KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

17|02
2020
21:37

Πατατοπαραγωγοί Κ.Νευροκοπίου: Προβλήματα από την καραντίνα λόγω της ασθένειας του χυτρίδιου

Σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πατατοπαραγωγών. 

Σύσκεψη φορέων με τους παραγωγούς πατάτας του Κ.Νευροκοπίου για το ζήτημα της καραντίνας αγροτεμαχίων του Κ.Νευροκοπίου και της απαγόρευσης καλλιέργειας, λόγω της ασθένειας του χυτρίδιου της πατάτας, ασθένεια που προκαλείται από τον φυτοπαθογόνο μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο κτήριο του Διοικητηρίου Δράμας, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ.Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ. κ.Γεώργιος Ζιμπίδης, ο Δήμαρχος Κ.Νευροκοπίου κ.Ιωάννης Κυριακίδης, ο Βουλευτής Δράμας κ.Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Βουλευτής Δράμας κ.Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η Βουλευτής Δράμας κα.Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών που έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη ζώνη καραντίνας.

Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας επανακαθορισμού και περιορισμού της ζώνης καραντίνας που έχει επιβληθεί με σχετικές νομοθετικές διατάξεις από το 2011 και αφορά 2.000 στρέμματα, ώστε να μπορούν πλέον οι αγρότες της περιοχής να επανακαλλιεργήσουν και η χάραξη ενός από κοινού, οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης.

Κοινή πεποίθηση και συμφωνία των θεσμικών παραγόντων ήταν η ανάγκη διερεύνησης του ζητήματος από πλευράς φυτουγειονομικής ασφάλειας με την λήψη νέων δεδομένων και την επικαιροποίηση των δειγμάτων, με τη συνδρομή των επιστημονικών φορέων και του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Mε αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται να διασφαλιστεί πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια εκ νέου νομοθετικής παρέμβασης, ότι δεν υφίσταται κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας του χυτριδίου της πατάτας,.

Επίσης, εξετάσθηκαν εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτό της εύρεσης νέων ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας ή της παροχής κινήτρων και επιδοτήσεων στους αγρότες της περιοχής της ζώνης καραντίνας, ώστε να στραφούν σε νέες, πιο αποδοτικές καλλιέργειες.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας υπογράμμισε ότι: «Με τη συλλογική προσπάθεια και συνεργασία των πολιτικών φορέων και των παραγωγών και με οργανωμένο σχέδιο, προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Στόχος μας από την μία πλευρά, να προστατεύσουμε την τοπική αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε το αγροτικό εισόδημα και από την άλλη, να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά η αποφυγή εξάπλωσης του επιβλαβή μύκητα σε όλη την περιοχή του Λεκανοπεδίου».

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ