ilialive hiring 1520x250

praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ilialive.gr
13|10
2021
17:33

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η νέα μεγάλη πληρωμή στην τελική ευθεία

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται για τη νέα μεγάλη πληρωμή μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Το αργότερο μέχρι τις 27 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την προκαταβολή 70% της βασικής ενίσχυσης. Αυτό φαίνεται να διαβεβαίωσε τους Κρητικούς κτηνοτρόφους που επισκέφθηκαν τον Οργανισμό, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς. Η εξόφληση θα γίνει, όπως κάθε χρόνο προς το τέλος του έτους, κοντά στα Χριστούγεννα.

Πέρυσι η προκαταβολή στους δικαιούχους ξεκίνησε να δίνεται από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Ήταν ύψους 696.596.038,36 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 70% και αφορούσε σε 539.609 αγρότες.

Δεν αποκλείεται η πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει πριν την 27η Οκτωβρίου. Ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία και όλοι βρίσκονται σε αναμονή.

Στο μεταξύ νέα χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα του 2020 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2020 τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021, πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου επεξεργασία χορήγησης δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα 2020, κατόπιν της ολοκλήρωσης των ειδικών διοικητικών ελέγχων και του κλεισίματος του οικονομικού έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνολικά για το έτος 2020 χορηγούνται δικαιώματα εθνικού αποθέματος ύψους 44.999.974,86 ευρώ σε 24.648 γεωργούς. Οι δικαιούχοι γεωργοί μπορούν να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης Εθνικού Αποθέματος 2020.

Στο μεταξύ, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σταύρος Αραχωβίτης.

Το καίριο ερώτημα που απευθύνει στον υπουργό είναι αν θα καταβληθεί κανονικά η πληρωμή της προκαταβολής Οκτωβρίου της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Οι αγρότες βιώνουν μια από τις χειρότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας διαφαίνεται ότι θα είναι καταστροφικός αν δε ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα και επαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Με την πανδημία να βρίσκεται ξανά σε έξαρση, με τις απανωτές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και των αγροτικών εφοδίων, δε διαφαίνεται καμία αισιόδοξη προοπτική με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση η κυβέρνηση.

Μέσα σε όλα αυτά, την τρέχουσα χρονιά ζήσαμε το απόλυτο χάος και τη ραγδαία διάλυση του συστήματος πληρωμών των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Η περίφημη εξαγγελθείσα “εξυγίανση” του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), εν μέσω της διαρκούς αποστελέχωσής του (ιδιαίτερα της κεντρικής υπηρεσίας του), έρχεται απλά να συγκαλύψει μια σειρά άστοχων, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράτυπων χειρισμών, με τελικό θύμα τις αγροτικές επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός και ερωτά: «Επειδή η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, επειδή η τρέχουσα χρονιά είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αποτελεί διαχρονικά σοβαρή πηγή στήριξης και ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο,

Επειδή είναι αναγκαία η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στο επίπεδο της έγκυρης και έγκαιρης καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων, όσο και στο επίπεδο της εσωτερικής του διαφάνειας και αξιοκρατίας, ενόψει και του κομβικού ρόλου του στην επερχόμενη νέα ΚΑΠ, επειδή η διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων αποτελεί εθνική υπόθεση και δε δύναται να κάνει σπέκουλα κανένας με τα χρήματα των παραγωγών και να επιβαρύνει τη χώρα με δημοσιονομικές διορθώσεις και πρόστιμα:

Γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν έχει τελεσφορήσει καμία από τις διαδικασίες που προκρίθηκαν, ώστε να επιτευχθεί η εξαγγελθείσα εξυγίανση του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων και ποιο είναι το πλάνο σας σχετικά με τις συμβάσεις των τεχνικών συμβούλων και την εν γένει λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Ποια μέτρα έχετε λάβει και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για τις διορθώσεις και τους ελέγχους των αιτήσεων του 2021, ώστε να μην υπάρξει πραγματικά κίνδυνος μη πλήρους και ομαλής καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στο τέλος Οκτώβρη για όλους τους παραγωγούς, όπως συνέβαινε πριν το 2020;».

Απώλειες στη βασική ενίσχυση και την εξισωτική

Την ίδια ώρα, παράπλευρες απώλειες στη βασική ενίσχυση, αλλά και στην εξισωτική αποζημίωση αιγοπροβατοτρόφων φέρνει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή της τεχνικής λύσης στην κατανομή των βοσκοτόπων.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ΥπΑΑΤ και ΥΠ.ΕΝ. προχώρησαν σε μείωση των ΜΜΖ (Μονάδες Μέτρησης Ζώων) για τα αιγοπρόβατα ηλικίας κάτω του έτος, ανεξαρτήτως φύλου, τα οποία προσμετρούμενα στο ζωικό κεφάλαιο διαμόρφωναν τη βασική ενίσχυση και την εξισωτική αποζημίωση των δικαιούχων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω ΚΥΑ: «2. Οι περ. α) και β) της παρ. 2 του άρθρου 4 τροποποιούνται ως εξής: «α) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας ενός (1) έτους και άνω ανεξαρτήτως φύλου = 0,15 ΜΜΖ, β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05 ΜΜΖ». Οι περ. στ), ζ) και η) της ίδιας παραγράφου καταργούνται και διαγράφεται το εξής εδάφιο: «Οι κατηγορίες στ, ζ και η αφορούν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου».

Η προηγούμενη απόφαση, του 2015, προέβλεπε τα ακόλουθα: α) Ένα (1) πρόβατο ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου = 0,15 ΜΜΖ, β) Μία (1) αίγα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου = 0,15 ΜMΖ.

Πηγή: iEidiseis.gr

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Tsioris Pop up 1