Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απευθείας διαπραγμάτευση με Κίεβο και Μόσχα για τα σιτηρά θέλει ο Γκουτέρες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απευθείας διαπραγμάτευση με Κίεβο και Μόσχα για τα σιτηρά θέλει ο Γκουτέρες
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Πιθανές οι συναντήσεις αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας με Γκουτέρες επό τουρκικού εδάφους την επόμενη εβδομάδα Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καλεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να έχει συναντήσεις σύντομα με αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία για να εξασφαλίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες αυτούς, οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει σε βαθμό που μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί απευθείας ο ΓΓ με τη Μόσχα και με το Κίεβο, πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν εναντίον της υπέρμετρης αισιοδοξίας, επισημαίνοντας τη βαθιά δυσπιστία των δύο πλευρών και τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για να κλειστεί συμφωνία. Δυτικός διπλωμάτης αμφισβήτησε ακόμη το κατά πόσον η Μόσχα είναι πραγματικά δεσμευμένη στη διαδικασία.
Επίσημα, ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει μόνο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις.
Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καλεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών –αμφότερες είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών– αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα στις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως επαπειλείται ξέσπασμα λιμού σε αρκετά, ειδικά φτωχότερα κράτη.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η Τουρκία ελπίζει να οργανώσει σύνοδο για να κλειστεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ εντός εβδομάδων.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SALVATORE DINOLFI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας