KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

13|07
2022
16:42

Κορινθιακή σταφίδα: Κατώτατη τιμή για τον παραγωγό 1,50 ευρώ/κιλό

Η Ομάδα Παραγωγών της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς - εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και ΟΠ της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό. 

Μια εξαιρετικά σημαντική σύσκεψη, με ζωτικής σημασίας αντίκτυπο για τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων, διοργάνωσε στις 08.07.2022 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δια του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοδώρου Βασιλόπουλου, στην οποία συμμετείχαν η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας, η Ένωση Κιάτου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ζακύνθου, πλήθος σταφιδικών συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών από την Αιγιάλεια και τις υπόλοιπες σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου, το σύνολο των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων ήτοι Μελισσίδης Α.Ε., Αφοί Κοροντζή, Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε. (Α. Κουνινιώτης), Λαιμός Α.Ε. (Π. Κουνινιώτης), Γεωμπρές Α.Β.Ε.Ε., Ηλιόπουλος Α.Ε. καθώς και έμποροι όπως ο κ.Αγγελακόπουλος Σωτήρης και άλλοι, προεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρου Βασιλόπουλου, με βασικό θέμα: «ορισμός κατώτατης τιμής κορινθιακής σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022», προκειμένου να αναστραφεί η κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού και να διασωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια.
 

Η Ομάδα Παραγωγών (Ο.Π.) της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς - εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, 1,50 ευρώ/κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασής τους από όλους ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της.

Στην πρόταση αυτή των παραγωγών, από βήματος, συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών και ιδιωτικών μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων, εκτός του κ. Κοροντζή - που διαφώνησε και αποχώρησε από τη σύσκεψη - και της κ. Γεωμπρέ που δεν ζήτησε το λόγο, δεν υπέβαλε καμία πρόταση και αποχώρησε από τη σύσκεψη.

Όταν όμως στην συνέχεια ζητήθηκε από τον κ. αντιπεριφερειάρχη να συνταχθεί και να υπογραφεί κοινό ανακοινωθέν για να δημοσιευτεί η κατώτατη τιμή σταφίδας για την νέα εσοδεία να είναι 1,50 ευρώ, οι εταιρείες (ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε. και Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.) που εκπροσωπούσαν οι κ. Ανδρ. & Παν. Κουνινιώτης, καθώς και η εταιρεία Ηλιόπουλος Α.Ε, που εκπροσωπούσε ο κ. Ηλίας Ηλιόπουλος, δεν δέχτηκαν να το υπογράψουν, παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει από του βήματος της σύσκεψης με την πρόταση των σταφιδοπαραγωγών της Π.Ε.Σ. για την κατώτατη τιμή στη σταφίδα.

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Π.Ε.Σ κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος δήλωσε:

«Ως σταφιδοπαραγωγοί ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους στην μεταποίηση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, συνεταιριστικές και ιδιωτικές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, να συμφωνήσουν όλοι η κατώτατη τιμή της σταφίδας για τον παραγωγό, νέας εσοδείας πρέπει να είναι 1,50 ευρώ το κιλό. Ζητήσαμε δηλαδή να αναγνωρίσουν ότι το κόστος της σταφιδοκαλλιέργειας έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε ούτε να καλλιεργήσουμε.

Ενώ από το βήμα της σύσκεψης συμφώνησαν με το αίτημά μας όλοι οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων εταιρειών, εκτός της εταιρείας Αφοί Κοροντζή και της Γεωμπρές ΑΒΕΕ που αποχώρησε, στην συνέχεια οι εταιρείες (ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε. και Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.), καθώς και η εταιρεία Ηλιόπουλος ΑΕ δεν υπέγραψαν την κοινή απόφαση ανακοίνωση - δέσμευση για εφαρμογή της κατώτατης τιμής σταφίδας.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αποδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους της κατώτατης τιμής σταφίδας είναι και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή της.

Για αυτό εμείς, οι σταφιδοπαραγωγοί, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη σωτηρία της σταφίδας, προσπαθώντας να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους με την μεταποίηση, εξαγωγή και την εμπορία της σταφίδας να κάνουν αποδεκτή την πρότασή μας για κατώτατη τιμή σταφίδας νέας εσοδείας στο 1,5 ευρώ /κιλό». 

Πηγή: Etheas.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ