kea pyrgou 1520x250 2020

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Το 2019 να είναι μια καλή ελαιοκομική χρονιά - Επιτυχημένη η ημερίδα των γεωπόνων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο  Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας.
 
Το βασικό προϊόν της Ηλείας, το ελαιόλαδο, ήταν το θέμα που κυριάρχησε, ενώ τέθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές-προτάσεις για τους παραγωγούς. Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα όσα ανέφερε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών Δυτικής Ελλάδας Κώστας Τσάκωνας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ελαιόλαδο, είναι ένα βασικό προϊόν της Ηλείας. Πέρυσι είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά κι ευελπιστούμε ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά θα είναι καλύτερη για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Μέσα από την γνώση που παίρνουν οι παραγωγοί μπορούν να φτιάξουν ένα ανώτερο ποιοτικό προϊόν. 
 
Το 2018 ζήσαμε ακραίες καιρικές συνθήκες και μέσες θερμοκρασίες και αυτό ευνόησε και το δάκο και το γλοιοσπόριο. Αν έγκαιρα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ελαιόκαρπο και βοηθήσουν βεβαίως και οι καιρικές συνθήκες, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε φέτος ποιοτικό προϊόν. Εμείς οι γεωπόνοι πάντα μέσω των μαγαζιών που εκπροσωπούμε, προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Εμάς η δουλειά μας είναι να παράγουμε ποιοτικό προϊόν, αυτός είναι ο στόχος μας. Αν καταφέρουμε να παράγουμε 1 κιλό ελαιολάδου παραπάνω ανά δέντρο, κάποιος ο οποίος έχει 1000 δέντρα, θα έχει έναν τόνο λάδι παραπάνω. Φαίνεται απλό, αλλά σε οικονομικά μεγέθη βλέπετε γιατί μιλάμε. Εμείς οι ελεύθεροι γεωπόνοι (σαν μαγαζιά), είμαστε δίπλα στον αγρότη γιατί έχουμε και καθήκον και συμφέρον να έχουμε ένα καλύτερο προϊόν στον τόπο μας.
 
Η Ηλεία έχει την τύχη να έχει πολλά και καλά γεωπονικά μαγαζιά από άκρη σε άκρη του νομού. Απευθυνόμενος στους παραγωγούς θα ήθελα να πω ότι μπορείτε να βρείτε ένα ή δύο από αυτά με τους γεωπόνους που σας «ταιριάζουν» και εμπιστευτείτε τους. Η σωστή κατεύθυνση θα μας φέρει στο σωστό αποτέλεσμα. Όσον αφορά το πώς θα μπορέσουμε αυτό το προϊόν να το προωθήσουμε, εγώ θα έλεγα κάντε ομάδες, συνεργαστείτε μεταξύ σας. Ένας παραγωγός που έχει 5 τόνους λάδι δεν μπορεί να πάει πουθενά, ενώ 10 παραγωγοί που έχουν 50 τόνους λάδι, έχουν κάποια προοπτική».
 
imerida elaio1
 

Στην συνέχεια ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις οι οποίες έχουν τεθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας: «Το ελαιόλαδο είναι σημαντικό προϊόν όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για όλη τη χώρα. Η Ελλάδα είναι η 3η χώρα σε εξαγωγές ελαιολάδου στον κόσμο και η πρώτη σε παραγωγή ελαιολάδου έξτρα παρθένου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό. Το 2018 όπως και το 2016 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το ελαιόλαδο γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χωρίς να είναι ακραίες ήταν ασυνήθιστες και βοήθησαν στην ανάπτυξη εντομολογικών και μυκητολογικών ασθενειών, όπως το γλοιοσπότιο και ο δάκος και είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και να πέσει η ποιότητα του ελαιολάδου. Το ΓΕΩΤΕΕ ήρθε σε επαφή με τα μέλη μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πελοποννήσου και καταθέσαμε δέκα προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο υπουργος υιοθέτησε ένα μέρος των προτάσεων αυτών και τις έστειλε στους περιφερειάρχες ζητώντας να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα. Οι προτάσεις μας στηρίχθηκαν σε τρείς άξονες. Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε στη γεωργία ακριβείας, να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία όπως κάνουν άλλες χώρες εδώ και 15 χρόνια.

Το δεύτερο είναι ότι προτείνουμε αλλαγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για το δάκο. Οι διαγωνισμοί θα πρέπει να είναι τριετής και να εξασφαλιστούν γι αυτό τα κονδύλια να μην περιμένουμε κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή και μέχρι αρχές Μαΐου να έχουμε ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες. Το τρίτο που προτείνουμε είναι να αξιοποιήσουμε την Πανεπιστημιακή γνώση, τα Παν/μια και τους γεωπόνους. Σε αυτό το επίπεδο η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί στη Δυτική Ελλάδα ένα Ινστιτούτο Ελαίας έτσι όλο το χρόνο να ασχολείται με την ελιά και το ελαιόλαδο γιατί είναι εθνικό μας προϊόν. Το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας με «όπλο» την ποιοτική του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του. Η βελτίωση, η διασφάλιση και κυρίως η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποτελούν προϋπόθεση για ουσιαστική παρουσία του προϊόντος σε επώνυμη τυποποιημένη μορφή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που θα διασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του».

?>

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.