KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

23|01
2020
14:05

Μέτρο 10: Επιτόπιοι έλεγχοι για το έτος 2020 -Υποχρεώσεις των δικαιούχων

Εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για όσα ισχύουν σε ότι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων των γεωργοπεριβαλλοντικών - κλιματικών δράσεων του Μέτρου 10. 

Κάθε γεωργός που είναι δικαιούχος των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο άρ. 36 παρ. α) iv-v του Καν. (ΕΚ) 1698/2005 όπως αυτά αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 28 του Καν.1305/2013, οφείλει να τηρεί μια σειρά υποχρεώσεων ανά Δράση.

Οι ακόλουθες υποχρεώσεις αφορούν τους δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 και του Μέτρου 10. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι των κάτωθι Δράσεων:

Μέτρο 10: «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα»

  • Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα»
  • Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»
  • Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»
  • Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»
  • Δράση 10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας »
  • Δράση 10.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας»
  • Δράση 10.1.03 «Διατήρηση της αμπελοκομικής πρακτικής στον Αμπελώνα Θήρας».

Οριζόντια υποχρέωση για όλους τους δικαιούχους είναι η τήρηση του γεωργο-περιβαλλοντικοκλιματικού φακέλου ήτοι:

ΓΕΩΡΓΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

Ο γεωργοπεριβαλλοντικό- κλιματικός φάκελος θεωρείται ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα που υποχρεούται να τηρεί ο δικαιούχος στην εκμετάλλευση. Ανάλογα με τη Δράση ο φάκελος εμπεριέχει διαφορετικά έγγραφα τα οποία περιγράφονται ανά Δράση. Ο φάκελος αυτός πρέπει να είναι διαθέσιμος αν ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές και περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα κάτωθι υποστηρικτικά έγγραφα από το 1ο έτος εφαρμογής και μέχρι τη στιγμή του ελέγχου, δηλαδή:

Α. Αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης στήριξής: Για τους δικαιούχους του Μέτρων 10 αίτηση στήριξής είναι η αίτηση που υποβάλλει ο υποψήφιος για την ένταξη σε Μέτρα, Υπομέτρα και Δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020 που συνδέονται με έκταση ή αριθμό ζώων και ανήκουν στο πεδίο του Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣ), στο πλαίσιο του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

Β. Αντίγραφα των αιτήσεων πληρωμής: Ως αίτηση πληρωμής θεωρείται η ετήσια αίτηση που υποβάλλει ο δικαιούχος για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης από τις εθνικές αρχές, στο πλαίσιο του Καν(ΕΕ) αιθ.1305/2013. Η αίτηση πληρωμής για το Μέτρο 10 αποτελεί παράρτημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ).

Γ. Αντίγραφο του τηρουμένου στα πλαίσια της πολλαπλής συμμόρφωσης Μητρώου Εισροών ? Εκροών - ημερολόγιου εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ο δικαιούχος στα πλαίσια των υποχρεώσεων του για την Πολλαπλή Συμμόρφωση τηρεί στην εκμετάλλευση του Μητρώο Εισροών - Εκροών, οικονομικών στοιχείων και πραγματοποιούμενων εργασιών. Ο δικαιούχος τηρεί τα Μητρώα αυτά στον γεωργό περιβαλλοντικό κλιματικό του φάκελο. Επιπροσθέτως και ανάλογα με το είδος της Δράσης που συμμετέχει ο δικαιούχος μπορεί να τηρεί και άλλου είδους μητρώα.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος κάνει χρήση κοπριάς και εφόσον δεν υποστηρίζεται η απόκτηση της από σχετικό τιμολόγιο, θα πρέπει να υπάρχει στον φάκελο υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφεται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.

Η ύπαρξη των άνω Μητρώων είναι απαραίτητο στοιχείο φακέλου για κάποιες δράσεις του Μέτρου 10.

Δ. Απόφαση Ένταξής Πράξεων στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο δικαιούχος και τυχόν τροποποιήσεις αυτής. Η απόφαση αντικαθιστά τη σύμβαση του δικαιούχου.

Ε. Κάθε άλλο έγγραφο που αφορά τη δράση ή τις δράσεις που έχει ενταχθεί ο δικαιούχος. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται συγκεκριμένα και ανά δράση, ως προς την πληρότητα φακέλου περιγράφονται στο υποκεφάλαιο κάθε δράσης.

ΓΡΑΜΜΗ ΒΑΣΗΣ/ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΌΤΗΤΑΣ

Οι δικαιούχοι του Μέτρου 10 είναι υποχρεωμένοι να τηρούν κάποιες ελάχιστες δεσμεύσεις στην εκμετάλλευσή τους. Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών όπως ορίζονται στις δράσεις του Μέτρου αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή των δικαιούχων στη χορήγηση των ενισχύσεων. Η μη τήρησή τους οδηγεί αποκλειστικά σε απόρριψη (αγροτεμαχίου ή της αίτησης ενίσχυση/ πληρωμής), αναλόγως με το είδος μη συμμόρφωσης Η γραμμή βάσης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως ορίζεται στο Μέτρο 10 του ΠΑΑ 2014- 2020 περιγράφεται στο υποκεφάλαιο κάθε δράσης.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Οι δικαιούχοι του Μέτρου 10 τηρούν στο σύνολο τους κάποιες υποχρεώσεις και κατά τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης (πέντε έτη) και μέχρι τη λήξη της δεν δύναται να γίνει μετατροπή μιας υποχρέωσης σε άλλη. Δίνεται όμως η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συναφθέντων συμβάσεων (Μεταβιβάσεις, ανωτέρα βία) ή διακοπής συμβάσεων.

Σε περίπτωση μερικής ή ολικής συνένωσης εκμεταλλεύσεων για τη δημιουργία μιας νέας εκμετάλλευσης, η νέα εκμετάλλευση αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις των αρχικών εκμεταλλεύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η τήρηση της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία κατά την περίοδο δέσμευσης δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή αγροτεμαχίων και τα ενταγμένα αγροτεμάχια πρέπει να παραμείνουν σταθερά σε θέση και σε μέγεθος ειδάλλως θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί οι δικαιούχοι των δράσεων του Μέτρου 10 υποχρεούνται να τηρούν στην εκμετάλλευση τους γεωργόπεριβαλλοντικο-κλιματικό φάκελο και στο σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευσης τη γραμμή βάσης όπως αυτή ορίζεται ανά Δράση. Αυτονόητο είναι ότι οι δικαιούχοι Μέτρου 10 πρέπει να τηρήσουν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας καθόλη τη διάρκεια των δεσμεύσεων. Επιπρόσθετα και με γνώμονα τη συμβολή κάθε δράσης στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων/ προτεραιοτήτων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και τις δεσμεύσεις πάνω από τη γραμμή βάσης που δικαιολογούν την ενίσχυση. Οι δεσμεύσεις αυτές περιγράφονται στο υποκεφάλαιο κάθε δράσης.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ