Το Χειροποίητο - Καφές και σνακ - Πύργος ilialive.gr
19|08
2021
07:52

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Οι πυρκαγιές πλήγμα για τους Ηλείους μελισσοκόμους

Το μέλι… μελάκι, αναμένεται να πούμε στην Ελλάδα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι Ηλείοι μελισσοκόμοι πέρα από τη ζημιά που υπέστησαν στην Ηλεία, μαζί με μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα, έχουν υποστεί ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή στη βόρεια Εύβοια. Η περιοχή ήταν ένας μελισσοκομικός παράδεισος και χιλιάδες κυψέλες κάηκαν εκεί όπου πέρασε η φωτιά, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις που μπορεί να μην πέρασαν οι φλόγες, τα μελίσσια δέχθηκαν πλήγμα.

Αρκετά είδη φυτών και δέντρων στα δάση, όπως πεύκα, κουμαριές, ρίκια κάηκαν και στην Ηλεία και στην Εύβοια και πλέον λίγες και κυρίως μακρινές μελισσοκομικές περιοχές έχουν απομείνει στην Ελλάδα για τους μελισσοκόμους, όπως η Χαλκιδική και η Θάσος.

Stefanopoulos

Ο μελισσοκόμος από τον Πύργο Αναστάσιος Στεφανόπουλος μιλώντας στο ilialive.gr σημείωσε πως “… με τις φωτιές του 2007 η μελισσοκομία στην Ηλεία δεν ξαναπήρε μπροστά. Συνέχεια πηγαίναμε στην Εύβοια για μέλι. Τώρα που κάηκε και εκεί έχει γίνει μεγάλη ζημιά σε όλη την Ελλάδα. Γιατί το 80% όλης της Ελλάδας από τους μελισσοκόμους πήγαινε εκεί. Εκεί έβγαζαν μέλι. Στην Εύβοια βγαίνει το 65% με 70% σε μέλι. Τώρα πεύκο για να μπορούν να ζήσουν τα μελίσσια έχει μόνο στην Χαλκιδική και στην Θάσο. Όλοι εμείς εδώ κάτω δεν μπορούμε να πάμε, είναι πολύ μακριά. Από τη φωτιά πάθαμε κι εμείς μία μικρή ζημιά αλλά δεν με πειράζει τόσο τα μελίσσια μου που κάηκαν, με πειράζει που δεν έχουνε που να ζήσουν τα υπόλοιπα μελίσσια” εξήγησε ο κ. Στεφανόπουλος περιγράφοντας την μεγάλη καταστροφή για την ελληνική μελισσοκομεία.

Όσο για την επόμενη ημέρα σημείωσε πως “… πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να κοιτάξει και να βοηθήσει τα μελίσσια αυτά που δεν κάηκαν, να βοηθηθούν με τροφές ή ζάχαρη, γιατί δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Τα μελίσσια που δεν έπαθαν ζημιά αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν έχουμε που να τα πάμε. Τα πηγαίναμε μέχρι τώρα στην Εύβοια και μετά τα πηγαίναμε σε κουμαριές και σε ρείκια. Κάηκαν τώρα τα ρείκια και οι κουμαριές στο Λάλα και στις περιοχές αυτές προς τα πάνω και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Το μέλλον για την μελισσοκομία τις χώρας μας είναι δύσκολο” σχολίασε.

melissokomos sunenteuksi1

Ο μελισσοκόμος από τη Ζαχάρω Άρης Σπυρόπουλος περιέγραψε στο ilialive.gr με μελανά χρώματα το μέλλον των Ηλείων μελισσοκόμων. “Μετά τις τελευταίες πυρκαγιές στην Ηλεία μπορώ να πω ότι οι μελισσοκόμοι έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Θεωρώ ότι ξεκινάμε πάλι από την αρχή, διότι εκτός από τις κυψέλες που έχουν καεί σε πάρα πολλούς συναδέλφους, έχουν καεί και πάρα πολλοί μελισσότοποι. Πέρυσι που ερχόντουσαν όλοι οι “μελάδες” από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ξεχειμώνιαζαν εδώ γιατί έχουμε ζεστό κλίμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για την πορεία των μελισσών, βέβαια η φύση πάντα έχει τον τρόπο της να ξεκινήσει από την αρχή αλλά εμείς από το 2007 μετράμε τις πληγές μας και σήμερα 2021 η καταστροφή συνεχίζεται”.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Εύβοια που επηρεάζει και τους Ηλείους μελισσοκόμους. “Πάρα πολλοί μελισσοκόμοι από την Ηλεία έπαθαν ζημιές στην βόρεια Εύβοια - που είναι τεράστια η καταστροφή - με 150, 200, 300 μελίσσια ο καθένας. Περιμένουμε την στήριξη της πολιτείας. Η Εύβοια έδινε το 60% με 70% του ελληνικού μελιού. Όλοι οι μελισσοκόμοι στηρίζονταν πάνω σε αυτό. Και σαν έκφραση είχαμε να λέμε ότι ο «Άγιος Πεύκος» θα μας σώσει. Πλέον δεν έμεινε ούτε αυτό και δεν γνωρίζω ποια θα είναι η εξέλιξη για την ελληνική μελισσοκομία στο μέλλον” κατέληξε.

 

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

korkolis pop 0921