KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

27|03
2020
17:28

Προετοιμασία για την καλλιέργεια του καλαμποκιού

Εποχή σποράς στο χωράφι: Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος. Περίοδο συγκομιδής: Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος. 

Ο αραβόσιτος, το γνωστό μας καλαμπόκι, είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά που καλλιεργούμε και συγκομίζουμε ολόφρεσκα μέσα στο καλοκαίρι. Με καταγωγή από την κεντρική Αμερική, το καλαμπόκι μπορεί να φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα. Υπάρχουν λευκές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες εδώδιμου καλαμποκιού, άλλες πιο γλυκές και άλλες έχουν με πιο σκληρό φλοιό. Υπάρχουν ξεχωριστές ποικιλίες για να φτιάξουμε ποπ-κορν, ενώ υπάρχει και το καλλωπιστικό καλαμπόκι με εντυπωσιακούς σπόρους διαφόρων χρωμάτων.

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση του καλαμποκιού;

Η καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτεί βαθύ και γόνιμο έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Πριν τη φύτευση του καλαμποκιού, σκαλίζουμε βαθιά το χώμα και ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Το καλαμπόκι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να μας δώσει πλούσια παραγωγή.

Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες.

Πώς φυτεύουμε το καλαμπόκι και σε τι αποστάσεις φύτευσης;

Αποφεύγουμε να φτιάχνουμε φυτά καλαμποκιού στο σπορείο, καθώς όταν το καλαμπόκι δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα, θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια καλαμποκιού;

Το καλαμπόκι θέλει τακτικό πότισμα και αρκετή ποσότητα νερού για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Ειδικά από την περίοδο της άνθησης μέχρι και την αύξηση των καρπών, οι ανάγκες σε πότισμα είναι αρκετά πιο αυξημένες. Σχετικά με τις θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας καλαμποκιού, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ψεκασμός με σκεύασμα πλούσιο σε ψευδάργυρο βοηθά στην ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα και τις ασθένειες του καλαμποκιού;

Για την προληπτική αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά καλαμποκιού κάθε δύο βδομάδες, διαλύοντας 20cc οικολογικού σκευάσματος αλάτων λιπαρών οξέων και 1ml φυσικής πυρεθρίνης σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, τα προστατεύουμε από τον τετράνυχο, το σκουλήκι, τις βρωμούσες, την μελίγκρα και άλλα έντομα που προσβάλλουν τα φυτά του καλαμποκιού. Η προσθήκη θειαφιού γύρω από τη ρίζα βοηθάει προληπτικά στην καταπολέμηση του τετράνυχου.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του καλαμποκιού

Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής. Υπάρχουν πρώιμης ωρίμανσης που συγκομίζονται 60-70 μέρες ενώ υπάρχουν και ποικιλίες ωρίμανσης που χρειάζονται πάνω από 3 μήνες για να τις συγκομίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

Πηγή: Μistikakipou.gr - NeaPaseges.gr Φωτογραφία από Larisa Koshkina από το Pixabay

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ