουζικλάδιο, η διύγρανση του φύλλου είναι αποτρεπτικός παράγοντας τηςμόλυνσης.

Συστάσεις:

Εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων, περισσότερο ή λιγότερο ειδικών ωιδιοκτόνωνσύμφωνα με την ετικέτααπό το στάδιο της πράσινης κορυφήςΠροτείνεται ησυνδυασμένη καταπολέμηση με το Φουζικλάδι.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

Συνθήκες μόλυνσης:

Οι προσβολές από το βακτήριο γίνονται κυρίως την περίοδο της ανθοφορίας, εφόσον επικρατήσουν βροχοπτώσεις και μέτριες θερμοκρασίες (12-21oC).

Συστάσεις:

Ψεκασμός με πυκνό χαλκούχο σκεύασμα κατά προτίμηση βορδιγάλιο πολτό (3,5-3,5-100 χαλκός-ασβέστιο-νερό) στο στάδιο της πράσινης κορυφής ή εναλλακτικά ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα του ανταγωνιστικού βακτηρίου Baciliusamyloliquefaciensή τουανταγωνιστικού βασιδιομύκητα Aureobasidium pullulans.

Εβδομαδιαία επιθεώρηση στον οπωρώνα, αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 20-25 εκατ.

Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια εργασίας

Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης αμέσως ψεκασμός με χαλκούχα.

Καταπολέμηση εντόμων και εχθρών των μηλοειδών.

Αποφυγή μεγάλης άσκοπης χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων.

vaktiria milia1

vaktiria milia2

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

Διαπιστώσεις:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ηεκκόλαψη των χειμωνιάτικων αυγών.Συστάσεις:Στα δενδροκομεία αχλαδιάς και μηλιάς συνιστάται να γίνει άμεση επέμβαση με ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου-προνυμφοκτόνου δράσης.ΑΦΙΔΕΣ ΜΗΛΙΑΣ Διαπιστώσεις:Οι πρώτες αφίδες εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινώναυγών στη νέα βλάστηση.

Συστάσεις:

Όρια επέμβασης -δειγματοληψία: Έλεγχος 10 βλαστικών οργάνων σε κάθε ένα από 10 τυχαία δένδρα. Εάν βρεθούν πάνω από 15 άτομα πράσινης αφίδας ή πάνω από 2 άτομα ρόδινης αφίδας επέμβαση με εγκεκριμένο αφιδοκτόνο σκεύασμα..

ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Διαπιστώσεις:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεταιη ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών που διαχείμασαν καθώς και η εκκόλαψη των προνυμφών στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές.Προνύμφες και ενήλικα μυζούν το χυμό φύλλων και βλαστών και αργότερα καρπών. Τα μελιτώδη απεκκρίματά τους ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς.

Συστάσεις:

Ο ψεκασμός (δεύτερος) να γίνει κατά την πτώση των πετάλων

Όρια επέμβασης: (περίοδος μέχρι άνθηση)

Έλεγχος 25 ανθοδεσμών (1 ανά δέντρο, από το κάτω μισό των δέντρων) στο στάδιο της κλειστής πράσινης ταξιανθίας με εκπτυγμένα φύλλα.

Αν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφώνή αυγών ψύλλας στο 5% των ανθοδεσμών, συνιστάται επέμβαση με λάδι ή καολίνη στο στάδιο «μπαλονιού».

Αν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών ψύλλας σε πάνω από το 5% των ανθοδεσμών, συνιστάται επέμβαση με πυρεθρίνη + λάδι, πριν την άνθηση για προστασία μελισσών.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα/ακαρεοκτόναέκδοση 20/03/2020σύμφωνα με τις οδηγίεςτου σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνουγια την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΚΚΟΥΛΗΓΕΩΠΟΝΟΣ MSC

Φωτογραφία από lumix2004 από το Pixabay

 
?>

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.