praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
20|08
2022
08:10

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Έναρξη κυνηγετικής περιόδου στην Ηλεία: Συστάσεις για άσκηση νόμιμης θήρας

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, το μέλος του ΔΣ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Άλκης Κωσταντόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr αφού ευχήθηκε σε όλους τους κυνηγούς υγεία και δύναμη, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή κατά την άσκηση της αγαπημένης τους δραστηριότητας προκειμένου με ασφάλεια και τηρώντας πιστά τους κανόνες της νόμιμης θήρας να βρεθούν και πάλι στην φύση. «Φτάσαμε στην έναρξη και της νέας κυνηγετικής περιόδου και εύχομαι όλοι να είμαστε υγιείς και δυνατοί για να μπορέσουμε να βγούμε με προσοχή και με ασφάλεια πάνω απ’ όλα, να ξανά χαρούμε τη φύση, τα βουνά και τα δάση μας και να βρεθούμε κοντά στις παρέες μας και να κυνηγήσουμε μαζί με τα σκυλιά μας και να ασκήσουμε αυτή την πανάρχαια δραστηριότητα του ανθρώπου, που λέγεται κυνήγι.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές ανωμαλίες και σε ό,τι αφορά το θέμα των απαγορεύσεων λόγω Covid  αλλά και λόγω μεγάλων φυσικών καταστροφών που έγιναν και στην περιοχή μας αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές, που μειώθηκαν κατά πολύ οι επιτρεπόμενες περιοχές για κυνήγι αλλά κυρίως το σημαντικότερο είναι η οικολογική καταστροφή που έγινε στις περιοχές αυτές.

Και γενικότερα σε ένα περιβάλλον, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε όλο και περισσότερες δυσκολίες στο να ασκήσουμε την αγαπημένη μας αυτή δραστηριότητα.

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι, ότι σε κάθε περίπτωση ο καθένας από μας θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημα να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και όλους τους κανόνες που αφορούν στην νόμιμη άσκηση της θήρας».

DSC 0619 2

Επιπλέον ο κ. Κωνσταντόπουλος Θέλησε να σχολιάσει και να απαντήσει σε όλους όσοι ασκούν αρνητική κριτική στους κυνηγούς σημειώνοντας πως: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος έστω από αμέλεια η άγνοια να βρεθεί κάποιος παράνομος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνονται τροφές για σχόλια και κατηγορίες από ανθρώπους που εχθρεύονται το κυνήγι, ότι οι κυνηγοί είναι παράνομοι, δεν τους ενδιαφέρει το περιβάλλον και ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σκοτώνουν. Όχι, δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε θηρευτές, είμαστε αυτό που από τη φύση του έχει ο άνθρωπος, να κυνηγά για την τροφή του και αυτό που ασκούμε το κάνουμε πάντα με γνώμονα την αειφορία του θηράματος. Γι’ αυτό το λόγο η ρυθμιστικές που βγαίνουν κάθε χρόνο, ορίζουν τα ανώτατα όρια κάρπωσης και γι’ αυτό το λόγο γίνονται μετρήσεις και ελέγχονται οι πληθυσμοί, όπου υπάρχει η δυνατότητα βοηθούνται είτε με εμπλουτισμό, είτε με βελτιώσεις βιοτόπων, είτε με ποτίστρες και με άλλους τρόπους έτσι ώστε να προστατέψουμε το θήραμα. Έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας στο κυνήγι και πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των κυνηγών».

Αναφερόμενος επίσης στα θηράματα τόνισε ότι: «…σε ό,τι αφορά το τρυγόνι, μειώθηκε το όριο των συνολικά θηρευομένων τρυγονιών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα μέσω της χρήσης της εφαρμογής που διαθέτουμε στους κυνηγούς να σταματήσει όταν θα φτάσουμε στο συγκεκριμένο ανώτατο όριο των 105.000 πουλιών στην Ελλάδα περίπου.
Άρα λοιπόν προσέχουμε και δεν είναι ο σκοπός μας να αφανίσουμε. Και το λέω κυρίως και για το ενδημικό μας θήραμα, ότι πρέπει να έχουμε όλοι εμείς στο μυαλό μας που κυνηγάμε, είτε λαγό, είτε πέρδικα είτε αγριόχοιρό αν και εκεί είναι διαφορετική περίπτωση, ότι το ενδημικό θήραμα πρέπει να προστατεύεται και να εξασφαλίζεται η αειφορία του. Και επειδή είπαμε για τον αγριόχοιρο που είναι μία διαφορετική περίπτωση, όντως υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση από την ρυθμιστική, πλέον είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και είμαστε δυστυχώς όλοι μάρτυρες τραγικών περιστατικών μέχρι και θανάτων και συνεχών ατυχημάτων για να μην υπολογίσουμε τις τεράστιες καταστροφές που γίνονται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Άρα λοιπόν είναι ένα σοβαρό θέμα, που πρέπει να εξεταστεί και να βγει ένα οργανωμένο σχέδιο γιατί εγκυμονεί δύο κινδύνους. Ο ένας είναι τα ατυχήματα και οι καταστροφές και ο άλλος είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που παραμονεύει και στα βόρεια σύνορα μας και αν εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα οικόσιτα ζώα. Δηλαδή δεν θα μείνει κανένα γουρούνι είτε ήρεμο είτε άγριο σε όλη την Ελλάδα».

Άρα λοιπόν, η σωστή διαχείριση πρέπει να μας οδηγήσει στην μείωση των πληθυσμών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι εμείς σαν κυνηγοί βάση φιλοσοφίας δεν μπορούμε να κυνηγάμε ένα θήραμα τη στιγμή που αναπαράγεται. Παρόλα αυτά το υπουργείο λέει ότι και τον Φεβρουάριο μπορεί να κυνηγηθεί το αγριογούρουνο προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τους πληθυσμούς. Είναι ένα θέμα πάντως που το επεξεργάζονται σε κεντρικό επίπεδο στο υπουργείο κι εμείς σαν κυνηγετικές οργανώσεις και σαν κυνηγοί είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε γιατί πρακτικά είμαστε ο σημαντικός παράγοντας για την λύση αυτού του προβλήματος. Με συλλήψεις και απελευθερώσεις σε διπλανούς τόπους δε βγαίνει αποτέλεσμα».

Ένα ζήτημα που “καίει” επίσης τους κυνηγούς το τελευταίο διάστημα, αφορά στον νόμο για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και τους κυνηγετικούς τους σκύλους.
«… έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες καταστάσεις, με την εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς, περιμένουμε να φτιαχτεί αυτή η τράπεζα DNA προκειμένου να μπορέσουμε να μην στειρώσουμε τα ζώα μας εμείς που θέλουμε και δεν έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε να διορθώσουμε κάποια κακώς κείμενα σε αυτό το νόμο που αφορά στην συγκεντρωτική και στην ολική στείρωση των ζώων χωρίς καμία εξαίρεση. Οι κυνηγετικοί σκύλοι είναι ζώα εργασίας, δεν είναι ζώα απλά συντροφιάς. Και για να αναφέρουμε και την άλλη άποψη δεν μπορούμε από ένα ή δύο παραδείγματα κακής συμπεριφοράς κάποιων αμέσως να βάζουμε τον τίτλο οι “κυνηγοί“ και να κάνουμε έτσι με ένα παράδειγμα στόχο όλη την ομάδα των κυνηγών. Όχι, δεν είναι όλοι οι κυνηγοί έτσι όπως δεν είναι όλοι οι οδηγοί κακοί οδηγοί και όλοι οι επαγγελματίες κακοί επαγγελματίες. Ένας επαγγελματίας ενός κλάδου δεν μπορεί να χαρακτηρίσει όλο τον κλάδο».

Ο κ. Κωσταντόπουλος απηύθυνε επίσης έκκληση σε όλους τους κυνηγούς προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συμπεριφορά τους και με τα σημεία στα οποία κυνηγούν ενώ παράλληλα σχολίασε και τις φωτογραφίες με τα θηράματα που κάποιοι ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνοντας ότι καλό θα είναι τέτοιες κινήσεις να αποφεύγονται «… ζητώ και από την πλευρά των συναδέλφων κυνηγών να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με την συμπεριφορά τους. Να μην μπαίνουν σε περιοχές, σε καλλιέργιες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, να μην κυνηγούν κοντά σε σπίτια που έτσι κι αλλιώς ο νόμος το απαγορεύει ή μέσα σε περιοχές που υπάρχει κόσμος είτε για να μαζέψει ελιές για παράδειγμα είτε για να κάνει κάποια καλλιεργητική δραστηριότητα.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για την αποφυγή ατυχημάτων και για να μην φοβίσουμε τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να κάνουμε ζημιές και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με υπεράριθμα θηράματα, διότι μπορεί για κάποιους να γίνεται αντιληπτό ότι μία ομάδα τεσσάρων ή πέντε ατόμων μπορεί να έχει κάποια θηράματα που είναι μέσα στα όρια κάρπωσης αλλά όμως αυτός που δεν είναι εξοικειωμένος με το κυνήγι μπορεί να δει 100 μέσα. Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν υπάρχει κανένας λόγος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βγάζουμε τα θηράματα. Μπορούμε να προβάλλουμε μία φωτογραφία με την παρέα μας ή με τα σκυλιά μας και να δείξουμε ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που έχει να κάνει με την επαφή με τη φύση αλλά και είναι και μία δραστηριότητα που έχει να κάνει με την κοινωνική επαφή και την συναναστροφή των ανθρώπων».

Τέλος, ο Άλκης Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι οι κυνηγοί να βρίσκονται κοντά στους συλλόγους και στις οργανώσεις τους, προκειμένου όλοι μαζί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλους όσοι θέλουν να περιορίσουν αυτή την δραστηριότητα. «…να είμαστε πάντα κοντά στους συλλόγους και της οργανώσεις, διότι το κυνήγι βάλλεται από πολλές πλευρές και κυρίως ύπουλα, θέλει να γίνει περιορισμός της δραστηριότητας μας, αν όχι ολική απαγόρευση, άρα πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι για να δώσουμε μαζικά τις απαντήσεις εκεί που χρειάζεται. Δεν υπάρχει λόγος να κουβεντιάζουμε για τιμές αδειών που το βάζουν κάποιοι σαν προτεραιότητα πόσο έχει η άδεια. Την στιγμή που ξέρει ο κυνηγός ότι μέσα από τα λεφτά που δίνει στον σύλλογο του και στις κυνηγετικές οργανώσεις πληρώνονται οι θηροφύλακες. Είμαστε η μοναδική ομάδα που έχει φτιάξει δικό της κλάδο αστυνόμευσης και μας ελέγχει διότι πρέπει να προστατέψουμε το θήραμα. Δεν είναι δυνατόν σε μία δραστηριότητα που δαπανώνται πολλά χρήματα με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου αλλά και με τις τιμές του εξοπλισμού μας να μιλάμε για την τιμή των αδειών αν είναι 2 ή 5 € διαφορά. Ο κόσμος να είναι δίπλα στις οργανώσεις, δίπλα στον σύλλογό του και να ανταποκρίνεται στα καλέσματα προκειμένου να δείξουμε την μαζικότητά μας και να δείξουμε οτι είμαστε 200.000 κυνηγοί και δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα. Το κυνήγι είναι νόμιμη δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη, είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει καταδικαστεί για παραβάσεις για την θύρα και είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει τέτοιο μεγάλο ποσοστό προστατευόμενων περιοχών που απαγορεύεται το κυνήγι. Πρέπει λοιπόν, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε αυτό που μας ανήκει και νόμιμα και παραδοσιακά».

DSC 0626 2

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλειος Μαντάς αναφερόμενος στην έκδοση των αδειών συμπλήρωσε πως «Θα ήθελα να ενημερώσω τους φίλους κυνηγούς ότι ξεκινήσαμε και εκδίδουμε άδειες από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κυνηγετικός σύλλογος είναι ανοιχτός πρωί – απόγευμα για να εκδίδει τις άδειες. Θα παρακαλούσα όλους τους φίλους κυνηγούς να έρθουν και να εκδώσουν τις άδειές τους έγκαιρα για να μην έχουν προβλήματα.

Ξεκινάμε με την έναρξη του τρυγονιού και στις 15 Σεπτέμβρη έχουμε και τον αγριόχοιρο. Το θέμα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι τα όπλα, τα οποία λήγουν και πρέπει να τα προσέχουμε ιδιαιτέρως γιατί με τη λήξη του όπλου εμπλεκόμαστε ποινικά. Πρέπει να τα θεωρούμε έγκαιρα. Θα ήθελα να ευχηθώ καλό κυνήγι σε όλους και να προσέχουμε ιδιαιτέρως με τους συναδέλφους μας που θα βρισκόμαστε στο χώρο του κυνηγιού» τόνισε ο κ. Μαντάς.

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.