Αφιέρωμα Κατοικία Χειμώνας 2022

praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
Oilympian ΚΟΥΦΟΛΙΑΣ Διαφημιστείτε στο ilialive.gr
07|11
2022
14:57

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Μέχρι 1,70 ευρώ το κιλό σηκώνει το πρόβειο γάλα με τιμή Φέτας 12 ευρώ

Σηκώνει τιµή παραγωγού στα 1,70 ευρώ για το πρόβειο γάλα η ιδιότυπη διατίµηση που ενεργοποιήθηκε µε το «καλάθι του νοικοκυριού», µε τη δυναµική να επιβεβαιώνεται ήδη από συµφωνίες που κλείνονται το τελευταίο διάστηµα.

Πληροφορίες θέλουν τον συνεταιρισµό Αγελαδοτρόφων - Προβατοτρόφων ∆υτικής Θεσσαλίας, που διαχειρίζεται ένα σηµαντικό τονάζ της εγχώριας παραγωγής, να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιµο συµφωνίας για 1,65 ευρώ το κιλό στο πρόβειο γάλα, ενώ επεξεργάζεται τη δυνατότητα εξασφάλισης πριµ 5 λεπτών, που θα ανέβαζε την τιµή στα 1,70 ευρώ.

Ακόµα και βάσει «προσφοράς» δικαιολογεί 1,70 το πρόβειο

Τα τελευταία 24ωρα φάνηκε πως το περίφηµο καλάθι του νοικοκυριού δεν µπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο συγκράτησης των τιµών. ∆ίνει όµως µια καλή εικόνα αναφορικά µε τις τιµές λιανικής που έχουν προϊόντα ενδιαφέροντος, όπως είναι η Φέτα και το ελαιόλαδο. Για την ακρίβεια, κατά την πρώτη εβδοµάδα λειτουργίας του, έδειξε ότι η µέση τιµή λιανικής της Φέτας «σε προσφορά», επιτρέπει µια καλύτερη τιµή παραγωγού από αυτήν που αρκετές επιχειρήσεις επέβαλλαν τους περισσότερους µήνες µε την έναν ή τον άλλο τρόπο (µηνιαία συµβόλαια, προκαταβολές κλπ.)

Μια µατιά στις λίστες µε τα προϊόντα και τις τιµές που ανήρτησαν οι µεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στην κυβερνητική πλατφόρµα e-katanalotis.gov.gr, δείχνει ότι οι τιµές για τη Φέτα διατηρούνται σε επίπεδα που όχι µόνο απορροφούν τις τιµές τις οποίες πληρώνονται σήµερα οι κτηνοτρόφοι στη ζώνη γάλακτος, αλλά αφήνουν προφανή περιθώρια και για υψηλότερες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η µέση τιµή για το πρόβειο γάλα διαµορφώνεται στα 1,50 µε 1,55 ευρώ το κιλό, µε εξαίρεση δύο – τρία το πολύ µέχρι σήµερα συµβόλαια που πληρώνουν έως και 1,65 ευρώ, τότε το κόστος της πρώτης ύλης (γάλα) δεν ξεπερνά τα 6,20 ευρώ για 1 κιλό φέτας (4 κιλά πρόβειου γάλακτος) ή τα 6,60 ευρώ, όπου το πρόβειο γάλα πληρώνεται µε 1,65. Σηµειώνεται ότι το τελικό κόστος της πρώτης ύλης είναι κατάτι µικρότερο όταν στην τυροκόµηση αξιοποιείται και γίδινο γάλα (µέχρι 20% στο µείγµα).

Την ίδια στιγµή, οι τιµές που έχουν αναρτηθεί στο καλάθι του νοικοκυριού στις 11 µεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της χώρας δίνουν µια µέση τιµή για την φέτα στα 11,80 ευρώ το κιλό, 10,50 ευρώ περίπου χωρίς ΦΠΑ. Η υψηλότερη φτάνει τα 15,15 ευρώ (συσκευασµένο προϊόν - vacuum) και η χαµηλότερη που αφορά σε Φέτα δοχείου ιδιωτικής ετικέτας στα 8,49 ευρώ το κιλό.

Περί τα 12 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ η επώνυµη Φέτα

Στις περισσότερες περιπτώσεις επώνυµου προϊόντος, η τιµή για την Φέτα βρίσκεται πάνω από τα 12 ευρώ το κιλό. Αυτό σηµαίνει ότι ακόµα και µε µια τιµή για το πρόβειο στα 1,70 ευρώ, µένουν σχεδόν 5 ευρώ στους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας για κάθε κιλό φέτας, ώστε να βγουν έξοδα και κέρδος. Άλλωστε, είναι προφανές ότι τα σούπερ µάρκετ εδώ και µήνες έχουν χρεώσει στους καταναλωτές το λεγόµενο risk premium (πριµ εξασφάλισης) το οποίο δεν έχει φτάσει στο πεδίο της παραγωγής παρά τις πρωτόγνωρες πιέσεις που υπόκεινται οι κτηνοτρόφοι από τα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών. Σηµειώνεται, ότι το καλάθι του νοικοκυριού θα ανανεώνεται κάθε εβδοµάδα και επί της ουσίας δεν υποχρεώνει τα σούπερ µάρκετ (µε τζίρους άνω των 90 εκατ. ευρώ) να µειώσουν τις τιµές, αλλά να εξασφαλίσουν ανάµεσα σε 10 πχ κωδικούς ίδιων προϊόντων, µια καλύτερη για τον καταναλωτή τιµολόγηση. 

Πηγή: Agronews.gr

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.