Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέκυψε στις πιέσεις των σκληροπυρηνικών της κυβέρνησης, έναντι της πλειοψηφίας των πολιτών που επιζητούσαν συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, γράφει ο Guardian
Καθώς η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα επεκτεινόταν από μέρες σε εβδομάδες, και οι πρόσφατα απελευθερωμένοι όμηροι άρχισαν να μοιράζονται ζοφερές λεπτομέρειες για την αιχμαλωσία τους, οι δυνατότητες πολιτικών ελιγμών του Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνονταν να συρρικνώνονται.
Βρέθηκε ανάμεσα στα ακροδεξιά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του και επιθυμούσαν επανέναρξη του πολέμου στη Γάζα, και την πλειοψηφία των Ισραηλινών που έδιναν προτεραιότητα στους ομήρους, έναντι της «ολικής ήττας» της Χαμάς που ζητούσε ο πρωθυπουργός τους. Οι δημοσκοπήσεις έδεχναν ευρεία υποστήριξη για ένα δεύτερο στάδιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που θα σήμαινε πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή όλων των ζωντανών ομήρων.
Όμως, ο υπουργός Οικονομικών του, Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος ήταν αντίθετος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την αρχή, είχε επανειλημμένα απειλήσει να παραιτηθεί εάν δεν ξαναρχίσουν οι μάχες και ο Νετανιάχου έπρεπε να συνενώσει τον διχασμένο συνασπισμό του εν μέσω μιας κρίσιμης ψηφοφορίας αυτόν τον μήνα. Εάν η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, δεν εγκρίνει έναν καθυστερημένο προϋπολογισμό για το 2025 έως τις 31 Μαρτίου, η κυβέρνηση θα διαλυθεί αυτόματα και η χώρα θα διεξαγάγει πρόωρες εκλογές.
Για πολλούς στο Ισραήλ, ο ολονύκτιος βομβαρδισμός της Γάζας, ο πιο θανατηφόρος από τους πρώτους μήνες του πολέμου το 2023, ήταν ένα σαφές σημάδι ότι ο Νετανιάχου είχε λάβει μια πολιτική απόφαση για το μέλλον της σύγκρουσης. Οι Ισραηλινοί που συνεχίζουν τις εκστρατείες για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς έκαναν λόγο για τεράστια προδοσία. Η Aγιάλα Μέτζγκερ, της οποίας ο πεθερός απήχθη στη Γάζα και σκοτώθηκε στην αιχμαλωσία της Χαμάς, αμφισβήτησε τον Σμότριχ στο κοινοβούλιο την Τρίτη.
«Υπάρχουν συμφωνίες στο τραπέζι και επιλέγετε να συνεχίσετε να θυσιάζετε περισσότερους ομήρους και στρατιώτες», του φώναξε στο κοινοβούλιο, ανέφεραν οι Times of Israel. Διέταξε την ασφάλεια να την απομακρύνουν, λέγοντας: «Πληρώσαμε κι εμείς [ένα τίμημα]. Ας μην κάνουμε διαγωνισμό».
Η κριτική δεν προήλθε μόνο από την αριστερά ή από τις οικογένειες που υπέστησαν άμεσα τραύματα από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 που άρχισαν τον πόλεμο. Ο απόστρατος στρατηγός Άμος Γιάντλιν, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, είπε ότι η επανέναρξη του πολέμου ενώ οι όμηροι βρίσκονταν ακόμη στη Γάζα θα υπονόμευε την αποτελεσματικότητα του στρατού στις επιχειρήσεις εκεί και θα έβλαπτε το ηθικό.
«Ένας υπεύθυνος Ισραηλινός ηγέτης, που δεν έχει καμία εσωτερική πολιτική σκέψη, θα έφερνε όλους τους ομήρους πίσω σε μια ομάδα, μπροστά, [σε αντάλλαγμα] για τον τερματισμό του πολέμου και στη συνέχεια θα φρόντιζε για τον δεύτερο στόχο του πολέμου να διαλύσει τη Χαμάς», είπε σε ενημέρωση σε δημοσιογράφους την Τρίτη.