Το Χειροποίητο - Καφές και σνακ - Πύργος ilialive.gr
06|09
2021
07:52

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ηλεία: Με μισή καρδιά ο τρύγος της σταφίδας…

Δεν είναι λίγα τα χτυπήματα που έχουν δεχθεί οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας και η ώρα του τρύγου έφτασε δεν είναι η γιορτή που τα παλιότερα χρόνια περίμεναν. Οι αγρότες τρυγάνε με μισή καρδιά, αφού γνωρίζουν πως η παραγωγή τους είναι μειωμένη μετά τον παγετό και τον καύσωνα που έχει πλήξει τους προηγούμενους μήνες τις καλλιέργειες και η τιμή χαμηλή. Τόσο χαμηλή που οι παραγωγοί αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να τρυγήσουν και να απλώσουν το “μαύρο χρυσό” της σταφίδας… στ’ αλώνια.

stafida trugos 2

Βομπίρης: Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν οι βάτραχοι

Σταφιδοπαραγωγός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο Θανάσης Βομπίρης μίλησε στο ilialive.gr και στο gaia365.gr για την κατάσταση που επικρατεί στη φετινή σεζόν. “Φέτος είχαμε μία δύσκολη χρονιά από την αρχή, με πάγους, με μεγάλες ζημιές, χαλάζι, ξηρασία, καύσωνα. Αγωνιστήκαμε για αποζημιώσεις στο 100% από τον ΕΛΓΑ, ακόμα δεν έχουν βγει τα πορίσματα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Περιμένουμε, είμαστε σε ετοιμότητα να δούμε τα πορίσματα και να διεκδικήσουμε πάλι σε περίπτωση που δεν αποζημιωθούμε όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα οι έμποροι και η Παναιγιάλειος παίζουν με την τιμή της σταφίδας, λένε ότι έχουν αποθέματα, οι μεν έχουν αποθέματα οι άλλοι δεν έχουν αλλά δεν παίρνουν ή παίρνουν χωρίς τιμή. Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν οι βάτραχοι” είπε ο κ. Βομπίρης.

Vompiris

“Εμείς ζητάμε από τους αγρότες να μη γίνουν βατράχια, να μη δώσουν σταφίδα χωρίς τιμή σε καμία περίπτωση γιατί όταν συμβαίνει αυτό, είναι σα να αυτοκτονείς. Κρατάμε την σταφίδα, είμαστε σε συσκέψεις στο σύλλογο και στα χωριά για να δούμε πως θα διεκδικήσουμε μία κατώτερη εγγυημένη τιμή και ασφάλιση της τιμής από το κράτος. Σε περίπτωση που οι έμποροι δεν πληρώνουν την σταφίδα ζητάμε από την κυβέρνηση να αγοράσει απευθείας την σταφίδα από τους παραγωγούς και να την αποθηκεύσει στις αποθήκες της Ένωσης και του ΑΣΟ που υπάρχουν παντού για να μην πέσει η τιμή. Γιατί αν χαμηλώσει η τιμή κι άλλο απ’ όσο ήταν πέρυσι, δεν έχουμε κανένα λόγο πλέον να καλλιεργούμε.Περιμένουμε, οι δυνατοί είμαστε εμείς, αυτοί ποντάρουν στο φόβο μας και στην ανέχεια και πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε ούτε φοβισμένοι ούτε σκλάβοι και δεν  μπορούν να μας κάνουν ότι θέλουν. Έχουμε δύναμη…” είπε με νόημα ο Θανάσης Βομπίρης.

Παναγιωτόπουλος: Παιχνίδια των εμπόρων στις πλάτες μας

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χειμαριού – Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε πως πάντα την πληρώνουν οι αγρότες και ποτέ οι έμποροι, θέλοντας να υπερθεματίσει για το ζήτημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας. “Φέτος η ζημιά για την Κορινθιακή σταφίδα ξεκίνησε πολύ άσχημα, είχαμε ισχυρό παγετό ο όποιος έπληξε πολλές καλλιέργειες εδώ στην περιοχή και μειώσει σημαντικά την παραγωγή.

Panagiotopoulos

Συνεχίζεται με μεγάλη ξηρασία, έχει να βρέξει πολλούς μήνες με αποτέλεσμα τα δέντρα να έχουν μεγάλο πρόβλημα και ήρθε και ο καύσωνας να αποτελειώσει ότι έχει μείνει, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει μειωθεί σημαντικά. Είναι καλή η ποιότητα αλλά πολύ μειωμένη συγκριτικά με άλλες χρονιές. Τα έξοδα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και όσο πάνε αυξάνονται και άλλο. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και από τιμή δεν ακούγονται καλά πράγματα. Ακούγεται ότι θα πέσει πολύ και αν συμβεί αυτό δε συμβαίνει από δω και πέρα να παράγουμε. Παιχνίδια εμπόρων στις πλάτες μας... Πάντα εμείς την πληρώνουμε οι αγρότες. Οι έμποροι δεν χάνουν ποτέ μόνο εμείς. Αν δεν βρεθεί μία λύση να μην πέσει η τιμή θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.”

Σταυρόπουλος: Περιμένουμε τη στήριξη του ΕΛΓΑ

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σοπίου, μιας περιοχής όπου η σταφίδα αποτελεί βασικό παραγώμενο προϊόν, ο Λευτέρης Σταυρόπουλος δήλωσε πως “… φέτος η χρονιά άρχισε στραβά, είχαμε από την αρχή τα προβλήματα με τον πάγο, μετά ήρθε το πρόβλημα του καύσωνα, τώρα έχουμε το πρόβλημα της τιμής, πολλοί αγρότες είναι προβληματισμένοι και δεν ξέρουν τι θα γίνει. Το μέλλον είναι αβέβαιο.

Stauropoulos

Φέτος δεν είχαμε την πολλή παραγωγή που υπήρχε, διότι υπήρχε πρόβλημα από τον παγετό και τον καύσωνα. Υπήρχε μέτρια παραγωγή και κάποιοι δεν είχαν καθόλου. Δεν θα πιάσουν δηλαδή ούτε την βάση για να μπουν στην συνδεδεμένη. Τώρα πια έχουνε πέσει στο κόλπο των εμπόρων και δε γνωρίζουμε τι τιμή θα υπάρξει. Ο κόσμος έχει ανάγκη από χρήματα, από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν έρθει ακόμα αποζημιώσεις και περιμένουμε εξ ουρανού χείρα βοηθείας…” είπε χαρακτηριστικά

“Παλεύουμε με το Θεό, αλλά δεν μπορούμε και με τους εμπόρους…”

Ο σταφιδοπαραγωγός Γιώργος Βλαχαναστάσης μίλησε για τα κακοδαιμονία που βρήκε τη φετινή παραγωγή της σταφίδας. “Παλεύουμε με τον Θεό από τον Απρίλιο. Καταφέραμε και βγάλαμε κάποια παραγωγή, όχι μεγάλη όμως καλή. Μας έπιασε ο καύσωνας του καλοκαιριού, παλέψαμε και εκεί, κάτι καταφέραμε… Δεν μπορούμε όμως να παλέψουμε με τους εμπόρους ή καλύτερα με τους μεσάζοντες. Όταν η σταφίδα ακούγεται ότι θα έχει γύρω στο 1 € για εμάς είναι θάνατος! Δε μας κάνει καρδιά ούτε να σηκώσουμε την σταφίδα μας, ούτε τίποτα. Έχω όμως και ένα μεγάλο παράπονο από τους τοπικούς άρχοντες εδώ και τους αυτοδιοικητικούς. Την εποχή που φώναζε η Παναιγιάλειος Ένωση για απόσυρση της σταφίδας, είχανε βγει κάποιοι τοπικοί άρχοντες και ήταν εναντίον και ήταν υπέρ κάποιων εμπόρων που ήθελαν να μη γίνει απόσυρση. Τώρα δεν ξέρω αν είχε δίκιο η Παναιγιάλειος Ένωση ή οι έμποροι. Την νύφη όμως εμείς θα την πληρώσουμε…” είπε χαρακτριστικά.

Vlaxanastasis

“Ζητάμε τώρα από αυτούς τους λαλίστατους και μπορώ να αναφέρω και κάποια ονόματα όπως τον κ. Νικολούτσο, που είχε βγει στα πρωτοσέλιδα και έλεγε να μη γίνει απόσυρση, τώρα δεν τον έχω ακούσει να φωνάζει που η τιμή της σταφίδας είναι εξευτελιστική. Εμείς θα παλέψουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα δούμε τι θα γίνει. Μέλλον στην καλλιέργεια δε βλέπω... Εγώ βασάνισα και το παιδί μου! Τον κράτησα, τον έκανα νέο αγρότη και τώρα το έχουμε μετανιώσει. Που να το δω το μέλλον, με 1 €. Με τι καρδιά θα καλλιεργήσουμε του χρόνου; Τα παιδιά μας να μεγαλώσουμε; Να τα σπουδάσουμε; Να φάμε; Με τι να ξανά καλλιεργήσουμε; Και με τις αναμπελώσεις που έλεγαν, δε νομίζω ότι θα κάνει κάποιος αίτηση για αναμπέλωση. Να παλεύουμε δηλαδή για να οικονομάνε οι εξαγωγείς; Δεν βλέπω κανένα μέλλον…” είπε απαγοητευμένος ο κ. Βλαχαναστάσης.

Mpouloumpasi

“Ο γιος μου συντηρεί τα κτήματα, έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και από τον πάγο και από τον καύσωνα αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς για τον αγρότη” είπε η Αλεξάνδρα Μπουλούμπαση. “Είναι τελειωμένα πράγματα. Κάτι πρέπει να κάνουν για τον αγρότη. Εργάτες, λιπάσματα, ραντίσματα και όλα τα εφόδια, δεν έχουμε δει άσπρη μέρα ποτέ. Οι αγρότες σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά και γι’ αυτό πρέπει η πολιτεία να τους υποστηρίξει” συμπλήρωσε η αγρότισσα που βλέπει την καλλιέργεια να γίνεται βουνό μπροστά της.

Mpouloumpasis

Σταφιδοπαραγωγός ο Παναγιώτης Μπουλούμπασης σημείωσε πως “… έχουμε εγκατασταθεί κάποια χρόνια στην αγροτιά και παλεύουμε με πολλά έξοδα, μηχανική καλλιέργεια, με ακριβά λιπάσματα, φάρμακα, με πολλές ασθένειες στα κτήματα, πολλές ζημιές από το χαλάζι, τον πάγο και τον καύσωνα φέτος. Χρειαζόμαστε μία βοήθεια από την πολιτεία την οποία δεν την έχουμε. Η τιμή ακούγεται ότι θα είναι πολύ χαμηλή. Καλλιεργούμε ένα χρόνο και δεν βλέπουμε αντίκρισμα. Τα τελευταία χρόνια κάτι πήγε να γίνει με την τιμή αλλά αυτό δε φτάνει…” κατέληξε.

Tsiklira

Η Ευγενία Τσίκληρα είναι εργάτρια στο τρύγημα της σταφίδας μας μετέφερε την εικόνα που αντικρίζει από τη δική της πλευρά. “Με τα έξοδα που χαλάει ο παραγωγός δε φτάνουν  όχι μόνο τον εργάτη να πληρώσει αλλά ούτε το σπίτι του να συντηρήσει. Αυτά δεν είναι ωραία πραγματα από την κυβέρνηση. Μας έχουν βουλιάξει. Κάτι πρέπει να κάνουν. Να βοηθήσει τους αγρότες, να βοηθήσει την καλλιέργεια. Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά! Να κλαίει ο κόσμος… Η Ηλεία έχει καταστραφεί από τον πάγο, από τον καύσωνα και από άλλα πολλά. Την κυβέρνηση όμως δεν βλέπουμε. Να βγουν να δουν τον αγρότη και να τον βοηθήσουν” τόνισε.

stafida trugos 3

stafida trugos 4

stafida trugos 5

stafida trugos 6

stafida trugos 7

stafida trugos 8

stafida trugos 9

stafida trugos 10

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

shall we dance 560x594 0921