KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

01|06
2021
11:26

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

H Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. 

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.

Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή.

Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (=αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλλίτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όντας πηγή βιταμίνης D συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κούρασης λόγω των βιταμινών Β2 & Β12 που περιέχει αλλά και της σεροτονίνης η οποία σχετίζεται άμεσα με την καλή μας διάθεση.

Επίσης το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας συμβάλλοντας στη ανάπτυξη καλού μυϊκού συστήματος και ταυτόχρονα στην μείωση του σωματικού βάρους.

Ακόμη και το λίπος του γάλακτος συμβάλει θετικά σε αυτό, αποτρέποντας τη καταστροφή του μυϊκού ιστού για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών του. Το γάλα ως πηγή ιωδίου συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη του καταναλωτή του, αλλά και στην δημιουργία καλής επιδερμίδας ενώ ως πηγή καλίου συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Από την άλλη η κατανάλωση γάλακτος ελαττώνει την παραγωγή χοληστερίνης από το συκώτι ενώ ταυτόχρονα η οροπρωτεινη του μειώνει το ρίσκο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου. Το γάλα ως πηγή βιταμίνης Β2 βοηθά στην καλλίτερη όραση ενώ συμβάλει σημαντικά στην ανάσχεση του οξειδωτικού στρες των κύτταρων που προκαλεί την γήρανση τους.

Όμως και πολλές καθαρά φαρμακευτικές ουσίες προέρχονται αυτούσιες από το γάλα όπως η ινσουλίνη, η κυστεινη (βασικό συστατικό του αντιοξειδωτικού συστήματος της γλουταθειονης), η λακτοπεροξειδαση, το CLA και πολλές άλλες. 

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Tags: Γάλα

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ