praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 bougatsa pasa 755x150 0122
16|04
2022
17:45

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Τη Μεγάλη Τετάρτη πιστώνεται το πριμ στα ζωικά, αγώνας για την ενίσχυση κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών

Για τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου δροµολογούν οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη και της Δοµοκού την πληρωµή των συνδεδεµένων στα ζωικά.

∆εν αποκλείεται στην ίδια πίστωση να περιληφθούν και κάποιες από τις συνδεδεµένες στο φυτικό κεφάλαιο, όπως σπόρων προς σπορά, πορτοκαλιών και ροδάκινων προς χυµοποίηση και βιοµηχανικής ντοµάτας, των οποίων οι διαδικασίες είναι ώριµες, κάποιες διορθώσεις της ενιαίας, αλλά και οι πρώτες εκκαθαρίσεις από τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα δεν θα καταστεί δυνατό να πληρωθεί και η πρώτη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών.

Επί των πληρωµών αναφέρθηκε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στις αρχές της εβδοµάδας από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου συµµετείχε σε σύσκεψη µε παραγωγούς, παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, λέγοντας ότι «ειδικά για τους κτηνοτρόφους, την επόµενη εβδοµάδα θα καταβληθούν ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα είναι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, για να µπορέσουν ακριβώς να καλύψουν µέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής και βεβαίως καταβάλλονται προσπάθειες, η συνδεδεµένη ενίσχυση που αφορά αυτούς που έχουν ζωικό κεφάλαιο να δοθεί νωρίτερα φέτος δηλαδή την Μεγάλη Εβδοµάδα».

Εν τω µεταξύ, για πρώτη φορά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε αναλυτικό προγραµµατισµό των επερχόµενων πληρωµών από τα καθεστώτα της βασικής ενίσχυσης, των συνδεδεµένων και των προγραµµάτων, δια στόµατος του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά.

Ειδικότερα, ο προγραµµατισµός των επόµενων πληρωµών είναι ως εξής:

Τέλος Απριλίου 2022

Υπόλοιπα πληρωµών βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας και πληρωµές για τις παρακάτω συνδεδεµένες:

 • Συνδεδεµένη σπόρων προς σπορά
 • Συνδεδεµένη πορτοκαλιών προς χυµοποίηση
 • Συνδεδεµένη ροδάκινων προς χυµοποίηση
 • Συνδεδεµένη βιοµηχανικής ντοµάτας

Τέλος Μαΐου 2022

Υπόλοιπα πληρωµών βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας και πληρωµές για τις παρακάτω συνδεδεµένες:

 • Συνδεδεµένη ρυζιού,
 • Συνδεδεµένη κορινθιακής σταφίδας,
 • Συνδεδεµένη βόειου κρέατος
 • Συνδεδεµένη Βοοτρόφων (Μέτρο 1)
 • Συνδεδεµένη µεταξοσκωλήκων,
 • Συνδεδεµένη πρόβειου και αίγειου κρέατος,
 • Συνδεδεµένη Αιγοπροβατοτρόφων (Μέτρο 2),
 • Eπιπλέον, ενισχύσεις ΜΝΑ: µαστίχα Χίου, VQBRD, παραγωγή γάλακτος για τυρί ΜΝΑ.

Τέλος Ιουνίου 2022

 • Υπόλοιπα πληρωµών βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας, συνδεδεµένων και της ειδικής βάµβακος.

Μέχρι 21η Απριλίου 2022:

 • Κοµφούζιο, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
 • Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
 • Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
 • ∆ιατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής στον αµπελώνα Θήρας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
 • Νιτρικά, 1η εκκαθάριση-1η πρόσκληση,
 • Κοµφούζιο 1η εκκαθάριση - 2η, 3η πρόσκληση,
 • Εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
 • Εξισωτική, 2η εκκαθάριση.

1η -10η  Ιουνίου

 • 1η εκκαθάριση στη ∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.
 • 10η -25η Ιουνίου: 1η εκκαθάριση Βιολογικές καλλιέργειες, όλες οι προσκλήσεις.

Εκτός συνδεδεμένων οι εκτάσεις αγρανάπαυσης που θα καλλιεργηθούν

Εκτός συνδεδεμένης αλλά με διατήρηση της ενίσχυσης από το πρασίνισμα τίθενται οι εκτάσεις υπό αγρανάπαυση που κατά παρέκκλιση μπορούν να καλλιεργηθούν στην τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά προϊόντα και ζωοτροφές, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις  από υποχρεώσεις του «πρασινίσματος» για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, όπως αυτές προβλέπονται στην Εκτελεστική Απόφαση 2022/484 της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 380.000 στρέμματα σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο: «Οι ανωτέρω εκτάσεις δεν προσμετρώνται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, διότι παρά την εφαρμογή των παρεκκλίσεων, οι εκτάσεις αυτές διατηρούν την κατηγορία της γης υπό αγρανάπαυση στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του πρασινίσματος».

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι ανωτέρω παρεκκλίσεις δεν δύναται να εφαρμοστούν σε αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα σε μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΑ 2014-2020, με υποχρέωση αγρανάπαυσης.».

Μέχρι 20 Απριλίου ενστάσεις για το Απόθεμα

Περιθώριο µέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι νέοι και οι νεοεισερχόµενοι προκειµένου να υποβάλλουν αιτήσεις αναθεώρησης, δηλαδή ενστάσεις σε σχέση µε το αίτηµά τους να λάβουν δικαιώµατα από το εθνικό απόθεµα ορίζει νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά όσους κόπηκαν από τις πληρωµές ενιαίας ενίσχυσης του Οκτωβρίου στην προκαταβολή, όσο και στην εξόφληση του ∆εκεµβρίου, αλλά και στη συµπληρωµατική πίστωση του Μαρτίου.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αίτηση αναθεώρησης υποβάλλεται υποχρεωτικά µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος. Ο αιτών υποβάλλει την αίτηση αναθεώρησης ως εξής: στην «ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΓΡΟΤΗ» επιλέγει «Εθνικό Απόθεµα 2021», «Αίτηση αναθεώρησης», «Νέα εγγραφή», επιλέγει «Καταχώρηση», συµπληρώνει την αίτηση και επισυνάπτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επιλέγει «Οριστικοποίηση» και  «Εκτύπωση».

Πηγή: Agronews.gr

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.