praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
Oilympian ΚΟΥΦΟΛΙΑΣ Διαφημιστείτε στο ilialive.gr
19|01
2023
13:58

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Στα 5,7 ευρώ το στρέμμα συνδεδεμένη σκληρού, πληρωμή τον Φεβρουάριο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα κυλούν αυτό το διάστηµα οι διοικητικοί έλεγχοι επί των προγραµµάτων και της ενιαίας της περσινής χρονιάς, προκειµένου να πληρωθούν όσοι έµειναν εκτός της εξόφλησης του ∆εκεµβρίου.

Με καλό ρυθµό, µετά το κλείσιµο της σχετικής εφαρµογής για την υποβολή των αιτήσεων, ξεκίνησαν και οι σχετικοί έλεγχοι για τις ενισχύσεις που αφορούν την αγορά ζωοτροφών ύψους 89 εκατ. ευρώ, µε στόχο η πίστωση να τρέξει µέσα στο µήνα.

Το µεγάλο βάρος, ωστόσο, σε αυτή τη φάση, όπως κάθε χρόνο πέφτει στην πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων, µε το ενδιαφέρον να εντείνεται για τις εκτατικές καλλιέργειες και δη για το σκληρό σιτάρι, το οποίο και είναι από τα πρώτα προϊόντα που πληρώνονται µαζί µε πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 3,150 εκατ. στρέµµατα, από τα οποία τα 1,98 εκατ. στρέµµατα αφορούσαν σπορές µε πιστοποιηµένο σπόρο. Με βάση τον προϋπολογισµό του έτους, αυτό σηµαίνει ότι η συνδεδεµένη θα κυµανθεί περί τα 5,7 ευρώ το στρέµµα, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι πληρώθηκαν 11.263.883,97 ευρώ σε 32.433 δικαιούχους στην καλλιέργεια σκληρού σίτου µε 5,71 ευρώ το στρέµµα.

Ωστόσο, αυτό που φέτος θα κάνει τη διαφορά είναι η ηµεροµηνία της πληρωµής του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων, δεδοµένου ότι τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω µπλοκαρίσµατος του συστήµατος από την «περιβόητη δυναστεία του ΟΣ∆Ε», η πίστωση είχε µετατεθεί ένα µήνα πίσω. Χαρακτηριστικό είναι το ότι πέρυσι η ενίσχυση στο σκληρό πιστώθηκε πιο αργά από ποτέ και µάλιστα µαζί µε την ειδική βάµβακος λίγο πριν την 25η Μαρτίου. Για φέτος, ο στόχος είναι να επανέλθει ο προγραµµατισµός στο προ τριετίας πλάνο των αρµοδίων, µε τις πρώτες πιστώσεις από τα µέσα Φεβρουαρίου. 

Έλεγχος στα καρτελάκια για τη συνδεδεµένη στο σκληρό

Εν τω µεταξύ, στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας προχωρούν αυτές τις ηµέρες οι διοικητικοί του φορέα στους προβλεπόµενους ελέγχους, προκειµένου να ακολουθήσει η πληρωµή της συνδεδεµένης σκληρού σίτου. Βάσει του κανονισµού, πρέπει να γίνουν οι µηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιµότητας, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις, για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα.

Ειδικότερα, οι αρµόδιοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ µετά τον δειγµατοληπτικό διοικητικό έλεγχο για την καλλιέργεια σκληρού σίτου καλούνται να ελέγξουν  τις ποικιλίες που χρησιµοποιήθηκαν και τις ποσότητες του πιστοποιηµένου σπόρου, όπως αυτές αναγράφονται είτε στις ετικέτες είτε σε τιµολόγια αγοράς και δελτία αποστολής. Σύµφωνα µε εγκύκλιο του οργανισµού, οι εγκεκριµένες ποσότητες σπόρων σκληρού σίτου προκύπτουν από  τα αποδεκτά παραστατικά ετικετών ή τιµολογίων/αποδείξεων, τα οποία είναι:

  • Τα  πρωτότυπα τιµολόγια-δελτία αποστολής ή τιµολόγια να έχουν εκδοθεί µέχρι τις 31/01/2022. Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό να έχει εκδοθεί µέχρι τις 31/01/2022 και το τιµολόγιο, που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής, να έχει ηµεροµηνία έκδοσης µέχρι 15/02/2022.
  • Οι πρωτότυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης πιστοποιηµένου σπόρου σίτου αφορούν αυτές, οι οποίες έχουν εκδοθεί µέχρι και τις 31/01/2022.

Πηγή: Agronews.gr

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.