Το Χειροποίητο - Καφές και σνακ - Πύργος ilialive.gr
15|07
2021
09:23

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

ΟΑΣΗ: Ζητά άμεσα μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών

Καλούν σε κατα τόπους συσκέψεις για την οργάνωση πανηλειακής κινητοποίησης για τη σταφίδα

Σε συσκέψεις στο Καράτουλα τη Πέμπτη 15 Ιούλη στις 9.00 το βράδυ και την Παρασκευή 16 Ιούλη την ίδια ώρα στη Βροχίτσα καλεί η Ομοσπονδια και οι Αγροτικοί Συλλόγοι Μέλη της (με όλα τα υγειονομικά μέτρα ), όπου θα συζητηθούν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής. 

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Ομοσπονδια Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας επισημαίνει πως «η διαχρονική απαξίωση των ελληνικών κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα, που επιταχύνθηκε με την πανδημία του κορονοϊού ήρθε να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των μικρομεσαίων - βιοπαλαιστών  αγροτών.

Αποκορύφωμα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας αλλά και των άλλων περιοχών που καλλιεργείται κορινθιακή σταφίδα (Αιγιαλεία, Κορινθία, Ζάκυνθος κ.λπ.).

Μετά την ανακοίνωση της ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ για τις αδιάθετες ποσότητες που προμηνύουν κατρακύλα στις τιμές παραγωγού, την αντιπαράθεση με άλλους μεταποιητές, τα εκατέρωθεν έγγραφα που φτάνουν στα γραφεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - ο οποίος “νίπτει τας χείρας του” -  τις συσκέψεις με βουλευτές, μεταποιητές, επιμελητήρια Αχαΐας - Ηλείας κ.λπ. (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Αγροτικοί Σύλλογοι των σταφιδικών περιοχών) δημιουργείται αναστάτωση στους σταφιδοπαραγωγούς.

Λίγο πριν τον τρύγο και τη νέα σοδειά υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση των τιμών διάθεσης της παραγωγής, λόγω του περιορισμού των εξαγωγών, τη στιγμή που έχει ήδη πληρωθεί αυξημένο κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις στις ενισχύσεις, τις κομμένες εκτάσεις, τη νέα ΚΑΠ που φέρνει επιπλέον μειώσεις 30%. Όλα αυτά τη στιγμή που καταγράφεται δραματική μείωση της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν». 

Καταγγέλλοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που προπαγανδίζει την εξωστρέφεια και προβάλλει τα πιστοποιημένα προϊόντα (π.χ. ΠΟΠ, βιολογικά, super foods ) ως λύση, πολιτική που στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ είναι σε βάρος των βιοπαλαιστών  αγροτών καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα αλλά να στηρίξουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και να αγωνιστούν για:  

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κ.τ.λ .
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα (όπως τα εγγυημένα κέρδη στις αερομεταφορές, διαχειριστές των οδικών δικτύων κ.ά.), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής και προώθησης στην εγχώρια αγορά με αναγνώριση του κόστους παραγωγής και τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
  • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος όπως ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.
  • Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, καμιά σκέψη για περικοπή 30% στη νέα ΚΑΠ.
  • Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Για την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας το Δ.Σ.

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.