KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

07|11
2019
20:32

Διαβούλευση για τις γεωγραφικές ενδείξεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την ανατροφοδότηση σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις και το παραδοσιακό σύστημα ποιότητας.

Η Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα δημόσια διαβούλευση για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις εγγυημένες παραδοσιακές ιδιότητές τους, οι οποίες αποτελούν μέρος της πολιτικής της ΕΕ για την ποιότητα.

Αυτή η δημόσια διαβούλευση στοχεύει το ευρύ κοινό και τους ενδιαφερόμενους, όπως παραγωγούς, μεταποιητές, εθνικές αρχές και ερευνητές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την κατανόηση και την αντίληψη των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ. Η δημόσια διαβούλευση διατίθεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και ανοίγει για περίοδο 12 εβδομάδων.

Τα ΓΕ είναι προστατευμένα ονόματα προϊόντων που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη γεωγραφική τους προέλευση.

Περιλαμβάνουν τρεις τύπους γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΓΕ), ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος και το πόσο ισχυρή είναι η σχέση με την περιοχή καταγωγής τους. Ο ορισμός της ΟΕΠ τονίζει την παραδοσιακή πτυχή του προϊόντος, όπως ο τρόπος κατασκευής του προϊόντος ή η σύνθεσή του, χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με την απόδοση των συστημάτων και τον τρόπο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και απλούστευσης των διαδικασιών των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την καταχώριση ονόματος, τροποποιήσεις και ακύρωση καταχωρημένου ονόματος.

Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί μέρος μιας συνολικής αξιολόγησης των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ .

Ιστορικό

Οι τρεις διαφορετικοί τύποι γεωγραφικών ενδείξεων περιλαμβάνουν:

  • Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) μπορεί να είναι οι οίνοι και οι ονομασίες γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Για να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ, κάθε μέρος της διαδικασίας παραγωγής, επεξεργασίας και παρασκευής πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
  • Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) μπορεί επίσης να είναι οι οίνοι και οι ονομασίες γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ωστόσο, για τις ΠΓΕ, μπορεί να αναγνωριστεί εάν πραγματοποιείται τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας ή παρασκευής στην περιοχή.
  • Οι γεωγραφικές ενδείξεις για τα αλκοολούχα ποτά και τους αρωματισμένους οίνους πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα από τα στάδια της απόσταξης ή της παρασκευής που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Ωστόσο, τα ακατέργαστα προϊόντα δεν χρειάζεται να προέρχονται από την περιοχή.
  • Οι ΟΤΣ - που υποδηλώνουν παραδοσιακό προϊόν - μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στα ονόματα γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Και τα τέσσερα συστήματα προστατεύουν το όνομα από την παραποίηση και την κακή χρήση. Οι γεωγραφικές ενδείξεις ανήκουν στο σύστημα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, προστατεύονται νόμιμα από απομίμηση και κατάχρηση εντός της ΕΕ και σε τρίτες χώρες όπου εφαρμόζεται ειδική προστασία μέσω συμφωνίας ή άμεσης αίτησης του δικαιούχου.

Πηγή: Neapaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

Studio Μαθηματικών