05|07
2019
17:57

Κοντογιάννης: Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες! Οι de minimis ενισχύσεις μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετα κονδύλια σε αγρότες της Ηλείας

Την ανάγκη αξιοποίησης από τους αγρότες της Ηλείας των ενισχύσεων de minimis, που ενεργοποιούνται σε περιόδους κρίσης, επεσήμανε ο υπ. Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και π. Υφυπουργός Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης τόνισε πως ενώ στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί ενισχύσεις de minimis (πυργαγιές 2017 στον Δήμο Ήλιδας, ανεμοστρόβιλοι με ζημίες σε θερμοκήπια και εγκαταστάσεις το 2016 που δεν αποζημιώθηκαν από τα ΠΣΕΑ, ακραίες και άκαιρες βροχοπτώσεις 2016, 2017 και 2018 με σοβαρές ζημιές στα αμπέλια και τις σταφίδες, ολοκληρωτική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής για την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019), ο κρατικός μηχανισμός αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα να χάνουν κονδύλια οι αγρότες της Ηλείας.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, σε άλλες περιοχές (Εύβοια, Κρήτη, Ημαθία, Λάρισα κ.α) δόθηκαν υψηλές αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ηλεία αγνοήθηκε παντελώς.
Η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να ενημερώσει τους αγρότες και την περιφερειακή διοίκηση της Ηλείας για τις δυνατότητες που υπάρχουν και μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει τους αναγκαίους μηχανισμούς, ώστε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι αγρότες της Ηλείας να λαμβάνουν τα κονδύλια που δικαιούνται μέσω των ενισχύσεων
de minimis.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, de minimis, χρησιμοποιούνται συνήθως από τα κράτη μέλη όταν πρέπει να δράσουν γρήγορα, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ιδίως σε περιόδους κρίσης, χωρίς οι χώρες της ΕΕ να χρειάζεται να τα κοινοποιούν στην Επιτροπή ή να λαμβάνουν την άδειά της. Χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για πολύ ειδικούς σκοπούς, π.χ. για να συμβάλουν στην πρόληψη ή στην εξάλειψη ασθενειών των ζώων αμέσως μόλις εκδηλωθεί κάποια εστία, ή για την αποζημίωση γεωργών για ζημίες που προκαλούνται από άγρια ζώα. Επίσης για να καλύψουν ζημιές στη φυτική παραγωγή από αίτια τα οποία δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά γεωργική εκμετάλλευση για περίοδο τριών ετών πρόκειται να αυξηθεί από 15.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα σε 25.000 ευρώ.

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.