katoikia cover w21

praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ilialive.gr
30|10
2021
12:49

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Γεωπονική συνάντηση στο Βασιλάκι για το ελαιόλαδο

Γεωπονική συνάντηση στο Βασιλάκι, πραγματοποιήθηκε χτες  (29/10/2021) με θέμα την ασφάλεια και την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ύστερα από πρόσκληση της Αναπτυξιακής Στρεφίου και την υποστήριξη της  τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου.

Κεντρικός ομιλητής ο κ. Νίκος Κουτσούκος, χημικός,  συνιδρυτής  και Πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.   Ο ομιλητής υποστήριξε ότι η ποιότητα και η ασφάλεια του ελαιολάδου είναι οι βασικοί πυλώνες για την προώθησή του. Για να φτάσουμε όμως να έχουμε ένα ποιοτικό και ασφαλές προϊόν, πρέπει να αλλάξουμε πολλές  από τις (παλιές) συνήθειες μας, αφού τώρα αυτές αποτελούν εμπόδιο  για το μέλλον της παραγωγής. Οι αγορές θέτουν ορισμένες προδιαγραφές για την ποιότητα και αν δεν τις τηρήσουμε, δεν μπορούμε να εισχωρήσουμε σε αυτές. Έτσι, ο πολύτιμος αυτός θησαυρός, το ελαιόλαδο της περιοχής μας, κινδυνεύει να απαξιωθεί.

strefi elaiolado2

Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα καινούργιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο ως προς την γευσιγνωσία. Όπως εξηγεί ο ομιλητής: "Αν βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, η εξαγωγή θα πρέπει να θεωρείται μόνο το τυποποιημένο προϊόν. Η τυποποίηση πρέπει να είναι μονόδρομος. Και βέβαια να είναι

Στην συνέχεια, αναφέρθηκαν πρακτικές, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση του προβλήματος. Π.χ. 

  • Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και να τηρούνται πιστά οι οδηγίες των γεωπόνων για τις συνιστώμενες αναλογίες και τον σωστό χρόνο εφαρμογής των φυτοφαρμάκων
  • Να αποφεύγεται το ταυτόχρονο κλάδεμα και η συγκομιδή ελιών
  • Αν μπορούμε, να κάνουμε χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού για τη συγκομιδή των ελιών, στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης. Αν όχι, να μην ξεχνάμε την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού  και πάντα να χρησιμοποιούμε λιπαντικά κατάλληλα για τρόφιμα (φυτικής προέλευσης).
  • Η μεταφορά στο ελαιοτριβείο, να γίνεται με γιούτινα σακιά ή με μικρές κλούβες
  • Να αποφεύγεται το κάψιμο των ελαιοκλαδεμάτων εντός των ελαιώνων, όταν ραβδίζονται τα δέντρα.

Μετά την ομιλία,  ακολούθησε συζήτηση, όπου οι παραβρισκόμενοι, έθεσαν τις ερωτήσεις τους στον ομιλητή. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον αμείωτο, μέχρι το τέλος.

strefi elaiolado3

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του  Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, κ. Κώστας Τσορώνης, ο τοπικός γεωπόνος Τάσος Τσάκωνας, οι Πρόεδροι της Κοινότητας Βασιλακίου κ. Ανδρέας Στάμος,  Ξηρομερίου κ. Κατσαιδώνης Βασίλειος, και  Στρεφίου, Αθανασία Κούρβα, η οποία τόνισε: «Η σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για την τοπική οικονομία,  μας οδηγεί, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ανάληψη  πρωτοβουλιών και δράσεων. Στόχος είναι,  αυτές, να  ενισχύουν τα τοπικά πλεονεκτήματα βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στις αγορές των αγροτικών προϊόντων, την καινοτομία κ.λπ. και να επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την τοπική κοινωνία, αξιοποιώντας όλες τις δυνατές πηγές στήριξης. Με αυτό το σκεπτικό, καλέσαμε και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το οποίο ευχαριστούμε  θερμά για την ανταπόκρισή του»

(Δελτίο Τύπου)

 

?>

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.