Αφιέρωμα Πάσχα 2024

KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

14|12
2021
19:08

Εύρυθμη αγορά και διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας

Το Συμβούλιο Γεωργίας υπογραμμίζει τη σημασία μιας εύρυθμης ενιαίας αγοράς για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. 

Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας εστίασαν στην ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων και στη διασφάλιση της ισχύος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού σε τρόφιμα και της ασφάλειας σε περιόδους κρίσης εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και εστίασαν στην πρόταση της Επιτροπής για την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών. Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία για τελευταία φορά από τον Σλοβένο Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Joze Podgorsek, σημείωσε επίσης την προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων για την κοινή γεωργική πολιτική.

Οι υπουργοί Γεωργίας ενέκριναν ομόφωνα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού σε τρόφιμα και της ασφάλειας σε περιόδους κρίσης. Το σχέδιο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος της στρατηγικής «Farm to Fork». Θα βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα θέματα υγείας των φυτών και των ζώων και η έλλειψη βασικών εισροών όπως τα λιπάσματα, η ενέργεια και η εργασία. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο χαιρετίζει το προτεινόμενο σχέδιο και τονίζει την ανάγκη προετοιμασίας του συστήματος τροφίμων για πιθανούς κινδύνους και αξιοποίησης των διδαγμάτων από την πανδημία COVID-19 για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη τονίζουν τη σημασία της εσωτερικής αγοράς και θεωρούν ότι η διασυνοριακή κινητικότητα ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα πρέπει να διατηρηθεί σε περίπτωση κρίσης.

Οι υπουργοί διεξήγαγαν επίσης μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη γεωργία. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων παραβιάζουν τους κανόνες επιχειρηματικής συμπεριφοράς, προκαλώντας ανισορροπίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό συχνά αφήνει τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις σε υποδεέστερη θέση χωρίς διαπραγματευτική δύναμη. «Η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι μία από τις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας, και για εμένα προσωπικά, διότι ως πρώην Διαμεσολαβητής των σχέσεων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων παρακολουθώ τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού και τις σχέσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων προσοχή, με έμφαση στη θέση των αγροτών ως τον πιο αδύναμο διαπραγματευτή», δήλωσε ο υπουργός Podgorsek.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ και την εξαγωγή από την ΕΕ ορισμένων προϊόντων που σχετίζονται με την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών. Ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών είναι η επέκταση της γεωργικής γης για την παραγωγή αγαθών όπως η σόγια, τα βοοειδή, το φοινικέλαιο, το ξύλο, το κακάο ή ο καφές. Ως κύριος εισαγωγέας αυτών των προϊόντων, η ΕΕ μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό της στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών παγκοσμίως, επιτρέποντας στην αγορά της ΕΕ μόνο προϊόντα χωρίς αποδάσωση και νόμιμα προϊόντα. "Χαιρετίζω τον προτεινόμενο κανονισμό για προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών. Καθώς τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον, ελπίζω και επιθυμώ με τη θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων για τους φορείς εκμετάλλευσης που εξάγουν εμπορεύματα που προκαλούν αποψίλωση των δασών στην ΕΕ.

Οι Υπουργοί σημείωσαν επίσης την πρόοδο της προετοιμασίας των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ στα κράτη μέλη. Η προθεσμία για την υποβολή των σχεδίων στην Επιτροπή είναι η 1η Ιανουαρίου 2022. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην αγορά χοιρινού κρέατος και τις αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων και των πρώτων υλών ζωοτροφών. 

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία