Το Χειροποίητο - Καφές και σνακ - Πύργος ilialive.gr
10|09
2021
07:22

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Κάστα Σκουροχωρίου: Μια βλάβη στην άρδευση “σούρωσε” τις καλλιέργειες φυστικού

Μια βλάβη στο δίκτυο της άρδευσης στο αντλιοστάσιο της περιοχής Σκοροχωρίου - Καβουρίου, προκάλεσε πρόβλημα στις καλλιέργειες αραχίδας που υπάρχουν στην περιοχή. Οι παραγωγοί φυστικού, είδαν μέσα σε πέντε ημέρες που έμειναν απότιστες οι καλλιέργειές τους τον καρπό να μαραζώνει αντί να φουσκώνει σε μια κρίσιμη καμπή, μόλις είκοσι ημέρες πριν την συγκομιδή.

Δικαιολογημένα εκφράζουν την αγανάκτηση τους μιλώντας στο gaia365.gr και το ilialive.gr οι παραγωγοί αραχίδας που δεν ξέρουν τι να κάνουν για να σώσουν την καλλιέργεια, ενώ προαναγγέλουν την προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.

Karampelas Th 3

Ο παραγωγός Θανάσης Καράμπελας δήλωσε ότι “… καλλιεργούμε φυστίκια, έγινε μία βλάβη στο αντλιοστάσιο και καθυστέρησαν να την φτιάξουν πέντε ημέρες. Για εμάς πέντε ημέρες είναι πάρα πολύ. Και υπολογίστε συν 5 ημέρες ακόμα που προχωράει το καρούλι, πάμε στις 10 ημέρες. Τα φυστίκι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, έχουν σουρώσει μέσα και είναι μία εμπορεύσιμα. Αυτό είναι το πρόβλημά μας και προσπαθούμε να δούμε τώρα τι θα γίνει και ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση. Τα δικά μου φυστίκια είναι περίπου 70 τόνους”.

Karampelas J 3

Ο γιος του Γιάννης Καράμπελας από την πλευρά του σημείωσε ότι “… καλλιεργώ φιστίκια μαζί με τον πατέρα μου και είχαμε ένα πρόβλημα από την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Δευτέρα 6, Σεπτεμβρίου, είχε κοπεί το νερό, διότι είχε πάθει βλάβη το αντλιοστάσιο. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερήσουμε στο πότισμα στην πιο κρίσιμη καμπή της καλλιέργειας τη στιγμή που φουσκώνει ο καρπός. Το φυστίκι μας δεν θα είναι εμπορεύσιμο στο τέλος και γι’ αυτό το λόγο, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά απέναντι στους υπεύθυνους. Εμείς ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τον ΤΟΕΒ”.

Mpouras 3

Ο παραγωγός Γιώργος Μπούρας ανέφερε ότι “… μετά από αδικαιολόγητη πενθήμερη βλάβη στο πιο κρίσιμο σημείο της καλλιέργειας έμειναν απότιστα, είναι σουρωμένα και θα έχουμε κακό αποτέλεσμα στην ποιότητα του καρπού με κίνδυνο να μην πουληθεί. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν θα έχουμε εισόδημα. Εγώ περίμενα να πάρω 60 τόνους φυστίκι και τώρα μπορεί να πάρω 30. Οι οποίοι μπορεί να μην πουληθούν κιόλας. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Ήταν αδικαιολόγητη η διακοπή, ήταν πολλές οι μέρες. Δεν είχαμε καμία δικαιολογία, καμία ενημέρωση, δε μας ειδοποίησε κάνεις” κατήγγειλε.

Triantafullopoulos 3

Ο παραγωγός Διονύσιος Τριανταφυλλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε πως “… τα τελευταία χρόνια, αυτές οι καλλιέργειες ποτίζονται με τεχνητή βροχή, γιατί είναι μία ιδιαίτερη τακτική της δουλειάς, είναι πέντε ημέρες που έχει κοπεί, και πέντε ημέρες που έχει μείνει πίσω είναι 10. Και πότε θα ξανά φτάσουμε να κάνουμε τον κύκλο; Έχει χαθεί η καλλιέργεια. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάτι θα γίνει. Πάντα μέχρι στιγμής το πρόβλημα το πληρώνουμε εμείς οι παραγωγοί και δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη σε όποια ζημιά έχει γίνει. Εγώ ξέρω να πω ότι ως παραγωγός, βλέπω κάθε χρόνο να συμβαίνουν τα ίδια και τα ίδια. Τώρα μπορεί να έχει έρθει το νερό αλλά πιστεύω ότι η καλλιέργεια δεν μπορεί να σωθεί. Το πότισμα στην συγκεκριμένη καλλιέργεια, θέλει κάποιο χρόνο καθώς είναι με τεχνητή βροχή. Άρα δεν προλαβαίνεις να επαναφέρεις όταν είναι μεγάλος ο χρόνος της διακοπής. Αποτέλεσμα είναι να μείνουμε χωρίς εισόδημα”…

Karampelas Ath 3

Τέλος ο παραγωγός Αθανάσιος Καράμπελας σημείωσε πως “… περιμένω να βγάλω γύρω στους 15 τόνους φυστίκι και τώρα δεν ξέρω πόσο θα βγάλω με τη ζημιά αυτή που έγινε. Με αυτή την καλλιέργεια εγώ προσπαθώ να ζήσω την οικογένεια μου, δεν έχω από κάπου αλλού εισόδημα. Είμαι σε απόγνωση… Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην πορεία. Σκεφτόμαστε να κινηθούμε νομικά και θα δούμε τι θα γίνει γιατί ο ΤΟΕΒ δεν δίνει καμία σημασία. Εμείς έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας, δεν χρωστάμε αλλά μεθαύριο που θα μας ζητήσει χρήματα να ξανά πληρωθεί ο ΤΟΕΒ πως θα μπορέσω να ξανα πληρώσω;”…

 

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

shall we dance 560x594 0921