Μήνυμα ετοιμότητας για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη υπό τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, για συνομιλίες με Ρώσους διαπραγματευτές. Ο ίδιος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θα μεταβεί στην Τουρκία.
«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω εκεί»
«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσπιστία του για τη ρωσική στάση, λέγοντας πως «δυστυχώς, δεν είναι αρκετά σοβαροί για τις διαπραγματεύσεις». Παρόλα αυτά, τόνισε: «Είμαι εδώ, είμαστε έτοιμοι για απευθείας διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αποστολή της αντιπροσωπείας είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας. Αν, όπως είπε, επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η συνάντηση με τον Πούτιν ίσως παρακαμφθεί.
«Αναμένουμε πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία για την ώρα της συνάντησης», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διεθνή διαμεσολάβηση.
{https://www.youtube.com/watch?v=ifEkfDNrgs4}
Το επόμενο 24ωρο θα είναι κρίσιμο για το αν θα υπάρξει ουσιαστική βάση για διαπραγματεύσεις ή αν οι συνομιλίες θα αποδειχθούν άλλη μια χαμένη ευκαιρία.
Πηγή: ethnos.gr
Μόσχα: «Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς»
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην ανακοίνωση του Ζελένσκι. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως οι Ρώσοι διαπραγματευτές είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη διαδικασία και να συζητήσουν πιθανούς συμβιβασμούς με το Κίεβο.
Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική πρόταση πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα στο πεδίο, υπονοώντας τις πρόσφατες στρατιωτικές της επιτυχίες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, «η θέση μας έχει αλλάξει, ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στα μέτωπα».
Η νέα «γραμμή» του Κρεμλίνου: Εδαφικά κέρδη και αποστρατιωτικοποίηση
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2024, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε θέσει ως προϋποθέσεις για ειρήνη την εγκατάλειψη από την Ουκρανία των φιλοδοξιών της για το ΝΑΤΟ, καθώς και την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία. Τώρα, σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η ρωσική στάση έχει αναπροσαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη την «ουκρανική εδαφική συρρίκνωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε επικαλούμενη δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Μόσχα εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη μεσολαβητική στάση της Κίνας και της Βραζιλίας, με τη Ζαχάροβα να δηλώνει: «Η Ρωσία είναι ευγνώμων για τις προσπάθειες πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης».
Για τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε με νόημα: «Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά: πόσο έτοιμη είναι; Για ποιο πράγμα είναι έτοιμη; Αυτό θα φανεί σήμερα».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Ζελένσκι - Πούτιν
Παρότι ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν, η απροθυμία του να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να αποτελεί μέρος της στρατηγικής πίεσης προς τη ρωσική πλευρά, ώστε να φανεί ποιος αναλαμβάνει πραγματικά πρωτοβουλία για ειρήνη.