IliaLive.gr

La Donna Spring 2024

KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

11|05
2021
16:15

«Στοχεύοντας» τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας

Μια σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας (ToBRFV). 

Στον δρόμο για μια σημαντική ανακάλυψη ενάντια στον ιό της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας (ToBRFV) που έχει πλήξει θερμοκηπιακές κυρίως καλλιέργειες οδεύει η Toma Tech.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της, η ισραηλινή εταιρεία καινοτομίας σπόρων έχει υποβάλει αίτηση για προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον προσδιορισμό των δεικτών DNA, που σχετίζονται με τα ανθεκτικά χαρακτηριστικά του ιού, τα οποία λέει ότι θα επιταχύνουν την αναπαραγωγή και εμπορευματοποίηση ποικιλιών ντομάτας υψηλής αντοχής χωρίς ToBRFV.

«Αυτή η ανακάλυψη θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε γρήγορα ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο ανθεκτικών ποικιλιών ντομάτας για παγκόσμια εισαγωγή και θα ωφελήσει τους καλλιεργητές μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Ο ιός ToBRFV προκαλεί όλεθρο στις εσωτερικές φυτείες ντομάτας παγκοσμίως από το 2014, επηρεάζοντας ένα ευρύ φάσμα ποικιλίων. Οι εστίες έχουν κατακλύσει θερμοκήπια σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές. Να σημειωθεί ότι ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στην Ελλάδα.

Η εμφάνιση του ToBRFV αποτελεί σημαντική απειλή για τους καλλιεργητές και για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στις εμπορικές ποικιλίες. Έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των αποδόσεων καθώς και σε απώλειες καλλιεργειών, οι οποίες αγγίζουν και το 30%.

Λόγω της ικανότητας του ιού να εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά υπό έντονες πρακτικές παραγωγής, έχουν επιβληθεί πρωτόκολλα υγιεινής, που απαιτούν από τους αγρότες να φορούν πλήρη προστατευτικά εργαλεία και να απομονώσουν πλήρως τα θερμοκήπια που έχουν μολυνθεί από ιούς.

Η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ανθεκτικών ποικιλιών απαιτεί εξαιρετικές δυνατότητες φαινοτύπου και γονότυπου. Η Toma Tech εργάζεται εντατικά από το 2017 για να αναπτύξει νέες πηγές αντίστασης και νέες ποικιλίες.

«Η ικανότητα εύρεσης ισχυρής αντίστασης καθώς και η αναγνώριση δεικτών DNA, η προστασία της IP μας μέσω της υποβολής προσωρινής αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας, αποδεικνύει τις δυνατότητες της Toma Tech να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή στην έρευνα και αναπαραγωγή ποικιλιών ντομάτας για την παγκόσμια αγορά», δήλωσε. Favi Vidavski, πρόεδρος και επικεφαλής Ε & Α της TomaTech.

Η εταιρεία ανέπτυξε ένα προηγμένο και αποτελεσματικό σύστημα διαλογής βασισμένο σε ελεγχόμενο εμβολιασμό και μοριακή τεχνολογία, με συνεχόμενες δοκιμές σε δεκάδες χιλιάδες φυτά ντομάτας κάτω από τις πιο σοβαρές συνθήκες.

Πριν ένα χρόνο ανακάλυψαν συγκεκριμένους δείκτες DNA, που αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας προκειμένου να απομωνοθούν, να αναγνωρίσουν και να εισάγουν γονίδια ανθεκτικά στον ιό ToBRFV για τις κύριες εμπορικές ποικιλίες ντομάτας.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ολοκληρωμένη γκάμα ποικιλιών ντομάτας και να προσαρμοστεί τόσο σε θερμαινόμενα όσο και σε μη θερμαινόμενα θερμοκήπια. 

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

Nissan