LIVE

Παγκόσμιος εξευτελισμός: Λήστεψαν το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας (video)

Θύμα ληστών το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία. Ακούγεται απίστευτο όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Φτάσαμε στο σημείο για να δούμε πως είναι αλήθεια.

Οι δράστες χτύπησαν περίπου στις έξι το πρωί, όταν η πρώτη φύλακας άνοιξε το μουσείο και απενεργοποίησε το συναγερμό νυκτός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν δύο και φορούσαν ρούχα παραλλαγής και με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν τη φύλακα. Την έδεσαν και τη φίμωσαν και άρχισαν να σπάνε προθήκες και να αφαιρούν αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι δράστες πήραν αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, η καταγραφή και αποτύπωση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι Αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για τους δράστες.

Οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν περίπου στις οκτώ το πρωί, αφότου κατάφερε η φύλακας να απελευθερωθεί. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό έχει σοκάρει ήδη λίγη ώρα μετά την κοινή γνώμη της Αρχαίας Ολυμπίας. Τα σχόλια νομίζουμε ότι δεν είναι της παρούσης... αλλά όλοι πιθανότατα σκεφτόμαστε το ίδιο στην Ελλάδα των μνημονίων και της απόλυτης διάλυσης...

Να σημειώσουμε πως το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή που δημιουργήθηκε ειδικά για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", με εκθέματα και από άλλα μουσεία της Ελλάδας. Παρέμεινε όμως καθώς ήταν εξαιρετική και απόλυτα "δεμένη" με την περιοχή. Τελευταία είχε αναφερθεί πως τμήμα της θα μεταφερόταν σε ευρωπαϊκές χώρες για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νεότερη ενημέρωση 10:25

Παραιτήθηκε πριν από λίγο ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες οδεύει για την Αρχαία Ολυμπίας. Συνοδεύεται από τη Γενική Γραμματέα Λίνα Μενδώνη...

 Νεότερη ενημέρωση 10:32

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι δύο κουκουλοφόροι ληστές μπήκαν στο μουσείο στις 7:34 το πρωί και όχι στις έξι. Εκείνη την ώρα άνοιξε η φύλακας το μουσείο και μόλις έφυγαν κατάφερε να λυθεί από το πρόχειρο δέσιμο που της είχαν κάνει.

Οι δράστες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πήραν τελικά 65 με 68 αρχαία αντικείμενα πήλινα, χάλκινα και ένα χρυσό, κυρίως μικρά σε όγκο.

Στην Αρχαία Ολυμπία έφτασε πριν από λίγο και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Σιάμος.

Νεότερη ενημέρωση 12:15

Αναμένεται στην Αρχαία Ολυμπία ο Περιφειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Καμία νεότερη εξέλιξη δεν υπάρχει. Αρχαιολόγοι και προσωπικό της Ζ' ΕΠΚΑ, αναλύουν βάση καταλόγων αποτύπωσης τα ακριβή αντικείμενα που αφαίρεσαν οι ληστές από το μουσείο.

Σε ότι αφορά την φύλαξη, ο νυχτοφύλακας βάση του προγράμματος αποχώρησε στις έξι το πρωί. Η πρώτη φύλακας ημερήσιας βάρδιας έφτασε στις 7.30 π.μ. και μετά απο ελάχιστα λεπτά έγινε η ληστεία.

Στο μεταξύ ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ αναμεταδίδουν την είδηση που θέτει τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στο στόχαστρο των ξένων...

Νεότερη ενημέρωση 12:26

Το χώρο επισκέφθηκε και ενημερώθηκε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας που χαρακτήρισε το τραγικό αυτό συμβάν, "τεράστιο πλήγμα στον πολιτισμό και τη χώρα".

Σύμφωνα με νεότερα για τα αντικείμενα που εκλάπησαν είναι αναθήματα (προσφορές) των πιστών στο ναό του Διός χάλκινα και πήλινα ειδώλια, ένα χρυσό δαχτυλίδι, αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Έχουν κλαπεί και άλλα που προέρχονται από άλλα 30 μουσεία από όλη τη χώρα, σχετιζόμενα από τους Αγώνες στην αρχαιότητα ανά την Ελλάδα.

Οι δράστες έσπασαν συνολικά πέντε προθήκες μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας σε όλους τους χώρους του μουσείου.

Νεότερη ενημέρωση 14:40

Ένα χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι είναι το πιο σημαντικό από τα αντικείμενα που εκλάπησαν και άνηκε σε συλλογή του μουσείου της Μεσσήνης των Μυκηναϊκών χρόνων.

"'Εκλεψαν κάπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού, από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία. Σε κάθε περίπτωση είναι μια δυσάρεστη και βαριά μέρα. Για εμάς είναι τραγική και για την αρχαιολογική οικογένεια και για το υπουργείο Πολιτισμού. Η φύλακας είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση. Μας εξήγησε το συμβάν από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία. Οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι εδώ είναι τρεις. Υπάρχει πλήρες σύστημα ασφαλείας" είπε η κα Μενδώνη σε δηλώσεις της, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα των φυλάκων,

"Η Ελλάδα ανοχύρωτη πολιτεία. Σήμερα εάλω Ολυμπιά " ήταν η δήλωση του πρώην δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Αηδόνη πριν από λίγο.

Νεότερη ενημέρωση 14:48

Διίστανται οι απόψεις για την έλευση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Η κα Μενδώνη πάντως υποστήριξε πως πρόκειται να έρθει χωρίς να δίνει διευκρινήσεις για το χρόνο της άφιξεις στην Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο πριν από λίγο έφτασε στην περιοχή ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μπαλάκος.

Νεότερη ενημέρωση 15:04

Μπερδεύουν την υπόθεση τα όσα είπαν - ρώτησαν οι ληστές τη φύλακα. Επίμονα λοιπόν ρωτούσαν "που είναι τα χρυσά στεφάνια - που είναι τα γραμματόσημα" αντικείμενα που - τουλάχιστον ως προς τα γραμματόσημα, παραπέμπουν στο μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που παραμένει εδώ και μήνες κλειστό στην καρδιά της πόλης της Ολυμπίας.

Χρυσά στεφάνια υπάρχουν μόνο στην έκθεση του νέου αρχαιολογικού μουσείου, ενώ τα γραμμόσημα άνηκαν στη συλλογή που είχε δωρίσει ο συλλέκτης Γιώργος Παπαστεφάνου - Προβατάκις πριν απο τέσσερις δεκαετίες παράλληλα με το υπόλοιπο συλλεκτικό υλικό απο τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο στόχος να ήταν αυτός, πάντα κατά παραγγελία, εκτός πλέον αν πρόκειται για άλλο χτύπημα - με άλλους σκοτεινούς σκοπούς.

Νεότερη ενημέρωση 15:25

Μετά τις εκτεταμένες αναφορές σε πρώτης γραμμής ρεπορτάζ από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έφτασε πριν απο λίγο στην Αρχαία Ολυμπία και τηλεοπτικό συνεργείο και δημοσιογράφοι του Al Jazeera.

Νεότερη ενημέρωση 15:41

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε τα εξής:

«Μόνο αποτροπιασμό προκαλεί η θρασύτατη επίθεση ενόπλων, σήμερα το πρωί, στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η αφαίρεση ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικών εκθεμάτων αποτελεί πλήγμα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Έχω την βεβαιότητα ότι οι αρχές θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και θα φτάσουν γρήγορα στην ταυτότητα των δραστών αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.

Είναι, άλλωστε, ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».

Νεότερη ενημέρωση 16:18

Καθοδόν για την Ολυμπία βρίσκεται αυτή την ώρα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Στο μεταξύ όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει παγκόσμια η ληστεία στο μουσείο. Πριν από λίγο έφτασε στην περιοχή και δημοσιογράφος του BBC.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε νεότερη ανάρτηση...

Πηγή

ilialive.gr

Video

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ekdilosi karkinou tou mastou