Quantcast

agrotax 755x150 0421 Salt & Sugar
22|04
2021
07:42

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ηλεία: Ολική καταστροφή από το χαλάζι σε Ρουπάκι, Κόροιβο, Αμπελόκαμπο

Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι παραγωγοί σε Αμπελόκαμπο και Ρουπάκι στον Κάμπο της Ηλείας, τις εικόνες που αντίκρισαν μετά την χαλαζόπτωση το απόγευμα της Δευτέρας. Όλοι κάνουν λόγω για ολοκληρωτική καταστροφή και ζητούν την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, καθώς δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ από τις καλλιέργειες.

Είκοσι λεπτά αναφέρουν πως διήρκησε το φαινόμενο και καλλιέργειες με καρπούζι, πατάτα, βιομηχανική τομάτα, κηπευτικά αλλά και καλαμπόκι “ισοπεδώθηκαν”. Αγρότες και τοπικοί παράγοντες μίλησαν στο gaia365.gr και στο ilialive.gr για τη νέα αυτή καταστροφή. Παράλληλα ήταν καυστικοί για την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ.

theodorakopoulos intro

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Νέα Εποχή - Δήμος Πηνειού” Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας για το πέρασμα του χαλαζιού τόνισε ότι “… η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, δεν έμεινε τίποτα,. Υπάρχει αβεβαιότητα και δεν είναι μόνο στα κηπευτικά, είναι στις πατάτες, στα καρπούζια, τα καλαμπόκια που είχαν φυτρώσει και έπαθαν ζημιά, τα αμπέλια, τα οπωροφόρα δέντρα. Ήρθε αυτό και τους αποτελείωσε. Εγώ θα είμαι πάντα δίπλα στους αγρότες. Πρέπει να επέμβει ο ΕΛΓΑ άμεσα, να έρθει να καταγράψει την καταστροφή. Το φαινόμενο αυτό κράτησε περίπου 20 λεπτά, που ήταν αρκετά για να κάνουν τόσο μεγάλη καταστροφή”.

tsakopiakos giorgos 2

Ο αγρότης Γιώργος Τσακοπιάκος ανέφερε ότι “… κατά τις έξι και κάτι το απόγευμα πέρασε έντονη χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα να γίνουν καταστροφές σε πατάτες και σε καρπούζια. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Δεν έχει μείνει κάτι να περισώσουμε. Περιμένουμε τώρα άμεση ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ. Να έρθουν να δουν τις ζημιές και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Η  ζημιά είναι ολοκληρωτική και στην πατάτα και στο καρπούζι”

Regklis Apostolis 2

Ο παραγωγός Αποστόλης Ρέγκλης σημείωσε πως μετά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγροτική οικονομία τα καιρικά φαινόμενα δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. “Είμαστε εδώ σε μία καλλιέργεια μαρουλιού, την έχει καταστρέψει τελείως, όπως όλοι γνωρίζετε λόγω του COVID έχουμε καταστραφεί. Τώρα που περιμέναμε κάποια έσοδα από τα μαρούλια και τις πατάτες πέρασε αυτή η θεομηνία χθες και μας τα διέλυσε όλα. Παρακαλούμε πάρα πολύ να έρθει άμεσα ο ΕΛΓΑ να δει τη ζημιά. Το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο και δε μας άφησε κανένα περιθώριο να κάνουμε κάτι. Ήταν μόνο χαλάζι με ελάχιστη βροχή που τα διέλυσε όλα”

tsakopiakos anastasios 2

Ο αγρότης Αναστάσιος Τσακοπιάκος από την πλευρά του τόνισε ότι “… γύρω στις 6.15 το απόγευμα ήρθε από το πουθενά ένα άσπρο σύννεφο και στην περιοχή ανάμεσα στον Αμπελόκαμπο με τον Κόροιβο πέρασε μία πολύ δυνατή χαλαζόπτωση που δεν έμεινε τίποτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει τα καρπούζια, τις πατάτες, τις ντομάτες. Τις ντομάτες της έκοψε εντελώς. Η ζημιά είναι μεγάλη και το μόνο που ελπίζουμε είναι να ανταποκριθεί ο ΕΛΓΑ γρήγορα” σημείωσε.

“Ο ΕΛΓΑ τώρα τελευταία δεν είναι αντικειμενικός. Τα έξοδα για τις καλλιέργιες είναι τεράστια, οι έμποροι έρχονται και μας πληρώνουν όποτε θέλουν αυτοί και τα χρήματα είναι ελάχιστα. Με τον κορονοϊό επίσης αντιμετωπίσαμε τεράστιο πρόβλημα. Διότι τα συσκευαστήρια με κάτι αποζημιώσεις που πήραν από το κράτος δεν έκαναν αγορά αγροτικών προϊόντων. Δεν έκατσαν να δουλέψουν αφού πήραν μεγάλη βοήθεια από το κράτος, εμείς όμως οι αγρότες δεν πήραμε τίποτα. Ακόμα και ένα τιμολόγιο να είχαμε κόψει δεν πήραμε ούτε την επιστρεπτέα” σχολίασε ο κ. Τσακοπιάκος.

Gkritzalis 2

Ο παραγωγός Γιάννης Γκρίτζαλης αναφέρθηκε στην εικόνα που αντίκρισε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. “Καλλιεργούμε εδώ στον Κόροιβο πατάτες, καρπούζια. Τη Δευτέρα έφερε ένα σύννεφο μόνο με χαλάζι. Δεν άφησε τίποτα. Τώρα περιμένουμε τον ΕΛΓΑ που βγάζουν τις ζημιές από τα γραφεία τους. Τον χειμώνα είχαμε πατάτες τις ξέχασε και μετά μας είπαν ότι δεν έχουμε ζημιά. Έριξε μετά πάγο μας είπαν ότι δεν τον καλύπτουν. Μας βάζουν πληρώνουμε ασφάλειες και πόσα λεφτά και δεν μας υπολογίζουν καθόλου” είπε και συνέχισε: “Εδώ μιλάμε για ολική καταστροφή. Εμείς πόσο να αντέξουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Κάθε χρόνο χάνουμε. Το κράτος είναι ανύπαρκτο, το πετρέλαιο ανεβαίνει τα λιπάσματα επίσης. Αναγκαστικά καλλιεργούμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εμείς ζητάμε βοήθεια από το κράτος αλλά το κράτος για μας είναι ανύπαρκτο. Παλιότερα κάτι γινόταν αλλά τώρα τίποτα. Μας τελειώσανε…"

Abramidis 2

Ο παραγωγός Αβράμης Αβραμίδης από τον Κόροιβο, καλλιεργεί βιομηχανική τομάτα. “Το απόγευμα της Δευτέρας πέρασε ένα βουητό μόνο με χαλάζι και μας κατέστρεψε. Μεγάλη ζημιά. Ο ΕΛΓΑ δίνει χρήματα σε καλλιέργειες που δεν πρέπει να πάρουν και στις βασικές καλλιέργειες δεν δίνει ποτέ. Στην ντομάτα την περσινή με τόσο καύσωνα δεν πήραμε τίποτα. Τώρα πέρασε το χαλάζι και θα μας πουν πάλι ότι δεν πάθαμε ζημιά. Η ντομάτα έχει πάθει ζημιά πάνω από το 50%. Έχουμε φτάσει να δουλεύουμε για να παίρνουμε φάρμακα όχι για τις καλλιέργιες, αλλά για μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Πρέπει να έχουν φιλότιμο και να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Αλλιώς να παραιτηθούν και να αναλάβουν άλλοι που θα ελέγχουν σωστά τις καλλιέργειες”.

Zografos 2

Ο παραγωγός Παναγιώτης Ζωγράφος μίλησε για τα σημάδια που άφησε πίσω του το χαλάζι. “Το χαλάζι που πέρασε ήταν καταστροφικό και προκάλεσε ολική καταστροφή. Τα σημάδια είναι εμφανή ήδη, και θα γίνουν ακόμα πιο έντονα όταν ζεστάνει λίγο ο καιρός. Η πατάτα είναι χτυπημένη, την έχει δηλητηριάσει το χαλάζι, με αποτέλεσμα να τελειώνει σαν φυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε παραγωγή. Τώρα, περιμένουμε τους εκτιμητές να δούμε την εξέλιξη. Η συγκομιδή για αυτές τις πατάτες είναι γύρω στις 20 με 25 Μαΐου αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε συγκομιδή. Όλο αυτό ήρθε να προστεθεί μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τον κορονοϊό για τα οποία βέβαια δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως αποζημίωση”.

Ο παραγωγός Γιώργος Ρέγκλης σχολίασε πως “…δεν έφτανε ο κορονοϊός που μας είχε πλήξει ήρθε και το χαλάζι να μας αποτελειώσει. Αυτές οι πατάτες μέχρι 10 Ιουλίου θα έβγαιναν. Τώρα τίποτα. Το καρπούζι θα ξεκινούσε το Μάιο. Έχει γίνει τεράστια ζημιά στην περιοχή. Τώρα περιμένουμε να κάνει την καταγραφή ο ΕΛΓΑ να δούμε τι θα γίνει”.

Τέλος ο Παναγιώτης Κατσιλίρας ανέφερε από την πλευρά του ότι “… εδώ στην περιοχή Τσακοπιακαίικα, το απόγευμα της Δευτέρας πέρασε ένα πολύ δυνατό χαλάζι το οποίο κράτησε περίπου 10 λεπτά αλλά το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που στην ουσία κατέστρεψε τα πάντα, ντομάτες, πατάτες, καρπούζια. Τώρα δεν μπορούμε να γλιτώσουμε την καλλιέργεια, έχει φτάσει σε σημείο που δεν μπορείς να την μαζέψεις αλλά και να το καταφέρουμε δεν θα αποδώσει τις ποσότητες που πρέπει να αποδώσει. Τώρα περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να έρθει να κάνει μία εκτίμηση να μας βοηθήσει, να δει τις πραγματικές ζημιές και να μας δώσει αυτά που δικαιούμαστε. Το καρπούζι αυτό σε 35 με 40 ημέρες θα έβγαινε. Εμείς αυτή τη στιγμή, από αυτό το καρπούζι δεν θα πάρουμε χρήματα, πέρυσι πάθαμε μεγάλη καταστροφή από τα καρπούζια επίσης, αποζημιώσεις δεν έχουμε λάβει, ακόμα περιμένουμε. Μέλλον για αυτή την καλλιέργεια δεν υπάρχει. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα χρόνο με το χρόνο, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα μέχρι να καταλήξουμε να μην καλλιεργούμε. Είναι δύσκολο να βάζεις χρήματα στο χωράφι σου και να μην τα παίρνεις πίσω” δήλωσε χαρακτηριστικά.

xalazi kampos 2 2

xalazi kampos 3 2

xalazi kampos 4 2

xalazi kampos 5 2

xalazi kampos 6 2

xalazi kampos 7 2

xalazi kampos 8 2

xalazi kampos 9 2

 

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προζύμι & Μέλι