26|03
2019
12:41

Τάκης Τριαντόπουλος: Ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Η εγκατάσταση φωτιστικών LED στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου θα μειώσει θεαματικά το ενεργειακό κόστος του δημοτικού προϋπολογισμού, θα ανακουφίσει τους δημότες από τα ακριβά τέλη, ενώ η πόλη και οι κοινότητες θα γίνουν πιο ασφαλείς.

Η δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου θα αποτελέσει μέρος μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού εκ βαθέως της παλαιάς τεχνολογίας, ενός ενεργοβόρου και οικονομικά ασύμφορου δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Ο φωτισμός LED είναι εντυπωσιακά αποδοτικότερος, πολύ πιο οικονομικός και φιλικός προς το περιβάλλον σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Με την αντικατάσταση του φωτισμού θα πραγματοποιηθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 60% η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που πληρώνει ετησίως ο Δήμος Πύργου σε τιμολόγια οδοφωτισμού. Ταυτόχρονα, αναμένεται ραγδαία μείωση και του ετήσιου κόστους συντήρησης, λόγω της τεχνολογίας της οποίας η διάρκεια ζωής φτάνει τα 20 έτη, καθώς και μείωση βλαβών και χρόνου αποκατάστασης.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, ο εκσυγχρονισμός του οδοφωτισμού μέσω της βελτίωσης των ποιοτικών και ποσοτικών φωτομετρικών μεγεθών (φωτεινή και χρωματική απόδοση, φωτορρύπανση, θάμβωση κτλ), θα αναδείξει το νυχτερινό αστικό φυσικό περιβάλλον, στο οποίο οι πεζοί και τα μέσα μεταφοράς θα κινούνται με περισσότερη άνεση και ασφάλεια.

Με σεβασμό προς το περιβάλλον, θα παρέχεται καθαρής και προηγμένης τεχνολογίας φωτισμός, με τη χρήση λιγότερης ενέργειας από τις συμβατικές λύσεις, επιτυγχάνοντας έτσι δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ως εκ τούτου, συνιστά την καλύτερη λύση φωτισμού, στο πλαίσιο ανάπτυξης μορφών πράσινης ενέργειας, ενώ εναρμονίζεται απόλυτα με ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς.

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη είναι:

 • Ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργία βάσει των Ευρωπαϊκών προτύπων
 • Χαμηλότερα δημοτικά τέλη λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας
 • Ασφάλεια μέσα στην πόλη/κοινότητες
 • Αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου
 • Υψηλότατη διάρκεια ζωής λαμπτήρων– μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
 • Μη εκπομπή θερμότητας .
 • Μη ύπαρξη υδραργύρου (έχει απαγορευτεί η χρήση του).
 • Καλύτερη απόδοση φωτισμού, που συνεπάγεται τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς και της εγκληματικότητας και του αισθήματος φόβου των δημοτών, βάσει διεθνών μελετών.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, μακροπρόθεσμα και υποσχόμενα μια θεαματική αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Μια αναβάθμιση πλήρως ανταποκρινόμενη στο όραμά μας.

fotismos

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η λειτουργία «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας».

Η εφαρμογή Συστήματος Προληπτικής Συντήρησης (καταγραφή βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, στατιστική παρακολούθηση βλαβών, κατάστασης δικτύου).

Η αξιοποίηση του Συστήματος «Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας», για την εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων εφαρμογών, που θα συμβάλλουν στη συνολική μείωση του κόστους συντήρησης του Συστήματος και στην επαρκή ασφάλεια των εγκαταστάσεων (Ιστοί, Pillars Φωτισμού, λοιπός εξοπλισμός).

Με τον τηλεχειρισμό του συστήματος, δίνεται η δυνατότητα για τον αυτόματο εντοπισμό των βλαβών, της άμεσης παρέμβασης των υπηρεσιών και της καλής συντήρησης ολόκληρου του δικτύου και των εγκαταστάσεών του. Άλλο ένα «όπλο» του συστήματος αυτού, είναι η δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης του φωτισμού (dimmed) για την αυτόματη προσαρμογή του στις καιρικές συνθήκες και την δημιουργία συνθηκών ασφαλούς οδήγησης.


ΤΡΟΠΟΙ

Η αντικατάσταση των παλαιού τύπου λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED και η αυτοματοποίηση του συστήματος, μπορεί οικονομικά να πραγματοποιηθεί με τρείς τρόπους.

 • • Με ίδια κεφάλαια.
 • • Με ένταξη του έργου σε πρόγραμμα.
 • • Με σύμβαση έργου. (ΣΕΑ)

Ο Δήμος Πύργου και μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες δύναται να υπογράψουν Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης. Το εν λόγω έργο δύναται να υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει τμηματικά σε βάθος πολλών ετών, συγκεκριμένα από δέκα έως δεκαπέντε έτη. Ο Δήμος δεν θα χρειασθεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από νέους πόρους, αφού το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνον από τους πόρους που η Ανάδοχη Εταιρεία θα εξασφαλίσει. Επιπλέον, ο Δήμος θα αποφύγει την συντήρηση και την επισκευή των λαμπτήρων. Δεν θα απασχολήσει προσωπικό και μηχανήματα δικά του εφόσον η Ανάδοχη Εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την συντήρηση του δικτύου. Οι αμοιβές της Ανάδοχης εταιρείας θα καλυφθούν από το ποσό της εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης που θα έχει ο Δήμος.

Triantopoulos

?>

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.