as koryfis 2020

29|04
2020
14:19

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Τ. Αλτάνης: Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ειδοποίηση για διακοπή στο νομό μας

Μόνη λύση το μακροχρόνιο δάνειο σε  ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ για να ξοφλήσουν τη ΔΕΗ! 

Διέξοδο στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των υπέρογκων οφειλών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ μπορεί να δώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης που φέρεται να προτείνει σε νομοσχέδιο που θα  καταθέσει   σύντομα στη Βουλή  να συμπεριληφθούν όλες  οι οφειλές σε «Ειδικό Δάνειο» το οποίο θα λάβουν  οι Περιφέρειες  από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υιοθετώντας  πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) προτείνει χορήγηση στους ΤΟΕΒ μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών. 

Ο στόχος είναι  αφενός η «ανακούφιση» της ΔΕΗ, η οποία  πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά της  και αφετέρου η σωστή λειτουργία των οργανισμών που ελέγχουν την άρδευση των καλλιεργειών και διαχειρίζονται εγγειοβελτιωτικά έργα όπως φράγματα, αρδευτικές διώρυγες, στραγγιστικές τάφρους, αντλιοστάσια κλπ. Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Τάσος Αλτάνης  με αφορμή προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε επίπεδο περιφέρειας  επεσήμανε μεταξύ άλλων: ««Οι οφειλές τόσο του ΓΟΕΒ όσο και των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ είναι μεγάλες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ειδοποίηση για διακοπή στο νομό μας.  

Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προτείνει σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα,  να συμπεριληφθούν οι οφειλές σε ειδικό δάνειο το οποίο θα λάβουμε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο δάνειο προκειμένου να καλυφτούν οι  οφειλές. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα  την τρέχουσα αρδευτική περίοδο. Από την πλευρά της η Περιφέρεια θεωρώ ότι θα τρέξει τις διαδικασίες προκειμένου να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το σύνολο της ενέργειας είτε με καρτοβάνες είτε με φωτοβολταϊκά στα αντλιοστάσια».

Οι προτάσεις

Επίσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι προτάσεις της Περιφέρειας είναι οι παρακάτω:

1 .Άμεσος διακανονισμός τουλάχιστον 80 δόσεων με τη ΔΕΗ, με παρέμβαση της  Κυβέρνησης για να ανοίξουν οι ΤΟΕΒ στην φετινή αγροτική παραγωγή τον επόμενο μήνα.

2. Δανειοδότηση του ΓΟΕΒ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την εγγύηση της ΠΔΕ για πληρωμή των χρεών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση της συνολικής λύσης της μελλοντικής ενεργειακής βιωσιμότητάς τους.

 3. Διακήρυξη Έργου Ενεργειακής Αναβάθμισης των ΤΟΕΒ, για παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά, ώστε με την μέθοδο του συμψηφισμού παραγόμενης -καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering), να καλύπτεται το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των δαπανηρών αντλιοστασίων.

4. Εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης υλικοτεχνικής υποδομής σε όλους τους ΤΟΕΒ με τη διαδικασία του κατεπειγόντως, ολοκλήρωση μελετών εντός 2020 και υποβολή στο ΕΣΠΑ.

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.