Πλαστικά Κρήτης ΑΕ

 

praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
03|03
2023
18:42

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Απλήρωτοι ακόμα πολλοί κτηνοτρόφοι με βοσκοτόπια παρά τις αλλαγές στην ΚΥΑ Λιβανού

Καταγγελίες κτηνοτρόφων από διάφορες περιοχές, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα τους.

Απλήρωτοι παραμένουν τις επιδοτήσεις τους, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, που εμπίπτουν στην περιβόητη ΚΥΑ Λιβανού, η οποία όμως βελτιώθηκε το Δεκέμβριο του 2022.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Μέχρι και το έτος ενίσχυσης 2020, παραγωγοί που δήλωναν στο ΟΣΔΕ εκτάσεις βοσκότοπων (ιδιωτικές ιδιόκτητες ή με ενοικιαστήρια από άλλους), μπορούσαν και λάμβαναν δικαιώματα, ακόμα και αν δεν είχαν ζωικό κεφάλαιο, αφού υπήρχε τέτοιο παράθυρο στο νόμο από το... 2017 (βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση). Αν την επόμενη χρονιά και σε περίπτωση που δεν ενοικίαζαν πλέον αυτές τις εκτάσεις (για παράδειγμα αν ο ιδιοκτήτης, τους έπαιρνε το βοσκότοπο για να το δηλώσει εκείνος στο ΟΣΔΕ), τους κατανέμονταν βοσκότοπος με την περιβόητη τεχνική λύση, με αποτέλεσμα να πληρώνονται κανονικά. Με τις αλλαγές Λιβανού στην εν λόγω ΚΥΑ, η δυνατότητα αυτή, δηλαδή να παίρνουν εκτάσεις μέσω τεχνικής λύσης, έπαψε να ισχύει με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να λάβουν δικαιώματα, όχι μόνο όσοι δεν είχαν δηλώσει ζώα, αλλά και όσοι απέκτησαν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα με ενοικιαζόμενο ιδιωτικό βοσκότοπο ενώ είχαν ζωικό κεφάλαιο.

Όπως μας αναφέρουν κτηνοτρόφοι επί τούτου: «υπάρχουν περιπτώσεις που τη μια χρονιά δήλωσαν βοσκότοπο που είχαν ενοικιάσει, αλλά τον επόμενο χρόνο τους πήραν το βοσκότοπο οι ιδιοκτήτες για να τον δηλώσουν εκείνοι στο ΟΣΔΕ ότι είναι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να λάβουν εκείνοι την επιδότηση. Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι λόγω της ΚΥΑ Λιβανού και στη λογική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» δεν πήραν βοσκότοπο με την τεχνική λύση με την ΚΥΑ Λιβανού, που βγήκε ετερορχονισμένα και μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν ποτέ και να οδηγηθούν σε καταστροφή οικονομική». Τέτοιες περιπτώσεις προσπάθησε να «θεραπεύσει» η νέα ΚΥΑ (δείτε https://www.agrotypos.gr/sites/default/files/inline-files/bosko_0.pdf" style="-webkit-font-smoothing: antialiased; box-sizing: inherit; background-color: transparent; color: inherit; text-decoration: none; word-break: break-all;">εδώ) του περασμένου Δεκεμβρίου, προβλέποντας ότι μπορεί να δοθεί βοσκότοπος σε τέτοιες περιπτώσεις παραγωγών και μάλιστα αναδρομικά (από το 2021), αρκεί να έχουν από 100 αιγοπρόβατα δηλωμένα κι άνω ή από 15 βοοειδή και να λαμβάνουν συνδεδεμένη ή να έχουν τζίρο έστω 2.000 ευρώ το χρόνο. Όπως τώρα καταγγέλλουν θιγόμενοι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η ΚΥΑ στην τελευταία της μορφή, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι εν λόγω κτηνοτρόφοι.

Με το αρμόδιο τμήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οποίο προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε για να ζητήσουμε διευκρινήσεις για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δεν κατέστη κάτι τέτοιο δυνατό...

Πηγή: Agrotypos.gr

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.