KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

23|01
2021
17:13

Στην παραγωγή συνθετικού κρέατος προχωρά η Ισπανία

Ενημερωτικό δελτίο από το Γραφείο ΟΕΥ της Πρεσβείας Μαδρίτης. 

Το συνθετικό κρέας αποτελεί μία μέθοδο παραγωγής, η οποία, από τη στιγμή ανακάλυψής της, έχει προχωρήσει σημαντικά. Το συνθετικό κρέας προέρχεται από την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων χωρίς να μεσολαβεί σφαγή ζώων, τα οφέλη από την οποία μπορούν να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία και τις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς η παραγωγή του μπορεί να μειώσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, να αυξήσει την κατανάλωση κρέατος από φτωχότερες ομάδες ατόμων.

Η Σιγκαπούρη έγινε το πρώτο κράτος που επέτρεψε την εμπορία του συγκεκριμένου τύπου κρέατος, τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται και η Ευρώπη να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο προϊόν στο μέλλον. Η Ισπανία θεωρεί ότι η συγκεκριμένη παραγωγή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο μελλοντικά, επομένως ισπανικές εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει αντίστοιχες έρευνες για την παραγωγή συνθετικού κρέατος. Η ισπανική Κυβέρνηση στηρίζει την εν λόγω προσπάθεια, χρηματοδοτώντας την έρευνα και ανάπτυξη του εν λόγω τύπου προϊόντων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Επιστημών και Καινοτομίας, μέσω του Κέντρου Ανάπτυξης Βιομηχανικής Τεχνολογίας (CDTI), έχει χορηγήσει σε οκτώ ισπανικές εταιρίες του αγροδιατροφικού και τεχνολογικού τομέα, 3,7 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη συνθετικού κρέατος, το οποίο μαζί με υγιή λιπαρά και άλλα συστατικά, θα επιτρέψει την παραγωγή και κατανάλωση πιο υγιεινού κρέατος από αυτό που καταναλώνεται σήμερα.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης, συμμετέχει η Biotech Foods, με έδρα το San Sebastian, η οποία απασχολείται στην καλλιέργεια συνθετικού κρέατος, ενώ οι Argal και Martinez Somalo θα αναλάβουν την προώθηση του τελικού προϊόντος στην αγορά, υπό την ονομασία Ethica Meat. Επιπλέον, απασχολούνται οι Neoalgae, BTSA και BDI Biotech, οι οποίες τροφοδοτούν την Biotech Foods με τα απαραίτητα στοιχεία, όπως βιταμίνες, για την παραγωγή συνθετικού κρέατος.

Τέλος, οι DMC Research και Agrowingdata παρέχουν τις δικές τους υπηρεσίες, η πρώτη στον αγροδιατροφικό τομέα και η δεύτερη στην ανάλυση δεδομένων του τομέα. Στη συγκεκριμένη έρευνα, το κρέας που αναπτύσσεται είναι χοιρινό, αλλά παρόμοια μπορεί να αναπτυχθούν και άλλα είδη κρέατος, όπως το μοσχαρίσιο ή το κοτόπουλο.

Πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, η Biotech Foods έχει λάβει περί τα 2,7 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Horizonte 2020 για το ερευνητικό σχέδιο Meat4All και αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Είναι φανερό ότι η Ισπανία, ως χώρα στην οποία ο κτηνοτροφικός τομέας είναι ιδιαίτερης σημασίας, επιλέγει να μη μείνει πίσω στις τελευταίες τάσεις στον κλάδο των τροφίμων και να πρωτοστατήσει στην ήπειρο. Μέσω της έρευνας και ανάπτυξης, οι ισπανικές επιχειρήσεις θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την παραγωγή και να είναι ανταγωνιστικές πριν από την πιθανή έγκριση της Ε.Ε. για την κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ