Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στη Γερμανία, με τους Γερμανούς να εκλέγουν τα 630 νέα μέλη της Μπούντεσταγκ. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έως τις 14.00 ήταν το 52%. Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 6:00 μ.μ (τοπική - 7.00 Ελλάδας). Στις τελευταίες εκλογές το 2021, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 76,4 %, σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls, ενώ στις 21:00 θα έχουμε, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, μια σαφή εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ακλόνητο φαβορί οι Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς
Το εκλογικό σώμα στη Γερμανία αποτελείται από 60 εκατομμύρια ανθρώπους, που καλούνται να εκλέξουν κυβέρνηση ικανή να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της διατλαντικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, αλλά και τις απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ το οικονομικό μοντέλο της χώρας βρίσκεται σε κρίση.
Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές δημοσκοπήσεις και αν επιβεβαιωθούν, τότε ο Φρίντριχ Μερτς πρόκειται να διαδεχθεί στην καγκελαρία τον Όλαφ Σολτς. Ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ανήκει στη συντηρητική παράταξη, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και στο παρελθόν δεν έχει υπηρετήσει ποτέ ξανά σε κυβέρνηση. «Οι μεγάλες προσδοκίες αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει από την πρώτη μέρα της πιθανής καγκελαρίας του. Μια επιθετική Ρωσία, μια εχθρική Αμερική και μια Ευρώπη που απομακρύνεται. Ο Μερτς καλείται να περάσει τις δυσκολότερες δοκιμασίες από κάθε άλλον καγκελάριο της μεταπολεμικής δημοκρατίας», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Der Spiegel.
Η στάση των ΗΠΑ επηρεάζει άμεσα τη Γερμανία
Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Μερτς παραδέχθηκε ότι η εγκατάλειψη των ευρωπαϊκών αμυντικών δεσμεύσεων από τον Τραμπ και η επιθετική υποστήριξη του ακροδεξιού AfD από τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης, ΤζέιΝτι Βανς, δείχνουν τεκτονικές μετατοπίσεις στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας του κόσμου, με τη Γερμανία να μην βγαίνει αλώβητη.
Ο Τραμπ υπονομεύει το ΝΑΤΟ και απομακρύνεται από την Ουκρανία, κάτι που οι Γερμανοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «γροθιά στο στομάχι». Άλλωστε, το CDU, το κόμμα του Μερτς, διαχρονικά έχει φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, με τον πιθανό επόμενο καγκελάριο να θέλει να δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή συμμαχία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, αλλά και η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μέρκελ, η προκάτοχος του Μερτς στην ηγεσία του κόμματος, ήταν καγκελάριος για 16 χρόνια και οι κινήσεις οδήγησαν τη χώρα σε πλήρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, το εμπόριο με την Κίνα και τη στρατιωτική -κατασκοπευτική ισχύ της Ουάσιγκτον. Με αυτά τα δεδομένα, η Γερμανία μπορούσε να εστιάσει στην κατασκευή αυτοκινήτων και εργαλειομηχανών, διατηρώντας την ενότητα στην ΕΕ, όπως αναφέρει ο Guardian.
Από τη μεριά του ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Δεκέμβριο του 2021, θέλοντας να προσεγγίσει τα προβλήματα με έναν άλλον τρόπο, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και τον Ελεύθερων Δημοκρατών. Όλα τα σχέδια κατέρρευσαν λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου ο Σολτς δημιούργησε ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τα πενιχρά αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού της Γερμανίας, υποσχόμενος να εκπληρώσει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.
Όταν σταμάτησε η προμήθεια φυσικού αερίου, οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, με τον πληθωρισμό της Γερμανίας να καλπάζει, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, κάτι που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τις βιομηχανίες. Η κυβέρνηση Σολτς προσπάθησε να βρει νέες πηγές καυσίμων, προωθώντας την πράσινη ενέργεια. Παράλληλα, σημαντικό πλήγμα επέφερε η επιλογή της Κίνας να αφήσει τα γερμανικά οχήματα, στρεφόμενη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των φθηνότερων μοντέλων.
Σε δηλώσεις του ο Μερτς κατηγόρησε τον Σολτς για τα προβλήματα στην οικονομία, με τον απερχόμενο καγκελάριο να απαντά ότι δεν εισέβαλε ο ίδιος στην Ουκρανία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε τον Νοέμβριο, λίγο μετά τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, αφού το «φρένο χρέους» αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οι εκλογές έρχονται μερικούς μήνες πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.
Πάντως, ακόμα και αυτή η πολιτική αναταραχή του τελευταίου διαστήματος, μπορεί να μοιάζει με όαση μπροστά σε αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν. Το πραγματικό σημείο καμπής της Γερμανίας είναι μπροστά, όπως υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής, Χέρφριντ Μένκλερ. «Ο μεγαλύτερος χαμένος των τελευταίων εξελίξεων είναι η Γερμανία, όχι μόνο επειδή η οικονομική της δύναμη έχει συρρικνωθεί, αλλά και επειδή οι Γερμανοί πολιτικοί βασίστηκαν άνευ όρων στη διατλαντική σχέση. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να επιβεβαιώσει την ηγετική της θέσης στην Ευρώπη», έγραψε στην εφημερίδα Die Zeit.
Η πρώτη πρόκληση των Χριστιανοδημοκρατών θα είναι ο σχηματισμός ενός σταθερού συνασπισμού, προκειμένου η Γερμανία να έχει σταθερή κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το συντηρητικό κόμμα πολύ δύσκολα θα κερδίσει την αυτοδυναμία, οπότε ο στόχος είναι να υπάρχει κυβερνητική συμμαχία μέχρι το Πάσχα. Πιθανός εταίρος του Μερτς δεν αποκλείεται να είναι ο Σολτς, αν και υπάρχει σενάριο για ανάγκη συμπόρευσης και με τρίτο κόμμα, ώστε να υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Επιπλέον, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το ακροδεξιό AfD θα διπλασιάσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, λαμβάνοντας το 20% των ψήφων. Δημοσκοπικά είναι στη δεύτερη θέση πίσω από το CDU-CSU του Μερτς για περισσότερο από έναν χρόνο, με μερικές από τις θέσεις του να είναι η μαζική απέλαση μεταναστών, η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία για προμήθεια φυσικού αερίου, ο τερματισμός της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και η έξοδος από το ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα έγιναν αρκετές επιθέσεις, με τους υπόπτους να είναι μετανάστες, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν ότι θα ενισχύσει το AfD. Μάλιστα, την Παρασκευή (21/2) ένας Ισπανός τουρίστας μαχαιρώθηκε στο μουσείο του Ολοκαυτώματος, με έναν 19χρονο Σύρο να είναι ο ύποπτος της δολοφονικής επίθεσης, ενώ φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει Εβραίους.
Ο Μερτς έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD, ωστόσο αν το ακροδεξιό κόμμα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό, τότε τα πράγματα θα γίνουν περίπλοκα. Γερμανοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ακροδεξιά θα επιχειρεί να μπαίνει σφήνα στις κυβερνητικές αποφάσεις του επερχόμενου συνασπισμού, την ώρα που γενικότερα η Γερμανία θεωρείται πολιτικά ως μια από τις πιο σταθερές χώρες του κόσμου, αφού πρόωρες εκλογές διενεργούνται κάθε δύο δεκαετίες.
Το AfD ουσιαστικά θα περιμένει στο… παρασκήνιο, προκειμένου να αυξήσει και άλλο τα ποσοστά του, με πολλούς ψηφοφόρους να είναι προβληματισμένοι, κάτι που είχε ως συνέπεια να γίνουν μεγάλες πορείες τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: ethnos.gr