23|06
2019
17:40

Καθολική αναγνώριση του σημαντικού έργου του Κώστα Τζαβάρα ως υπουργού Πολιτισμού

Μόνο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ υλοποιήθηκαν πανελλαδικά έργα 925 εκατ. ευρώ, κατά τη θητεία του βουλευτή Ηλείας - «Όσοι ασκούν κριτική για τα έργα αυτά προφανώς παραλογίζονται διότι το ΥΠ.ΠΟ. δεν έχει χρήματα να μοιράσει» αναφέρει στις περιοδείες του ο υποψ. Βουλευτής

Αναγνώριση του σημαντικού έργου που υλοποίησε ως υπουργός Πολιτισμού στην Ηλεία αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, γίνεται στο πρόσωπο του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα κατά τις επισκέψεις που κάνει αυτή την περίοδο σε περιοχές του Νομού.

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας γίνεται αποδέκτης θερμών εκδηλώσεων από τους κατοίκους, οι οποίοι του εκφράζουν τις προσδοκίες τους προκειμένου ως αυριανός υπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να συνεχίσει τις σημαντικές όσο και αποτελεσματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν σε διάφορους τομείς το Νομό.

Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρώην υπουργός έχει αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων που ο ίδιος την επόμενη ημέρα των εκλογών θα δώσει άμεση προτεραιότητα, όπως είναι ο δρόμος Πάτρα-Πύργος, η μέριμνα για τους αγρότες προκειμένου να αποζημιώνονται για ζημιές από την κλιματική αλλαγή, η αυτόνομη λειτουργία των ΤΟΕΒ μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων και επιβατών κ.α.

Συνολικά στη διάρκεια της θητείας του κ. Κ. Τζαβάρα ως υπουργός Πολιτισμού, μόνο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ υλοποιήθηκαν έργα προϋπολογισμού 925 εκατ. ευρώ, τα οποία ενσωματώθηκαν στην εθνική οικονομία με την απασχόληση εργατών, μηχανικών και άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, παρά μόνο για τη στερέωση, προβολή και διάσωση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να διατεθούν σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει ο υπ. Βουλευτής στις συναντήσεις με τους κατοίκους του Νομού «όσοι ασκούν κριτική για τα έργα αυτά προφανώς παραλογίζονται, διότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει χρήματα να μοιράσει…»

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά έργα τέχνης που συντηρήθηκαν και αναπαλαιώθηκαν ήταν και ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου που είναι μοναδικός στην Ελλάδα με ρυθμό βασιλικής άνευ τρούλου και κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει, σε περίπτωση πρόκλησης ισχυρού σεισμού…

Τα έργα
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ανάμεσα στα σημαντικά έργα που έγιναν στην Ηλεία κατά τη θητεία του κ. Τζαβάρα ως υπουργού Πολιτισμού, είναι τα εξής:

- Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και η αποκάλυψη του Γυμνασίου της Αρχαίας 
Ολυμπίας.

xamuni

- Η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων των μακρών 
πλευρών του ναού του Επικούριου Απόλλωνα και η
 αντικατάσταση του στεγάστρου του (η οποία δυστυχώς δεν 
πραγματοποιήθηκε γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις
προθεσμίες ολοκλήρωσης του έργου),

- Η κήρυξη ως μνημείου νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς
και η αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου
 Νικολάου Πύργου και η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου.

agios nikolaos


- Η υλοποίηση της επανέκθεσης των εκθεμάτων του 
αρχαιολογικού Μουσείου του Πύργου,
 η στερέωση των αιθουσών Α1 και A2 και τα εγκαίνια της 
μοναδικής στην Ελλάδα έκθεσης της Φραγκοκρατίας στο
 κάστρο Χλεμούτσι.

- Η στερέωση και αποκατάσταση του καθολικού της 
ιστορικής Μονής Φραγκαβίλλας.


fragkav

- Η στερέωση και αποκατάσταση του ναού της Παναγίας 
Καθολικής στην Γαστούνη.

- Η συντήρηση τοιχογραφιών και μαρμάρινου διακόσμου Παναγίας της Καθολικής.

panagia katholiki gastouni

- Η στερέωση και αποκατάσταση των βυζαντινών ναών 
Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ζούρτσα Φιγαλείας και του
 Αγίου Βλάσιου στην Δάφνη.

- Ο φωτισμός του ναού της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα
 με βάση τη μελέτη του γνωστού Γάλλου αρχιτέκτονα
 Μπιντό, ο oποίος έχει συντάξει την μελέτη φωτισμού της Ακρόπολης.

Agia sofia

- Η έγκριση των μελετών αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης σημαντικών νεώτερων μνημείων της Ηλείας με
 βάση τις οποίες ανεγέρθηκε και ήδη λειτουργεί στον χώρο
 πρώην φυλακών Αμαλιάδας ο Πολυχώρος Πολιτισμού


poluxoros

- Μεγάλη υπήρξε η συμβολή του για τη μελέτη του πρώην
 Γενικού Νοσοκομείου Πύργου - Μανωλοπούλειο αλλά
 και για την ανέγερση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου 
Βαρθολομιού.

Ο κ. Τζαβάρας τη Δευτέρα 24 Ιουλίου και ώρα 20.30 θα μιλήσει στη Βάρδα στο Σιδηροδρομικό σταθμό και Τρίτη25 Ιουλίου στα Λεχαινά στο CAFÉ PALLAS ώρα 20.30, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

?>

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.