Αφιέρωμα Πάσχα 2024

KUBOTA BOUFARDEAS 1 750x150 1 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

05|04
2022
16:45

Κατατέθηκε τροπολογία για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Με ΚΥΑ θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες χορήγησης της ενίσχυσης.

Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για ΓΕΜΗ και Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) η τροπολογία για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών.
 

Σύμφωνα με αυτή η ενίσχυση θα είναι «ακατάσχετη» και «αφορολόγητη» ενώ η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης, καθώς και η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης θα καθοριστεί με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι, «σκοπείται η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και ειδικότερα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η σχετική ενίσχυση χορηγείται ως αναγκαίο αντιστάθμισμα της μεγάλης αύξησης του κόστους των επιχειρήσεων αυτών, ιδίως από το β? εξάμηνο του 2021 και εξής».

Ειδικότερα, κατά το 2021 και ιδίως το β? εξάμηνο, παρατηρείται σημαντική αύξηση των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο των τιμών των ζωοτροφών. Αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών είναι η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και περαιτέρω η δυσχέρεια εξυπηρέτησης της παραγωγής. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο με τις οριακές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το συγκεκριμένο άρθρο της τροπολογίας έχει ως εξής:

Ενίσχυση για επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

1. Σε επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δύναται να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης και η ενωσιακή νομική βάση χορήγησής της και εξειδικεύονται οι δικαιούχοι και η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι διαδικασίες ελέγχου, ανάκτησης, βεβαίωσης και είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ 

Πηγή: NeaPaseges.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: [email protected]

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Επικοινωνία

https://www.facebook.com/sotiris.vendras

ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΙ FARM