KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

16|12
2020
21:32

H αειφορία επηρεάζει το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι στόχοι αειφορίας και οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών αναμένεται να επηρεάσουν τις αγορές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία.  

Η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί μέτρια και η ζήτηση για πουλερικά προβλέπεται να αυξηθεί. Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις για τις αγορές γάλακτος και κρέατος από τις γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκθεση 2020-30 που δημοσιεύθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί με μέτριο ρυθμό κατά 0,6% ετησίως μεταξύ 2020 και 2030.

Η παραγωγή αναμένεται να προσαρμοστεί στους στόχους της αειφορίας, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ζώων, αύξηση της δέσμευσης άνθρακα και αποτελεσματικότερη διαχείριση κοπριάς μεταξύ των παραγόντων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά κιλό γάλακτος που παράγεται έως το 2030. Η αλλαγή των απαιτήσεων των καταναλωτών θα πρέπει επίσης να παρέχει ευκαιρίες για γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται σε μη συμβατικά συστήματα παραγωγής, όπως βιολογικά βοσκοτόπια, χωρίς τροφή, οργανικά.

Η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών στον κόσμο, καθώς η αύξηση του πληθυσμού και του εισοδήματος θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά την αυξανόμενη αυτάρκεια παγκοσμίως.

Η μεταποίηση τυριών αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από το πρόσθετο γάλα που παράγεται, λόγω της εγχώριας και της παγκόσμιας ζήτησης: η ΕΕ αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 49% των παγκόσμιων εξαγωγών τυριών το 2030. Μετά από ιστορικά υψηλές τιμές βουτύρου το 2017-2018, η  αγορά βουτύρου πρόκειται να σταθεροποιηθεί μεταξύ 2020 και 2030, υποστηριζόμενη από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων και τη σταθερή ζήτηση εξαγωγών.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση γιαουρτιού και κρέμας αναμένεται να παραμείνει σταθερή, η πρώτη αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που κερδίζουν δημοτικότητα (π.χ. skyr), ενώ η κατανάλωση υγρού γάλακτος προβλέπεται να μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία δέκα χρόνια (- 0,7%), χάρη στην κατάτμηση των συστημάτων παραγωγής.

Κρέας

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αναμένεται να οδηγήσουν τις αγορές κρέατος της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία, ωθώντας στη χαμηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση, αποτελεσματικότερα συστήματα παραγωγής με λιγότερα ζώα και μειωμένες εξαγωγές ζώντων ζώων. Συνολικά, η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 1,1 κιλά, φτάνοντας τα 67,6 κιλά έως το 2030.

Μετά τη μείωση της αγελάδας της ΕΕ, η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να συνεχιστεί προς τα κάτω. Στην ΕΕ, η κατανάλωση βοείου κρέατος προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,9 κιλά κατά κεφαλήν, ενώ οι μέτριες προοπτικές εξαγωγής σε εξειδικευμένες αγορές ενδέχεται να προσφέρουν κάποιες ευκαιρίες.

Η παραγωγή χοιρείου κρέατος στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο τόνους (-4,6%) μεταξύ 2020 και 2030. Ο αντίκτυπος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ασία στις αγορές κρέατος της ΕΕ θα μετριαστεί αργά και έως το 2030 η μεγάλη εκροή χοιρείου κρέατος στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί.

Ωστόσο, η ΕΕ θα παραμείνει ο κορυφαίος προμηθευτής χοιρείου κρέατος στην παγκόσμια αγορά.

Η παραγωγή και η κατανάλωση των προβάτων και των αιγών κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή, ενώ οι εξαγωγές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν οριστεί να διατηρήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Τα πουλερικά είναι η μόνη κατηγορία κρέατος της οποίας η παραγωγή έχει επεκταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και η μόνη που αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2020 και 2030. Η κατανάλωση κρέατος πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει τα 24,6 kg κατά κεφαλή έως το 2030 (+1,2 kg σε σύγκριση με το 2020), καθώς οι καταναλωτές θεωρούν τα πουλερικά ένα φτηνό, υγιές και βιώσιμο προϊόν. Η ζήτηση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε ορισμένους βασικούς προορισμούς εξαγωγής.

Η έκθεση γεωργικών προοπτικών της ΕΕ για το 2020-30 περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, συνοδευόμενα από μια εξήγηση των υποθέσεων και μια περιγραφή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι προβολές και τα σενάρια που περιγράφονται στην έκθεση θα συζητηθούν στην ετήσια γεωργική διάσκεψη της ΕΕ , η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 16-17 Δεκεμβρίου 2020. 

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ