praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
04|01
2023
07:51

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Προβληματισμός και ανησυχία από του πεδινούς κτηνοτρόφους της Ηλείας για την επιλεκτική καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης

Με τους κτηνοτρόφους από την πεδινή Ηλείας συναντήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στο γραφείο του στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας,  προκειμένου να συζητήσουν το σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει παρουσιαστεί με τις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Ένας σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων από τις πεδινές περιοχές της Ηλείας δεν έλαβε την εξισωτική αποζημίωση έπειτα και από τις σχετικές διορθώσεις που έγιναν, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου “δεν καταβάλλεται εξισωτική αποζημίωση σε όσους έχουν έδρα πεδινές περιοχές, δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή άσχετα με την περιοχή που έλαβαν κατανομή βοσκοτόπων”. Φέτος άλλαξε ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων και για αυτό υπάρχουν πολλά προβλήματα και αδικίες με τις εξισωτικές αποζημιώσεις στους πεδινούς κτηνοτρόφους όπως τονίστηκε στην συνάντηση γι αυτό και θα πρέπει το υπουργείο να επανεξετάσει το μέτρο ώστε να μοιράζονται εξίσου τα χρήματα στους δικαιούχους.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του αντιπεριφερειάρχες από άλλες περιφέρειες της χώρας από κοινού θα διεκδικήσουν την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης και στις κατηγορίες των κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν: « Όφειλε το υπουργείο και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την αρχή της παραγωγικής χρονιάς να είχε ενημερώσει για το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης το πλαίσιο των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Αυτό είναι άδικο για τον κτηνοτρόφο που διατηρεί ζώα σε πεδινή περιοχή και δεν συμπεριλαμβάνεται στην πληρωμή, θα ζητήσουμε με τους συναδέλφους μου αντιπεριφερειάρχες από άλλες περιφέρειες της χώρας από το υπουργείο να βρεθεί τρόπος πληρωμής για όλους τους κτηνοτρόφους. Και αυτό θα γίνει άμεσα την προσεχή εβδομάδα που θα συναντηθούμε στο υπουργείο και θα ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους μας για τις προθέσεις που υπάρχουν…» σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος προσθέτοντας επιπλέον ότι:

«Σήμερα λοιπόν, όχι μόνο εγώ αλλά και οι υπόλοιποι αντιπεριφερειάρχες θα υπογράψουμε μία επιστολή με έντονη διαμαρτυρία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε όλους τους υφυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, την κυβέρνηση και κυρίως τους βουλευτές του τόπου μας.
Ευελπιστώ ότι με όλη αυτή την πίεση που θα ασκήσουμε, θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Εάν δεν γίνει κάτι το επόμενο δεκαήμερο εγώ θα ανέβω στο υπουργείο την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, θα κάνω παράσταση διαμαρτυρίας ο ίδιος, πιθανότατα έρθουν κι άλλοι αντιπεριφερειάρχες από άλλες περιοχές θα μαζευτούμε όλοι οι κτηνοτρόφοι και από την Αχαΐα και από την Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να μπορέσουμε να πιέσουμε, να δοθούν τουλάχιστον τα χρήματα για την φετινή χρονιά. 
Η περιφέρεια δεν εμπλέκεται στις επιδοτήσεις, εγώ όμως θα προσπαθήσω να πιέσω προκειμένου το δίκαιο αίτημά σας να υλοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι των πεδινών περιοχών, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αναστατωμένοι και προβληματισμένοι καθώς όπως σύσσωμοι δήλωσαν είχαν υπολογίσει στα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι.

Ο Γιώργος Φλίγκος, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για άδικο διαχωρισμό από πλευράς της κυβέρνησης καθώς μία μερίδα κτηνοτρόφων της πεδινής Ηλείας έλαβε τα χρήματα ενώ κάποιοι άλλοι όχι.
«Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπήκε η εξισωτική αποζημίωση. Κάποιοι πεδινοί την πήραν ενώ εμείς δεν την πήραμε ούτε με την δεύτερη πληρωμή. Όταν κάναμε το ΟΣΔΕ τον Μάιο δεν μας ενημέρωσε κανείς ότι θα κοπεί η εξισωτική αποζημίωση. Τι έγιναν αυτά τα λεφτά; Είχε κοπεί κάποιο κονδύλη για την εξισωτική αποζημίωση. Επιλεκτικά πήραν κάποιοι. Γιατί εμάς μας ξεχώρισαν; Τι έγινε; Αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω στην παραγωγή, τα ζωντανά μας θέλουν να φάνε, θέλουμε να πληρώσουμε τους αγρότες, το σανό, το τριφύλλι γιατί κι εμείς έχουμε βάλει κάποιο χρέος και υπολογίζαμε και σε αυτά τα λεφτά. Και έρχεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πάνω στην παραγωγή που είμαστε και μας γονατίζει όλους. Δηλαδή θα αρχίσουν να ψοφάν τα πρόβατά μας σε λίγο. Αυτό θα καταφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει σε λίγο. Εκεί μας έχουν φτάσει! Σε απελπισία! Το θέμα των ζωοτροφών είναι ανεξέλεγκτο. Δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά και σε τίποτα… Στο τέλος δηλαδή, θα τα πουλήσουμε. Αυτό κοιτάζει τελικά να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και το υπουργείο. Διότι δεν υπάρχει υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μας, δεν ασχολείται με τα προβλήματα του κλάδου μας».

Το ίδιο ακριβώς τόνισε και ο Γεώργιος Κώτσανης, ο οποίος σημείωσε πως: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν πήραμε την εξισωτική και έχει γίνει διαχωρισμός στους κτηνοτρόφους. Κάποιοι πήραν και κάποιοι όχι. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να λάβουμε κι εμείς το μερίδιο που μας αναλογεί».

Ακολούθως ο Ανδρέας Φλίγκος που συνεχίζει το επάγγελμα του πατέρα του ανέφερε ότι: «Είμαι κτηνοτρόφος τα έχει ο πατέρας μου, συνεχίζω εγώ και ενώ μέχρι τώρα παίρναμε κανονικά την εξισωτική, φέτος δεν πήραμε τίποτα. Δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό. Εμείς έχουμε πληρώσει κάποια χρήματα για τα χωράφια και δε μας έχει πει κανείς για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Και όταν ρωτάμε η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε. Κάποιοι στο χωριό μας τα πήραν. Εμείς γιατί να μην τα πάρουμε; Εμείς αυτό που θέλουμε είναι για φέτος τα χρήματα αυτά να καταβληθούν γιατί χρωστάμε στον κόσμο. Έχουμε πάρει ζωοτροφές, λιπάσματα και πρέπει να πληρώσουμε τον κόσμο».

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος πρόσθεσε πως: «Έχουμε έρθει εδώ διότι έκοψαν την εξισωτική. Κάποιοι τα πήραν και κάποιοι άλλοι όχι. Τι γίνεται με αυτό το πράγμα και μας ξεχωρίζουν δεν ξέρω. Κομματικά το πάνε; Πως το πάνε δεν ξέρω. Τα προβλήματά μας είναι πάρα πολλά. Κανείς όμως δε μας εξηγεί τι γίνεται. Δε μας είχε πει κανείς ξεκάθαρα ότι η εξισωτική θα κοπεί. Κι εμείς υπολογίζαμε σε αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».

ktinotrof 2

ktinotrof 3

ktinotrof 4

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.