KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

18|12
2019
12:37

Ευημερία των ζώων: Κομμάτι της βιώσιμης ζωικής παραγωγής

Αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ζωικής παραγωγής αποτελεί η καλή διαβίωση των ζώων εκτιμά το συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, καλώντας στη λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία εκτρεφόμενων ζώων, όπως αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, βοοειδή πάχυνσης, πρόβατα και αίγες, εκτρεφόμενα ψάρια και κουνέλια, όρνιθες, γαλοπούλες, χήνες και πάπιες.

Στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να αναπτύξει μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη στρατηγική για την περίοδο 2012-2015. Ενθαρρύνει επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να δρομολογήσουν δραστηριότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης της κοινής γνώμης για τον ουσιαστικό ρόλο της καλής διαβίωσης των ζώων στην προώθηση της υγείας των ζώων, της επισιτιστικής ασφάλειας και ενός βιώσιμου τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Τα συμπεράσματα αναγνωρίζουν την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης της ισχύουσας νομοθεσίας , ιδίως σε τομείς όπως η μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις, η καλή διαβίωση των βοοειδών σε διάστημα 6 μηνών, οι σκύλοι και οι γάτες που διατηρούνται στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας και η σφαγή ζώων, προκειμένου να προσαρμοστούν στις πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και τεχνικές εξελίξεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι πολίτες δείχνουν υψηλό επίπεδο ανησυχίας για την καλή μεταχείριση των ζώων, ενώ θεωρούν σημαντικό τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες εκτός της ΕΕ να τηρούν τα ίδια πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων με αυτά που εφαρμόζονται στην ΕΕ.

Εκτιμάται ότι η καλύτερη διαβίωση των ζώων παρέχει οφέλη στον παραγωγό μέσω της μειωμένης θνησιμότητας, της βελτίωσης της υγείας και της υψηλότερης ποιότητας, της απόδοσης και της τιμής του τελικού προϊόντος. Μια ιδιαίτερα σημαντική συνέπεια της καλύτερης καλής διαβίωσης των ζώων είναι ότι τα ζώα γίνονται πιο ανθεκτικά στα παθογόνα. Αυτό μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και ως εκ τούτου συμβάλλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και υποστηρίζει μέτρα βιοασφάλειας στη διαχείριση των ασθενειών των ζώων.

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι δεν είναι περιεκτική, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα ελάχιστα πρότυπα για την προστασία πολλών εκτρεφόμενων ζώων, όπως αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, βοοειδή πάχυνσης, πρόβατα και αίγες, εκτρεφόμενα ψάρια, εκτρεφόμενα κουνέλια, όρνιθες, γαλοπούλες, χήνες και πάπιες.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ