KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

26|02
2020
17:16

Πρόγραμμα επιτήρησης της Κλασικής Πανώλους και της Φυσαλιδώδους Νόσου των χοίρων

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. 

Στόχος του Προγράμματος είναι η διατήρηση του καθεστώτος ως «επίσημα απαλλαγμένου από την κλασική πανώλη των χοίρων κράτους μέλους της Ε.Ε.», καθώς και η έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων Κλασικής Πανώλους των Χοίρων και Φυσαλιδώδους Νόσου των Χοίρων.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με:

  • την διαρκή ενημέρωση και εγρήγορση των κατόχων/ ιδιοκτητών ζώων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και όλων των εμπλεκόμενων Κτηνιατρικών Αρχών και Φορέων, καθώς και
  • την διατήρηση της τεχνογνωσίας των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων, όσον αφορά στις μεθόδους και τεχνικές διάγνωσης της Κλασικής Πανώλους των Χοίρων (ΚΠΧ) και της Φυσαλιδώδους Νόσου των Χοίρων (ΦΝΧ), με σκοπό την γρήγορη και αξιόπιστη εξαγωγή αποτελεσμάτων.

Χώροι εφαρμογής του προγράμματος

1. Οι εκμεταλλεύσεις

Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλες τις χοιροτροφικές εκτροφές, συμβατικές και βιολογικές, και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας.

Η Κεντρική Αρμόδια Αρχή διαθέτει στοιχεία του αριθμού των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας και των δειγμάτων που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επιτυγχάνεται επαρκής επιτήρηση για το νόσημα στο σύνολο της επικράτειας. Οι στόχοι της επιτήρησης θα κοινοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην αρχή κάθε έτους. Η υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος αποτελεί υποχρέωση των Κτηνιατρικών Αρχών της Χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ομαλή διακίνηση χοιρινών και των προϊόντων τους.

Ο αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται από κάθε

εκμετάλλευση από ζώα αναπαραγωγής (χοιρομητέρες και κάπροι) είναι ανάλογος του αριθμού των εκτρεφόμενων χοιρομητέρων και κάπρων και προσδιορίζεται βάσει των Πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος I της παρούσας.

2. Οι Συνοριακοί Σταθμοί Κτηνιατρικών Ελέγχων (ΣΥ.Κ.Ε.)

Διενεργούν δειγματοληψίες στα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες ζώα.

3. Τα σφαγεία

Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται:

α) σε όλους τους άγριους χοίρους, ελεύθερους και σταβλισμένους, οι οποίοι σφάζονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και

β) στα παχυνόμενα χοιρινά των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που σφάζονται στα σφαγεία τα οποία καθορίζονται στον πίνακα 3 του Παραρτήματος I της παρούσας

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ