Το Χειροποίητο - Καφές και σνακ - Πύργος ilialive.gr
13|09
2021
20:05

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

3o Δελτίο Γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της ΠΕ Ηλείας

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

1.

Στόχοι

1.1

Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2

Η ενημέρωση αφορά στην περίοδο από την έναρξη του ανοίγματος των
καρυδιών μέχρι το ποσοστό του 50% αυτών, για την οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.

1.3

Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

2.

Διαπιστώσεις

2.1

Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης των καρυδιών και της έναρξης του ανοίγματος. Τα καρύδια που ωριμάζουν γίνονται πιο ανθεκτικά στην προσβολή, ενώ στις πιο όψιμες βαμβακοκαλλιέργειες χρειάζεται ακόμη προσοχή και παρακολούθηση.

2.2

Από τις συλλήψεις πεταλούδων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώνεται μια μειωμένη δραστηριότητα της γενεάς του Σεπτεμβρίου. Οι συλλήψεις και των δύο εντόμων, στις δύο περιοχές επιθεώρησης είναι πιο αυξημένες και στις άλλες δύο περιοχές είναι πολύ χαμηλές.

Από τις δειγματοληψίες που διενεργούνται, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών.

3.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1

Συστήνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα και κυρίως στις όψιμες βαμβακοκαλλιέργειες η τακτική παρακολούθησής τους, για πιθανή προσβολή στα ανώριμα καρύδια.

3.2

Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί. Επεμβαίνουμε μόνο αν ξεπεραστεί το όριο επέμβασης.

Στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, τα όρια επέμβασης είναι:

για το πράσινο σκουλήκι: μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

για το ρόδινο σκουλήκι: μόνο όταν διαπιστωθούν προνύμφες σε ποσοστό 5 % στα 100 καρύδια.

3.3

Στις όψιμες βαμβακοκαλλιέργειες, όταν τα φυτά έχουν πλούσιο και πράσινο φύλλωμα, για την πρωΐμισή τους και προκειμένου να διευκολυνθεί η ωρίμανση των καρυδιών της βάσης και στη συνέχεια των ανώτερων καρυδιών, όταν το ποσοστό των ανοιγμένων καρυδιών είναι 20-30%, συνιστάται η εφαρμογή φυτορρυθμιστικών σκευασμάτων – αποφυλλωτικών, στην μισή της κανονικής δοσολογίας , 1 - 2 βδομάδες πριν την κανονική εφαρμογή αποφύλλωσης (50- 60% ανοιγμένων καρυδιών).

4.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

4.1

Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/).

Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους.

Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων, διαφορετικού
μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας.

  

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

   
  

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

 

 

 

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

andredaki 400x600