Quantcast

agrotax 755x150 0421 Salt & Sugar
07|04
2021
07:52

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ηλεία: Λίγα τα χρήματα για τους πληγέντες αγρότες από τον κορωνοϊό

Ασήμαντη χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί της Ηλείας, την ενίσχυση των 26 εκατ, ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ελληνικό πρόγραμμα σχετικά με την στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή γεωργικό τομέα και πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Η δημόσια στήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, θα είναι ανοιχτή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα, στους τομείς της εκτροφής βουβάλου, της παραγωγής καρπουζιών σε εξωτερικούς χώρους, της παραγωγής καλλιεργειών θερμοκηπίου (με εξαίρεση την Κρήτη), και την παραγωγή πατατών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητας και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση αυτή ο Θεόδωρος Κοτσώνης, μέλος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σε δηλώσεις του στο gaia365.gr και το ilialive.gr τόνισε ότι: «Προσωπικά πιστεύω, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι ότι το κονδύλι αυτό είναι πάρα πολύ μικρό. Δίνουν 140€ για το καρπούζι και 205€ για την πατάτα. Είναι παρά πολύ λίγα. Δεν μπορούμε με αυτή την ενίσχυση να καλύψουμε τα έξοδα της καλλιέργειας του καρπουζιού και της πατάτας. Έπρεπε να είναι περισσότερα. 

Εμείς σαν κλάδος έχουμε χτυπηθεί παρά πολύ, όχι μόνο από τον Κορονοϊό αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Όπως για παράδειγμα τον Ιανουάριο ο παγετός που έπεσε, οι πατάτες οι πρώιμες έπαθαν ολική καταστροφή. Πολλοί συνάδελφοι ήδη τις φρεζάρισαν. Πέρασαν γεωπόνοι, πιστεύω ότι θα αποζημιωθούμε, αλλά όποια αποζημίωση και να πάρουμε δεν βλέπω ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε τα έξοδα. Το μέλλον του προϊόντος δεν φαίνεται καλό, αν δεν βοηθήσει η κυβέρνηση  να ανταποκριθούμε στην πορεία πάνω στην καλλιέργεια της πατάτας». 

Από την πλευρά του ο παραγωγός Γεώργιος Μουσάς συμπλήρωσε: ‘Το μέλλον της καλλιέργεια δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, είναι οι αστάθμητοι παράγοντες, είναι και η Ευρωπαΐκή πολιτική, υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση, τα αγροεφόδια κάθε χρόνο αυξάνονται, τα έξοδα ανά στρέμμα είναι 700 €, πολλές φορές δεν καλύπτονται αλλά και η ενίσχυση 150€ το στρέμμα δεν προσφέρει τίποτα. Μετά, είναι και οι αστάθμητοι παράγοντες μπορεί δηλαδή σε δέκα ημέρες να βγάλεις καρπούζι και να ρίξει χαλάζι. Κάθε χρόνο δυσκολεύουν τα πράγματα. 

Η πανδημία του κορονοϊού μας δημιούργησε πρόβλημα κυρίως στη διάθεση του προϊόντος. Οι χονδρέμποροι παίζουν με τις τιμές, το πρόβλημα της πανδημίας συντελεί και στην διάθεση γιατί τα μαγαζιά είναι κλειστά, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, λιγότερος τουρισμός, μαγαζιά...

Η καλλιέργεια είναι ζαριά. Αυτό το προϊόν που μπήκε 20 Φεβρουαρίου θα βγει την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες για εξαγωγή στην Ευρώπη. Είναι ένα προϊόν που τρώγεται όταν έχει ζέστη. Αν κάνει κρύο την περίοδο αυτή στην Ευρώπη αλλάζουν τα πράγματα. Πέρσι οι εξαγωγές δεν πήγαν καλά. Γιατί υπήρχε το πρόβλημα της πανδημίας και ο κόσμος φοβόταν, η ζήτηση ήταν χαμηλή. Κάπως διορθώθηκε η κατάσταση με την ζέστη του Αυγούστου». 

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προζύμι & Μέλι