17|01
2020
19:56

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Αραμπατζή: Αναγκαιότητα η αιγοπροβατοτροφία που δεν είναι απλά προσανατολισμένη στην αγορά αλλά ανταποκρίνεται στη ζήτηση

Φωτεινή Αραμπατζή σε ημερίδα της Διεπαγγελματικής Κρέατος: Αναγκαιότητα η αιγοπροβατοτροφία που δεν είναι απλά προσανατολισμένη στην αγορά αλλά ανταποκρίνεται στη ζήτηση - Όσο μικρό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας τόσο μεγάλο είναι το κοινωνικό, πολιτισμικό αποτύπωμά της κι αυτό μπορούμε και πρέπει να το αναδείξουμε - Εργαζόμαστε ώστε να αποδειχθεί η Νέα Δημοκρατία το πρώτο στην ιστορία κόμμα που εφαρμόζει το κυβερνητικό πρόγραμμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο σύνολό του

«Αν υπήρχαν Όσκαρ διατροφής, τότε αναμφίβολα το ελληνικό αιγοπρόβειο θα κέρδιζε κάθε χρόνο το Όσκαρ κρέατος!» σημείωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Με την παραπάνω φράση, η κ. Αραμπατζή, θέλησε να καταδείξει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, σε ό,τι αφορά αφενός στο κοινωνικό, ιστορικό και πολιτιστικό της αποτύπωμα καθώς συνδέεται ευθέως με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της ελληνικής υπαίθρου, αφετέρου στην υψηλή διατροφική της αξία και στο προνομιακά μικρό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι νευραλγικής σημασίας τόσο η εξωστρέφεια όσο και η προβολή των διαφορικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας σε συνδυασμό, βεβαίως, με την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων ποιότητας όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Βιολογικά προϊόντα, Τρόφιμα Ειδικής Διατροφικής Χρήσης, Λειτουργικά Τρόφιμα, την πιστοποίηση, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ, και το branding», τόνισε η Υφυπουργός.

Η κα Αραμπατζή χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» για την ελληνική εκτατική αιγοπροβατοτροφία «τον προβληματισμό, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το κρέας, ιδίως στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες – που διαθέτουν και το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα- προβληματισμός, που αντανακλά και στην άνθιση του vegan κινήματος».

Ιστορική ευκαιρία γιατί όπως εξήγησε, «τα βασικά επιχειρήματα, που χρησιμοποιούν όσοι αντιτίθενται στην κατανάλωση κρέατος, δηλαδή η μεγάλη συμβολή της κτηνοτροφίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων, αποτελούν στην πραγματικότητα τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας συγκριτικά με την εντατική, τη βιομηχανοποιημένη, κτηνοτροφία, κυρίως βοοτροφία και χοιροτροφία, άλλων χωρών.

arampatzi imerida3

Κι αυτό γιατί το μοντέλο της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας έγκειται κυρίως στην εκτροφή ζώων

-με παραδοσιακές μεθόδους που χάνονται στα βάθη των αιώνων

-κυρίως ελευθέρας βοσκής,

-στο μοναδικό ελληνικό ανάγλυφο, από τα ψηλά, απάτητα βουνά και τις μεγάλες εύφορες πεδιάδες μέχρι τα πανέμορφα ελληνικά νησιά

και

-στη βοσκήσιμη ύλη της σπάνιας ελληνικής βιοποικιλότητας, του ανεκτίμητου πράσινου κεφαλαίου της  χώρα μας.

Συνεπώς, όσο μικρό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας -μόλις το 3,7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που παράγονται συνολικά από την κτηνοτροφία στην ΕΕ-  τόσο μεγάλο είναι το κοινωνικό της αποτύπωμα  και η  αναπτυξιακή της δυναμική κι αυτό μπορούμε και πρέπει να το αναδείξουμε», επισήμανε.

Αναπτυξιακή δυναμική, που συνδέεται με τις ευοίωνες προοπτικές αύξησης της κατανάλωσης κρέατος τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο (1 κιλό κατά κεφαλή σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γεωργίας & Τροφίμων) όσο και σε ευρωπαϊκό (αύξηση κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος σύμφωνα με το Agricultural Outlook της ΕΕ)

Η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμά της στο σύνολό του

Παράλληλα, αξιολογώντας ως «ιστορική» τη συμφωνία για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αναδεικνύοντας ότι «πρόκειται για βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που πήρε σάρκα και οστά», η κ. Αραμπατζή έθεσε στόχο «να αποδειχθεί η Νέα Δημοκρατία το πρώτο στην ιστορία κόμμα, που εφαρμόζει το κυβερνητικό πρόγραμμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο σύνολό του».

arampatzi imerida2

«Εργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα γι’ αυτό και  προχωράμε πολλές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ουσίας για την κτηνοτροφία, που θα υλοποιούνται στη βάση του βαθμού ωριμότητας της καθεμιάς. Ο ορίζοντάς μας είναι βεβαίως 4ετίας, δίνουμε όμως βαρύτητα σε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και στον Αγροδιατροφικό Τομέα», διαβεβαίωσε.

Σχετικά Άρθρα


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.