KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

26|03
2020
14:29

ΕΕ: Μέτρα για την στήριξη του πρωτογενή τομέα

Κατά τη χτεσινή συνάντηση της τηλεδιάσκεψης, ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Janusz Wojciechowski παρουσίασε την κατάσταση στους υπουργούς γεωργίας της ΕΕ. 

Μετά την έκρηξη του κοροναϊού, ο τομέας των γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει την αντοχή του και εξακολουθεί να παρέχει στους Ευρωπαίους υψηλής ποιότητας και ασφαλή τρόφιμα. Παρόλα αυτά, οι αγρότες και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και μιας αποτελεσματικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις γεωργικές αγορές και το εμπόριο προϊόντων διατροφής, ενώ τα παρατηρητήρια της αγοράς της ΕΕ ενημερώνονται τακτικά.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση της τηλεδιάσκεψης, ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Janusz Wojciechowski παρουσίασε την κατάσταση στους υπουργούς γεωργίας της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Wojciechowski δήλωσε: « Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση και είμαι όλο και περισσότερο ευγνώμων στους αγρότες και τους παραγωγούς μας για τη συνεχή τους σκληρή δουλειά, παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες και πιέσεις. Αυτές οι δύσκολες στιγμές έχουν δείξει την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων μας. Η συνεδρίαση μας επέτρεψε να έχουμε μια γενική εικόνα αυτής της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης. Άκουσα προσεκτικά και έλαβα καλά τις υποδείξεις και τα αιτήματα που η Επιτροπή θα αναλύσει τώρα και θα απαντήσει. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ την κατάσταση σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση όταν χρειαστεί".

Από την αρχή της κρίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τα ακόλουθα μέτρα για τη στήριξη του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής:

Παράταση της προθεσμίας για τις αιτήσεις πληρωμών της ΚΑΠ: Η νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα είναι τώρα 15 Ιουνίου 2020, αντί για τις 15 Μαΐου, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους γεωργούς να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους σε αυτές τις δύσκολες και απαράμιλλης στιγμές. Η παράταση έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Ιταλία και η Επιτροπή εργάζεται για τα νομικά μέτρα για την εφαρμογή της για όλα τα κράτη μέλη.

Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις: Στο πλαίσιο του πρόσφατα θεσπισθέντος προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, οι γεωργοί μπορούν τώρα να επωφεληθούν από τη μέγιστη ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ ανά αγρόκτημα και οι επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων μπορούν να επωφεληθούν από το ποσό των 800.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Το ποσό αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με ενισχύσεις de minimis , ένα είδος εθνικής στήριξης ειδικής για τον γεωργικό τομέα που μπορεί να χορηγηθεί χωρίς προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής. Πρόσφατα, το ανώτατο όριο αυτής της ενίσχυσης αυξήθηκε σε 20.000 ευρώ (και μέχρι 25.000 ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις). Αυτό σημαίνει ότι η συνολική εθνική στήριξη που μπορεί να χορηγηθεί ανά γεωργική εκμετάλλευση ανέρχεται σε 120.000 ευρώ (ή 125.000 ευρώ) στο προσωρινό πλαίσιο.

Συνεχής ροή προϊόντων διατροφής σε ολόκληρη την ΕΕ: η Επιτροπή συντονίζει στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει μια λειτουργούσα ενιαία αγορά για τα εμπορεύματα δημιουργώντας «πράσινες λωρίδες». Αυτές οι πράσινες λωρίδες, με βάση τα καθορισμένα βασικά σημεία διέλευσης των συνόρων, θα έχουν ελέγχους στα σύνορα που δεν θα υπερβαίνουν τα 15 λεπτά. Το πέρασμα χορηγείται πλέον για όλα τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ